Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας: Έκθεση τοπικών προϊόντων «Γη του Διονύσου»

1
1540

Η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος «Συνεργασία φορέων για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης», του προγράμματος LEADER, που σκοπό έχει να αναδείξει όλα τα τοπικά προϊόντα στη περιοχή της Δράμας, να τα συνδέσει με την εποχή του Διονύσου, την παρουσία του στη περιοχή και την επιρροή του στη γαστρονομία, προχωράει στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με γαστρονομικό και οινικό ενδιαφέρον μέσα από τα προϊόντα που παράγονται στη περιοχή μας.
Έπειτα από πολυετή προετοιμασία του project, ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής της Δράμας και με όραμα να δοθεί προστιθέμενη αξία τόσο στα ίδια τα προϊόντα όσο και στον ρόλο τους ως μέρος της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, ξεκινήσαμε μαζί με ντόπιους παραγωγούς, εταίρους του σχήματος, την LAPTI IKE, τους κληρονόμους Παπαδόπουλου και την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Το εγχείρημά μας αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στη πορεία αγκαλιάστηκε θερμά από πολλούς παραγωγούς της περιοχής καθώς και φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ΕΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού), τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) και το Επιμελητήριο Δράμας.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του project προς το κοινό, δρομολογήσαμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας – Έκθεση τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”, μέσα από το οποίο επιθυμούμε να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια σύγχρονη χροιά στην γαστρονομία της Δράμας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων 23 έως 25/09, περιλαμβάνει:

Εκδήλωση παρουσίασης Μενού της “Γης του Διονύσου” στις 23 Σεπτεμβρίου- Κλειστό Δείπνο
Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω ενός «Διονυσιακού Menu» το οποίο θα δημιουργηθεί από Chef και θα παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων (δημοσιογράφοι γαστρονομικών εντύπων, δημοσιογράφοι πολιτικών εφημερίδων, επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α.). Οι καλεσμένοι, θα μπορούν να γευτούν τα κρασιά των τοπικών οινοποιών σε συνδυασμό με μενού από προϊόντα της Δράμας (wine taste, wine cocktail κα.), ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν το «πάντρεμα» του οίνου με τη Δραμινή γαστρονομία.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση, για το όραμα της Ένωσης Ξενοδόχων για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Νομού Δράμας, τη δημιουργία ενός Menu από προϊόντα που παράγονται στη Γη του Διονύσου, το οποίο θα επανακαθορίσει τη θέση της Δράμας στο γαστρονομικό χάρτη ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον αύλειο χώρο στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ 24/25-9
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του Νομού μας, να παρακολουθήσουν live cooking με προιοντα της Γης του Διονύσου από τον Σεφ Jonathan Harnett σε συνεργασία με τους παραγωγούς, καθώς επίσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, καθόλη την διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα αναδεικνύει την παράδοση του τόπου μας στο πρωτογενή τομέα.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Βασικός σκοπός του διήμερου φεστιβάλ γαστρονομίας είναι να γνωρίσει ο δραμινός κόσμος τα προϊόντα της Δράμας, πράγμα που αποτελεί την αφετηρία για την γενική γαστρονομική ανάπτυξη, καθώς η ανάδειξη μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον όλοι οι πολίτες της περιοχής γίνουν μέρος αυτής. Μέσα από την εκδήλωση, το κοινό θα μπορεί να συνδέσει την αξία του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό και τις δυνατότητες της περιοχής, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων διημέρου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δράμας – Έκθεσης τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
12:00 Το διήμερο γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές.
13:30 Παρουσίαση του προγράμματος και των μελλοντικών δράσεων – Παρουσίαση της Δράμας ως τουριστικό προορισμό – Α. Καλλίας
14:00 Παρουσίαση Σύνδεσης “Διονυσιακού Μενού” με τα τοπικά προϊόντα από τον σεφ – ΔΙΕΚ Δράμας
14:45 Παρουσίαση επισκέψεων σεφ σε παραγωγούς
15:30 Οπτικοακουστικό ταξίδι σε κάθε γωνιά του Νομού μας
16:00 Δημιουργία πλατό αλλαντικών και τυροκομικών και παρουσίαση οίνου από Μ. Σιδηροπούλου – Π. Μπέγκα – Μενοίκιο Γ. Μενελεκλής
16:30 Ετοιμασία τοπικών γλυκισμάτων παρέα με τοπικούς παραγωγούς – Χαλβάς Ελευθερίου – ΣΙΜΟΣ Ζαχαροπλαστείο
17:30 Η παράδοση του Κεμπάπ στη Δράμα – Ν. Λατσίσταλης
18:30 Ο chef Τζόναθαν μαγειρεύει παραδοσιακά εδέσματα από χωριά του Νομού μας. – Ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας μέσω του «Διονυσιακού menu». Παρουσιάζοντας την σύνδεση του Θεού Διόνυσου με τον Νομό μας καθώς και τους τρόπους ανάδειξης του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ομιλητές: Β. Πουλιούδη, Γ. Παπουτσής
19:30 – 20:30 Παρουσίαση “Διονυσιακού μενού”, από παραγωγούς της Δράμας σε συνδυασμό με Οίνο (Αμαραντίδης, Μπέγγας, Γρηγοριάδης, Μαλέας, Αντωνιαδης, Πελέχρας, Καρκάλης, Μαρία Νέτσικα – Χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου/συγγραφέας)
21:00 Wine party, συν μαγειρική

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
9:30 Πρωινό με τοπικά προϊόντα Δράμας – Ελληνικό Πρωινό
10:00 Παρουσίαση του μουσείου τρένων από το Σύλλογο «Ήφαιστος»
11:00 -13:00 Οι ρίζες μας είναι η ιστορία μας! Με χαρά θα υποδεχτούμε στη σκηνή γυναίκες από τους τοπικούς Συλλόγους “Ακρίτες Νέας Κρώμνης”, “Θρακική Εστία”, “Καρς” κ.α όπου θα μας μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές από τοπικά προϊόντα παρέα με τον σεφ.
12:00 Δημιουργική απασχόληση ανακύκλωσης για παιδιά
13:00 Παρουσίαση ιστορίας κρασιού από την Μαρία Σιδηροπούλου
13:45 – 14:30 Οπτικοακουστική παρουσίαση της Δράμας ως προορισμός τεσσάρων εποχών
15:15 Μείωση της σπατάλης προϊόντων και τροφίμων – βελτίωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαχείρισης αποβλήτων
16:00 Παρουσίαση μενού τοπικών βιολογικών προϊόντων με παράλληλη ομιλία για την αξία της πρωτογενούς διατροφής
17:00 – 19:00 Live cooking – Οι Σεφ της Δράμας προτείνουν
19:00 Τελετή Λήξης
Μουσική παράσταση της σχολής “Modern Music Academy”

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!