Γιάννης Σακαρίδης: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας γίνεται το εισιτήριο για τα Όσκαρ»

0
443

Το Φεστιβάλ Δράμας έλαβε πιστοποίηση για τις οσκαρικές υποψηφιότητες ταινιών μικρού μήκους οι οποίες διακρίνονται στο Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό του πρόγραμμα


 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στη Δράμα την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης, σχετικά με την πιστοποίηση που έλαβε το Φεστιβάλ Δράμας για τις οσκαρικές υποψηφιότητες των ταινιών μικρού μήκους οι οποίες διακρίνονται στο Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό του πρόγραμμα (Oscar® qualified).
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται επισήμως «εισιτήριο» για τα Βραβεία Όσκαρ καθώς η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε διάφορα διεθνή φεστιβάλ προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τους για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ταινιών μικρού μήκους που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους ταινίας.
Πιο συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στις ταινίες που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να προκρίνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας, με την προϋπόθεση πως ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ακαδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι δυο ταινίες μικρού μήκους που θα αποσπούν Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του DISFF κάθε Σεπτέμβριο, θα παίρνουν «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ.

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Δράμας με αφορμή την εξέλιξη αυτή είπε ότι πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή ημέρα και μια μοναδική στιγμή για τη Δράμα και το Φεστιβάλ Ταινιών. Είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σπουδαία επιτυχία που προήλθε από την διαρκή αναβάθμιση του θεσμού που είναι ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Είπε επίσης ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Εξήγησε ότι έγιναν συντονισμένα και σοβαρά βήματα που οδήγησαν στην αλματώδη αναβάθμιση του Φεστιβάλ Δράμας. Πρόσθεσε ότι οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν όσκαρ και γιατί όχι να το κατακτήσουν. Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν και τρεις ακόμη σημαντικές εξελίξεις. Η λειτουργία Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ, η ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ Ταινιών και ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.

Ο κ. Γιώργος Δεμερτζής είπε: «Eίναι για μια ιστορική εξέλιξη για το Φεστιβάλ Δράμας του οποίου έχω για ακόμη μια φορά την τιμή και τη χαρά να είμαι Πρόεδρος. Είναι μια διάκριση και όνειρο πολλών ετών για το Φεστιβάλ μας, που μας δίνει νέα πνοή και δυναμική εντός και εκτός συνόρων. Με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του φεστιβάλ εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για αυτήν την κατάκτηση από την πρώτη στιγμή. Μετά από συντονισμένες ενέργειες εξαλείφθηκαν εμπόδια του παρελθόντος και εδραιώθηκαν γέφυρες επικοινωνίας που χάθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παράλληλα, η στοχευμένη, δημιουργική, εξωστρεφής και αναπτυξιακή πορεία του φεστιβάλ από το 2020, είχαν ως γνώμονα το όφελος των δημιουργών της ταινίας μικρού μήκους, συντέλεσαν, θεωρώ, σημαντικά σ’ αυτήν την επιτυχία που καταφέραμε σήμερα. Το αποτέλεσμα ήρθε και δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις προσπάθειες. Θέλω να συγχαρώ τον πρωτεργάτη και συνοδοιπόρο Γιάννη Σακαρίδη και την υπέροχη ομάδα του φεστιβάλ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και το Δήμαρχο Δράμας για την εμπιστοσύνη και τη διαρκή στήριξη στο θεσμό. Τα καλύτερα έρχονται».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται το εισιτήριο για τα Όσκαρ. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επιλέγει το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και το εκφράζει έμπρακτα. Mε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανακοινώνει πως έλαβε πιστοποίηση για τις οσκαρικές υποψηφιότητες των ταινιών μικρού μήκους που διακρίνονται στο Διεθνές αλλά και το Εθνικό Διαγωνιστικό του πρόγραμμα. Στο εξής, το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται επισήμως «εισιτήριο» για τα Βραβεία Όσκαρ. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ταινιών μικρού μήκους που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να προκρίνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας, με την προϋπόθεση πως ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ακαδημίας. Έτσι, οι δυο ταινίες μικρού μήκους που θα αποσπούν Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του DISFF κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας. H εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας να διακριθεί ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια που επέδειξε το τελευταίο διάστημα, αλλά και την διαχρονική επιδραστικότητά του στην ανάδειξη των νέων κινηματογραφικών ταλέντων στην Ελλάδα εν τη γενέσει τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!