Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα

0
8555

Πτώσεις δυο ηλικιωμένων δέντρων στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.
Το ένα από τα δυο έγειρε στον πέμπτο όροφο παρακείμενης πολυκατοικίας.

Ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές και φόβο σε περιοίκους και θαμώνες της περιοχής προκάλεσε η πτώση δύο δέντρων ηλικίας 40 ετών, στην περιοχή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι πανύψηλες λεύκες έγειραν η μία στον πέμπτο όροφο παρακείμενης πολυκατοικίας και η άλλη στα νερά του πάρκου.
Στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στον ίδιο χώρο υπήρχαν εκείνη την ώρα θαμώνες, οι οποίοι δικαιολογημένα τρομοκρατήθηκαν από το γεγονός και, σύμφωνα με μαρτυρίες, έψαχναν ενστικτωδώς τρόπο για να προστατευτούν από τον κίνδυνο.
Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Μισή ώρα αργότερα, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Δράμας σε συντονισμό με γερανούς που επιστρατεύτηκαν και την ταυτόχρονη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκίνησε την επιχείρηση κοπής των δυο δέντρων προσπαθώντας να απομακρύνει τον κίνδυνο. Η περιοχή αποκλείστηκε από τους περαστικούς για λόγους ασφαλείας μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η επιχείρηση διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας.
Μιλώντας στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας και μέριμνας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Μιχάλης Μουρβετίδης είπε ότι «τα δυο δέντρα ηλικίας περίπου 40 ετών έπεσαν, διότι το ριζικό τους σύστημα δεν άντεξε. Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου ειδοποιήθηκε γύρω στις 4 το μεσημέρι και λίγη ώρα αργότερα έφθασε στο σημείο, ενώ οι γερανοί που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν έφθασαν γύρω στις 6 το απόγευμα. Έτσι, η επιχείρηση κοπής των δέντρων και η απομάκρυνση του κινδύνου κράτησε πολλές ώρες, περίπου μέχρι τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση κοπής των δέντρων συνεχίστηκε και το πρωί της Πέμπτης με μεγαλύτερους γερανούς, που κλήθηκαν από την Καβάλα.»
Σε ερώτηση για τα αίτια της πτώσης των δέντρων ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου είπε ότι οφείλεται στο γεγονός πως η ζωή αυτών των δέντρων (λεύκες) είναι μέχρι 20 χρόνια και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικαθίστανται ή να απομακρύνονται. Τα δέντρα, όπως εξήγησε ο κ. Μουρβετίδης, θα έπρεπε να έχουν αλλαχθεί. Επεσήμανε δε ότι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες για τους κινδύνους που υπάρχουν εδώ και μια τριετία. Κάποια στιγμή εξασφαλίστηκε άδεια από το Δασαρχείο της Δράμας και εισήλθε στον χώρο εργολάβος, προκειμένου να κόψει τα επικίνδυνα δέντρα. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μουρβετίδης, όταν αυτό επιχειρήθηκε, εμφανίστηκε ομάδα πολιτών που εμπόδισε τις εργασίες των συνεργείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή προηγήθηκαν και άλλες πτώσεις δέντρων, ενώ εξαιτίας ενός πολύ δυσάρεστου περιστατικού που είχε συμβεί πριν από αρκετά χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας νεόνυμφης κοπέλας μετά από πτώση κλαδιού, είχε αφαιρεθεί ένας μεγάλος αριθμός δέντρων που θεωρήθηκαν επικίνδυνα.
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει ο Δήμος Δράμας να προχωρήσει σε ενέργειες εντός του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Μουρβετίδης εξήγησε ότι ο χώρος ανήκει στην δικαιοδοσία του Δασαρχείου, στην ευθύνη του οποίου ανήκει και η διαχείρισή του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ