Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Νέο διαγωνιστικό Εθνικό Σπουδαστικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει από φέτος

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 5 με 11 Σεπτεμβρίου 2022

0
3570

Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, διακεκριμένος σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., αναλαμβάνει επικεφαλής προγράμματος του νέου, φιλόδοξου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος, που εγκαινιάζει από φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης.
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην πλατφόρμα filmfreeway. Eιδικά για φέτος, θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους.
Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι η 31η Μαΐου. Η υποβολή αιτήσεων στο filmfreeway είναι δωρεάν. Δεκτές γίνονται ελληνικές σπουδαστικές ταινίες παραγωγής 2021-2022 (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές), ενώ απαιτείται ελληνική πρεμιέρα.
Διευκρινίζεται πως οι σπουδαστές μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν αίτηση και στα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Βραβείο Φρίντα Λιάππα
Ταυτόχρονα, αθλοθετείται ένα νέο χρηματικό βραβείο για το νεοσύστατο τμήμα, στη μνήμη της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας Φρίντας Λιάππα. Το Μεγάλο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Θυμίζουμε πως η αξέχαστη Ελληνίδα δημιουργός, που έφυγε πρόωρα το 1994, είχε τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο κοινού και το βραβείο της ΠΕΚΚ στο 3ο Φεστιβάλ Δράμας (1980), για την τρίτη μικρού μήκους ταινία της «Απεταξάμην».
Η επιλογή αυτή του βραβείου δεν είναι τυχαία, καθώς το έργο της Φρίντας Λιάππα είναι συνώνυμο της πρωτοπορίας, του κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και μίας ιδιότυπης ποιητικής ματιάς πάνω στο ρεαλισμό, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα διαχρονικό πρότυπο για τη νέα γενιά. Όπως, άλλωστε, πρέσβευε η ίδια: «μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου –μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν–, αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα».
Το νέο εθνικό σπουδαστικό διαγωνιστικό πρόγραμμα έρχεται να πλαισιώσει το Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα με headprogrammer τον Θανάση Νεοφώτιστο, που εγκαινιάστηκε το 2020 με μεγάλη επιτυχία. Φιλοδοξεί να δώσει βήμα στους πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού μέλλοντος στη χώρα μας, να αναδείξει νέες τάσεις και να προβάλλει ακόμα περισσότερο την ελληνική παραγωγή σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους. Σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα, στόχος είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό δίπολο για τον κινηματογράφο, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Φεστιβάλ για τη μικρού μήκους ταινία.

Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης: «Το Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει στόχο να φέρει τους σπουδαστές κινηματογράφου και το έργο τους σε επαφή με το ευρύ κοινό, τους ανθρώπους της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, αλλά και τους νέους κινηματογραφιστές μεταξύ τους. Επιθυμία μας είναι το πρόγραμμα αυτό, σε εθνικό επίπεδο, να λειτουργήσει ως ένα σταθερό σημείο συνάντησης και διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε τεχνική και αισθητική προσέγγιση της οπτικοακουστικής αφήγησης, ως ένα εκκολαπτήριο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της νέας κινηματογραφικής ματιάς, του νέου βλέμματος».

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης
Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης είναι σεναριογράφος και Καθηγητής Σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι συντονιστής στις θεματικές ενότητες με θέμα τον Κινηματογράφο στο προπτυχιακό και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Α.Π. και του Π.Δ.Μ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Κατεύθυνσης Σεναρίου του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική γραφή» του Π.Δ.Μ. και του Α.Π.Θ. και διδάσκων στην ίδια κατεύθυνση. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος σε τέσσερα ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ.
Το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει τα σενάρια πέντε ταινιών μεγάλου μήκους, τριακοσίων έξι τηλεοπτικών επεισοδίων, οχτώ μικρού μήκους ταινιών, δύο ντοκιμαντέρ και μίας εκπαιδευτικής σειράς πενήντα web επεισοδίων. Οι ταινίες, το σενάριο των οποίων υπέγραψε, έχουν συμμετέχει και διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εργάστηκε ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και γνωμοδότησης για την επιλογή των σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. και μέλος της Συγκλήτου (2018- 2020)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!