Εζετιμίβη: ένας ισχυρός σύμμαχος των στατινών στη μάχη κατά της αυξημένης χοληστερόλης

0
4149

Αχιλλέας ΠαπαδόπουλοςΤου Αχιλλέα Παπαδόπουλου,
Ειδικού Καρδιολόγου


 

Η μεταβολή του τρόπου ζωής μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, που υιοθέτησε όλα τα αρνητικά, αποφεύγοντας τα θετικά πρότυπα του δυτικού τρόπου ζωής, τείνει να αφοπλίσει τον ελληνικό πληθυσμό από τα εγγενή πλεονεκτικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή. Οι ανησυχητικές επιπτώσεις του γεγονότος τούτου απεικονίζονται στη δραματική αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και της υπερχοληστεριναιμίας, ενώ το κάπνισμα συνεχίζει να βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Τι είναι όμως η χοληστερίνη; Είναι μία λιπαρή ουσία που αφενός παράγεται από το ήπαρ (80%) και αφετέρου προσλαμβάνεται από την τροφή (20%). Είναι απαραίτητη για τα κύτταρα του οργανισμού. Κυκλοφορεί στο αίμα συνδεδεμένη με πρωτεΐνες ως λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL).
Η πρώτη (LDL) θεωρείται «κακή», επειδή είναι υπεύθυνη για την εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών και τη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών. Η δεύτερη (HDL) χαρακτηρίζεται ως «καλή», επειδή πιστεύεται ότι απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες και ελαττώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι δυσλιπιδαιμίας με συνηθέστερο αυτόν που είναι αυξημένες η ολική χοληστερίνη και η LDL, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο στόχο της φαρμακευτικής αγωγής σήμερα. Συνεχώς αυξανόμενη είναι η επίπτωση του τύπου του μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία, με χαμηλή την καλή χοληστερίνη HDL, <40 mg/dl και υψηλά τα τριγλυκερίδια, >150 mg/dl. Υπάρχουν ακόμη και μεμονωμένες μορφές με παθολογική μόνο την HDL χοληστερίνη η ιδιαίτερα αυξημένα μόνο τα τριγλυκερίδια.
Η αυξημένη LDL χοληστερίνη αποτελεί τον κεντρικό στόχο τόσο των στατινών όσο και της εζετιμίβης, που αποτελούν έναν πολύ επιθετικό και αποτελεσματικό συνδυασμό για την καταπολέμηση αυτής.
Οι στατίνες είναι φάρμακα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί για περισσότερο από μία δεκαετία σε εκατομμύρια ασθενών με εξαιρετική ασφάλεια και μεγάλη αποτελεσματικότητα, τόσο ως προς τη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερίνης κατά 30 – 55% ανάλογα με τη μορφή στατίνης και τη δόση, των τριγλυκεριδίων μέχρι 30% αλλά και στη μείωση των εμφραγμάτων και της καρδιαγγειακής θνητότητας. Εάν δεν καταφέρουμε με στατίνη να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά, μπορούμε να προσθέσουμε εζετιμίβη, που θα επιφέρει ένα επιπρόσθετο όφελος της τάξης του 25%. Οι στατίνες είναι φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερίνης από το ήπαρ (τα δυο τρίτα της συνολικής χοληστερίνης του οργανισμού μας) και η εζετιμίβη δεν επιτρέπει στην προσλαμβανόμενη με τη τροφή χοληστερίνη να απορροφηθεί από το έντερο.
Μολονότι σχετικά απλοποιημένος ο τρόπος αυτός για να περιγράψει τη δράση των φαρμάκων ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα. Τα δυο αυτά φάρμακα συνεργάζονται ιδανικά μεταξύ τους και αναστέλλουν και τις δυο οδούς χοληστερίνης με πολύ καλά αποτελέσματα.
Σήμερα με το συνδυασμό στατινών και εζετιμίβης μπορούμε να μειώσουμε την LDL χοληστερίνη μέχρι και 70%, ένα ποσοστό που πριν από πέντε ή δέκα χρόνια ήταν μόνο ουτοπία Ακόμη υπάρχει σε κυκλοφορία και έτοιμος συνδυασμός σιμβαστατίνης-εζετιμίβης, σε όλες τις δυνατές δόσεις της σιμβαστατίνης, ώστε να απλοποιείται το θεραπευτικό σχήμα, όταν ο συνδυασμός αυτός είναι δόκιμος για τον ασθενή.
Η εζετιμίβη κυκλοφορεί μόνο στη δοσολογία των 10 mg, με την οποία λαμβάνεται το μέγιστο όφελος. Η αύξηση της δόσης δεν αυξάνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα και για αυτό δεν συστήνεται. Οι παρενέργειες της εζετιμίβης είναι πολύ ήπιες και σπάνια μας απασχολούν στην κλινική πράξη. Ουσιαστικά είναι παρόμοιες με τις παρενέργειες των στατινών αλλά σε αρκετά μικρότερη συχνότητα.
Μία μεγάλη μελέτη με χρήση εζετιμίβης και σιμβαστατίνης αναμένεται τον επόμενο χρόνο σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, με στόχο η LDL να πάει κοντά στα 50 mg/dl στην οξεία φάση του εμφράγματος έναντι 70 mg/dl στην ομάδα του λεγόμενου ελέγχου μαρτύρων. Είναι η μελέτη με το χαμηλότερο όριο LDL χοληστερίνης που έχει πραγματοποιηθεί και αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ