HANDBALL PREMIER Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Έναρξη στις 21 Σεπτεμβρίου

0
1628

Ίδιο σύστημα πλέι οφ, αλλαγές στα πλέι άουτ, σε θέματα ασφαλείας, χωρητικότητας γηπέδων, ευρωπαϊκών κυπέλλων και ασφάλισης αθλητώνΕκδόθηκε και απεστάλη στα σωματεία η ειδική προκήρυξη της Handball Premier περιόδου 2019-2020.
Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίστηκε το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου 2019.Θα συμμετέχουν τα σωματεία: Ολυμπιακός ΣΦΠ, ΑΕΚ, Αερωπός Έδεσσας, ΠΑΟΚ, ΑΣΕ Δούκα, Διομήδης Άργους, ΓΣ Δράμα 1986, Φίλιππος Βέροιας, Άρης Νίκαιας, ΑΕΣΧ Πυλαίας, Ιωνικός ΝΦ και Φαίακας Κέρκυρας.
Το σύστημα του πρωταθλήματος παραμένει ίδιο όσον αφορά τα πλέι οφ με τέσσερις φάσεις.Στην Α’ 12 σωματεία θα συναντηθούν μεταξύ τους σε δύο γύρους, στην Β΄οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1-8 θα παίξουν στα πλέι οφ ως ακολούθως στις δύο νίκες
Α’ Ζευγάρι: (1η-8η) Β’ Ζευγάρι: (2η-7η) Γ’ Ζευγάρι: (3η-6η)Δ’ Ζευγάρι: (4η-5η )
Στη Γ’ φάση (ημιτελικά) Οι νικήτριες ομάδες των ζευγαριών Α,Β,Γ,Δ της Β’ ΦΑΣΗΣ θα αγωνιστούν μεταξύ τους ως ακολούθως στις δύο νίκες1ο Ζευγάρι: Νικητής ζευγαριού Α (1-8) με νικητή ζευγαριού Δ (4-5): 2ο Ζευγάρι: Νικητής ζευγαριού Β (2-7) με νικητή ζευγαριού Γ (3-6):Στη Δ’ φάση: Οι νικήτριες ομάδες των ζευγαριών 1ο & 2ο παίζουν μεταξύ τους στον τελικό στις τρεις (3) νίκες και οι ηττημένες ομάδες παίζουν στον μικρό τελικό στις δύο (2) νίκες.

Πλέι άουτ
Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 9 έως και 12 στην τελική βαθμολογία της Α’ Φάσης, χωρίζονται σε 2 ζευγάρια ως εξής και παίζουν στις δύο νίκες.Ε’ Ζευγάρι: (9η-10η) Ζ’ Ζευγάρι: (11η-12η) Η Ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Ζ’ καταλαμβάνει την 12η θέση και υποβιβάζεται.Η ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Ε με την νικήτρια ομάδα του ζευγαριού Ζ αγωνίζονται στις δύο νίκες και η ηττημένη καταλαμβάνει την 11η θέση και υποβιβάζεται.*Προϋπόθεση για την εκκίνηση όλων των αγώνων των θέσεων 9-12 (Β-Γ φάση) είναι, οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 10η-11η μετά την λήξη της Α Φάσης να έχουν διαφορά μικρότερη ή ίση των 5 βαθμών. Αν αυτή η διαφορά δεν υφίσταται τότε οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 11η,12η υποβιβάζονται απευθείας στην Α2.*Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την 12η θέση μετά την λήξη των αγώνων της Α’ Φάσης έχει 0 βαθμούς, τότε οι αγώνες του ζευγαριού 11-12 δεν θα διεξαχθούν. Σε αυτή την περίπτωση το 11 προκρίνεται απευθείας στη Γ’ Φάση.*Σε όλους τους αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ σε περίπτωση ισοπαλίας, θα ακολουθεί μια 10λεπτη παράταση και κατόπιν η διαδικασία των πέναλτι μέχρι την ανάδειξη νικητή.

Θέματα ασφαλείας -εισιτήρια
Η ΟΧΕ για αγώνες που θεωρεί υψηλής επικινδυνότητας έχει το δικαίωμα 7 ήμερες πριν τον αγώνα να ζητά -σε κλειστό γυμναστήριο που εκτιμά ότι χρειάζεται – την αύξηση του χώρου ασφαλείας από την πλάγια ή/και την πίσω τελική γραμμή ως την πρώτη σειρά καθήμενων ή όρθιων φιλάθλων. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε συνεργασία του γηπεδούχου σωματείου, του Delegate και τον Επικεφαλής Αστυνομίας. Εάν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη δεν έχει επιτευχθεί το ανωτέρω, δεν θα ξεκινά ο αγώνας και μετά από 30 λεπτά αν ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, το φύλλο θα κλείνει και θα αποστέλλεται στον Αθλητικό Δικαστή. Κατά την διάρκεια του 7ημερου που μεσολαβεί, το σωματείο θα πρέπει να έχει λάβει κάθε πρόσφορο μέσο για τη επίτευξη αυτού του σκοπού πχ μέριμνα ώστε στην εγκατάσταση να εισέλθει ο υπολειπόμενος αριθμός φιλάθλων (πχ έκδοση λιγότερων εισιτήριων, κλπ)Ο μέγιστος διανεμόμενος αριθμός εισιτήριων διαρκείας για αγώνες χειροσφαίρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% της επίσημης χωρητικότητας της εγκατάστασης. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δεσμευμένες θέσεις για ΜΜΕ, VIP κλπ το 90% θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των θέσεων αυτών.

Ευρωπαϊκά Κύπελλα
Από την επόμενη σεζόν αλλάζουν δομή τα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έτσι οι θέσεις διαμορφώνονται ως εξής:Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στο Κύπελλο Ευρώπης «European Handball League Ο δευτεραθλητής θα συμμετάσχει στο Κύπελλο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «E.H.F Cup». Ο τριταθλητής θα συμμετάσχει στο κύπελλο «E.H.F Cup». Στην περίπτωση που Κυπελλούχος Ελλάδος αναδειχτεί ο πρωταθλητής τότε η φιναλίστ ομάδα του τελικού του Κυπέλλου θα συμμετάσχει στο «E.H.F Cup».Σε ειδικές περιπτώσεις (όπως π.χ το ζευγάρι του τελικού Κυπέλου να είναι ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής ή o τριταθλητής ) τότε συμμετοχή στο«E.H.F Cup». θα έχει και η τέταρτη ομάδας της βαθμολογίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατανομή των θέσεων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα είναι ευθύνη της Ο.Χ.Ε.

Αλλοδαποί αθλητές
Κάθε ομάδα της Α1 Ανδρών δικαιούται να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό αλλοδαπών αθλητών εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας επιτρέπεται να αγωνίζονται από κάθε ομάδα έως δυο (2) αλλοδαποί αθλητές υπήκοοι κρατών εκτός Ε.Ε. και απεριόριστος αριθμός αλλοδαπών κοινοτικών αθλητών.

Ασφάλιση αθλητών
Όπως αναφέρεται στη Γενική Προκήρυξη, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΧΕ (6/2015) τα σωματεία οφείλουν να μεριμνούν για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθλητών τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αποστείλουν στην ΟΧΕ το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων που μετέχουν: είτε αντίγραφο ομαδικού ασφαλιστήριου συμβολαίου, είτε επίσημο έγγραφο με την μορφή υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα αναγράφεται ότι “με μέριμνα και ευθύνη του σωματείου όλοι οι αθλητές-τριες του που αναγράφονται στα φύλλα αγώνος εθνικών πρωταθλημάτων και Κυπέλλου έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση τραυματισμού κατά την διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων του σωματείου”. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ η μη κάλυψη αθλητών σε περιπτώσεις τραυματισμών από το σωματείο συνιστά σπουδαίο λόγο για μεταγραφή χωρίς συναίνεση του τελευταίου, ενώ η ΟΧΕ δύναται να εξετάσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα σωματείο δεν μερίμνησε για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη αθλητή ή αθλήτριας.

Αρχίζει 26/10η Α1 Γυναικών
Ίδιο σύστημα στα πλέι οφ- Αλλαγές στα ευρωπαϊκά «εισιτήρια»Απεστάλη στα σωματεία η ειδική προκήρυξη της Α1 Γυναικών περιόδου 2019-2020
Θα συμμετέχουν τα σωματεία: ΠΑΟΚ, ΟΦΝ Ιωνίας, Αναγέννηση Άρτας, Βέροια 2017, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, ΑΕΣΧ Πυλαίας, Φίλιππος Βέροιας, ΑΕΠ Πανόραμα, ΑΟΑΔ Κορυδαλλού και ΑΟ Προσοτσάνης.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου 2019
Το σύστημα διεξαγωγής παραμένει το ίδιο.

Α’ Φάση
Τα 10 σωματεία που μετέχουν θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές.Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 3-8, καταλαμβάνουν και τις αντίστοιχες θέσεις στην τελική κατάταξη.Οι σύλλογοι που θα καταλάβουν τις θέσεις 9-10, υποβιβάζονται στην Α2 Γυναικών.

Β΄ Φάση
Οι ομάδες που κατέλαβαν την 1η και 2η θέση του βαθμολογικού πίνακαΘα παίξουν (έδρα- έδρα) στον τελικό και η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις τρεις νίκες, κατακτά τον τίτλο.

Ευρωπαϊκά Κύπελλα
Η κατανομή των ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα έχει ως εξής:H πρωταθλήτρια θα συμμετάσχει στο κύπελλο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «European Handball LeagueH δευτεραθλήτρια θα συμμετάσχει στο κύπελλο «E.H.F Cup».H τριταθλήτρια θα συμμετάσχει στο κύπελλο «E.H.F Cup».Στην περίπτωση που Κυπελλούχος Ελλάδος αναδειχτεί μια εκ των τριών πρώτων ομάδων της τελικής κατάταξης τότε η φιναλίστ ομάδα του τελικού του Κυπέλλου θα συμμετάσχει στο «E.H.F Cup».Σε ειδικές περιπτώσεις (όπως π.χ το ζευγάρι του τελικού να είναι ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής) τότε συμμετοχή στο «E.H.F Cup».θα έχει και η τέταρτη ομάδας της βαθμολογίας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ή σε περίπτωση αλλαγής της διάρθρωσης των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (E.H.F.) η κατανομή των θέσεων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα είναι ευθύνη της ΟΧΕ.
Στα σωματεία που θα κατακτήσουν τις σχετικές θέσεις, δηλώσουν συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα περιόδου 2020-2021 στις προβλεπόμενες από την EHF ημερομηνίες, και τελικά αποχωρήσουν ή δεν προσέλθουν να αγωνιστούν ή παραιτηθούν θα τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις από την E.H.F
Φυσικά όπως και στην προκήρυξη της Handball Premier έτσι και σε αυτή, ισχύουν αλλαγές στα θέματα ασφαλείας και χωρητικότητας γηπέδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ