Γεφύρωσε γενιές μέσα από τον πολιτισμό ο ΜΠΣ Καλαμπακίου

- Παρουσιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα θρακιώτικα παραδοσιακά κάλαντα στο πνευματικό κέντρο της ΙΜ Δράμας

0
321

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας πραγματοποίησε, στις 23 Δεκεμβρίου, μια μεγάλη παρουσίαση του συνόλου των Χριστουγεννιάτικων θρακιώτικων παραδοσιακών καλάντων, που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και του εθιμικού τυπικού που τα συνοδεύει. Η παρουσίαση έγινε στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Τρεις γενιές καλαντιστών τραγούδησαν τα κάλαντα, όπως αυτά ψάλλονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο Καλαμπάκι της Δράμας.


Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της διεθνούς σύμβασης για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας παραχωρήθηκε για το σκοπό της εκδήλωσης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε μια τελετή αναγνώρισης των ανθρώπων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν δουλέψει για την ανάδειξη των καλάντων του Καλαμπακίου. Ένας από αυτούς ήταν ο κ. Γιάννης Τζιβανάκης, πρώην πρόεδρος του ΜΠΣ Καλαμπακίου, που πριν 20 χρόνια, δημιούργησε το cd με τα κάλαντα και αυτή τη φορά είχε την επιμέλεια της παρουσίασης τους. Επίσης έγινε τιμητική απονομή στον κ. Χαράλαμπο Κωνσταντέλη, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, που συνόδευσε με τη φωνή του τα κάλαντα του cd. Παράλληλα τιμήθηκαν και η φιλόλογος κα Κυράνθη Στράντζαλη, που εδώ και πολλά χρόνια, ερευνά τα θέματα αυτά στο Καλαμπάκι όπως και η χοροδιδάσκαλος κα Βαρβάρα Παρασκευά, η οποία εδώ και 30 χρόνια διατηρεί τα κάλαντα του Καλαμπακίου μέσα από τα χορευτικά. Η ίδια δεν διδάσκει μόνο χορευτικά στα παιδιά, αλλά τους τραγουδά και τα εισάγει σε όλη τη διαδικασία των εθίμων.

Όπως είπε μετά την εκδήλωση, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα Αθανασία Θεοδωρίδου: «Ήταν μια εκδήλωση στην οποία υπήρχε μια ενότητα 10 διαφορετικών καλάντων που τραγουδιούνται στο Καλαμπάκι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγένων, μαζί με όλο το εθιμικό και το τυπικό που τα συνοδεύει. Ήταν μια δραματοποιημένη παρουσίαση του τι γινόταν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μέχρι την δεκαετία του ’70 στο Καλαμπάκι».
Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ΙΜ Δράμας, στην διάρκεια της παρουσίασης, ήταν κατάμεστη από κόσμο, όχι μόνο από το Καλαμπάκι αλλά και από το Νομό Δράμας ευρύτερα, κάτι που δημιούργησε ιδιαίτερη ικανοποίηση στους ανθρώπους του ΜΠΣ Καλαμπακίου. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Δεν αρκεί να έχεις κάτι μοναδικό αλλά να το δίνεις και προς τα έξω. Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας που έγινε για την ένταξη των καλάντων του Καλαμπακίου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Χαρήκαμε όσα μοιραστήκαμε με το κοινό, το οποίο γέλασε και έκλαψε μαζί μας. Τραγούδησαν τρεις γενιές καλαντιστών. Παιδιά από 15 ετών μέχρι ηλικιωμένοι άνθρωποι 80 ετών. Το να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των γενεών, μέσω του πολιτισμού, είναι ένα στοίχημα» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ