«Φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα

0
1161

– Ενδιαφέρον, λόγω καιρού, αλλά και επιφυλακτικότητα, εξαιτίας των τιμών από τους καταναλωτές
– Τουλάχιστον 0,40€/λίτρο ακριβότερο αναμένεται από αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης στη Δράμα

Περίπου κατά 0,40€ /λίτρο μεγαλύτερη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Δράμα στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του. Η τιμή του καυσίμου, που θα αρχίσει να διατίθεται από αύριο Παρασκευή, αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα 1,10€ /λίτρο και πάνω, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ήταν πολύ χαμηλότερη, αφού ξεκίνησε με 0,75€ /λίτρο.
Οι καταναλωτές στη Δράμα που επέλεξαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους στο τέλος της περσινής περιόδου διάθεσης, δηλαδή από τα μέσα Απριλίου και έπειτα, είναι οι περισσότερο ωφελημένοι, καθώς τότε η τιμή του κυμαινόταν περίπου στα 0,70€ /λίτρο, ενώ υπήρχαν και πρατήρια που διέθεταν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των 0,64€ /λίτρο.
Όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ταμίας του Σωματείου Βενζινοπωλών της Δράμας, κ. Κώστας Κάλφας, οι ακριβείς τιμές θα ξεκαθαριστούν την Παρασκευή (αύριο) με τα πρώτα τιμολόγια του καυσίμου στα πρατήρια της Δράμας. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι η τιμή που αναμένεται είναι άνω του 1,10€ /λίτρο, κάτι που είχε αναφέρει ως εκτίμηση και προ ημερών στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Δράμας, κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου.
Ο κ. Κάλφας σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή στα πρατήρια της Δράμας υπάρχει ήδη ένα μικρό ενδιαφέρον εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, αλλά οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας και την έναρξη της περιόδου διάθεσης του καυσίμου. Επίσης, προσθέτει ότι σαφώς πιο ωφελημένοι είναι όσοι φρόντισαν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης από το τέλος της περσινής περιόδου.
Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι ότι το καύσιμο θα διατεθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα σε τιμές 1,10€ /λίτρο, ενώ ο παράγοντας της ανόδου των διεθνών τιμών δεν αποκλείεται να οδηγήσει την τιμή του σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα επηρεαστεί και φέτος χωρίς αμφιβολία από τα δεδομένα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, για το οποίο η διαδικασία των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Οκτωβρίου. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το επίδομα θα είναι φέτος αυξημένο από 100-750 ευρώ. Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί θα είναι στο ύψος των 100 ευρώ, αυξημένο κατά 20 ευρώ σε σχέση με πέρσι. Το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης θα είναι 750 ευρώ, αυξημένο κατά 100 ευρώ σε σχέση με πέρσι.
Επίσης, θετικό είναι ότι φέτος θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης περισσότερες οικογένειες, αφού τα κριτήρια για τη χορήγησή του αλλάζουν.
Το ετήσιο όριο εισοδήματος για τους άγαμους, από τα 12.000 ευρώ ανέρχεται στα 14.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται επίσης στα 26.000 ευρώ, από 24.000 που ήταν πέρσι. Αντίστοιχα, για οικογένειες με τρία παιδιά, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ, από 26.000 ευρώ που ήταν πέρσι.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της περιουσιακής κατάστασης, τα όρια αυξάνονται για τους άγαμους σε 180.000 ευρώ, από 130.000 που ήταν πέρσι, και για τους έγγαμους σε 300.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που ήταν πέρσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ