Η 8η διάλεξη με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός» του μουσείου στη Δράμα

«Όψεις του περιηγητισμού στον ελληνικό χώρο από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» στο Σαντιρβάν Τζαμί με τη Δρ Σ. Βουτσινά

0
477

Μια ιδιαίτερη πολιτιστική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της τέχνης και της ιστορίας, το Σάββατο το βράδυ, στο Σαντιρβάν Τζαμί στη Δράμα, όπου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Όψεις του περιηγητισμού στον ελληνικό χώρο από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη».
Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Σταλίνα Βουτσινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Υπεύθυνη Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ανέλυσε την πορεία του περιηγητισμού στον ελληνικό χώρο μέσα από έργα και τεκμήρια των συλλογών του Μουσείου.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με τη Raycap και το Σαντιρβάν Τζαμί και αποτελεί την 8η με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός», η οποία ταξιδεύει εκτός Αθηνών φέρνοντας κοντά στο κοινό σημαντικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ιστορικό Σαντιρβάν Τζαμί, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, αποτέλεσε ιδανικό χώρο φιλοξενίας της εκδήλωσης, που συνδύασε γνώση, αισθητική και την αίσθηση ενός μοναδικού ταξιδιού στο παρελθόν μέσα από τα μάτια των περιηγητών.
Η κ. Βουτσινά δήλωσε ότι «Ο περιηγητισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Αφορά κατά βάση την περιήγηση ευρωπαίων ταξιδιωτών περιηγητών στον ελληνικό χώρο και στην Ανατολή από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, μέσω ζωγραφικών έργων, κυρίως, σχεδίων και χαρακτικών. Για εμάς είναι σημαντικά γιατί αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο το αρχαιολογικό τοπίο και τη σύγχρονη ζωή των Ελλήνων, άρα σημαίνει ότι τα έργα αυτά, τα οποία περιγράφουμε και αναλύουμε, λειτουργούν ως τεκμήρια  και ως μαρτυρίες για την ελληνική πραγματικότητα, από άλλες πηγές που δεν σώζονται σήμερα»
Όσον αφορά το αν υπάρχουν και διασώζονται τεκμήρια και όψεις περιηγητισμού στην περιοχή μας η κ. Βουτσινά ανέφερε «Για τη Δράμα, δυστυχώς δεν έχουμε γιατί το συγκεκριμένο θέμα αφορά άλλες περιοχές. Οι περιηγητές επικεντρώνονται κυρίως σε αρχαιολογικούς τόπους , στην Αθήνα, στις Μυκήνες, στη Χαιρώνεια, σε ότι ξέρουμε μέχρι τον 17ο αιώνα ως κατάλοιπα αρχαιολογικά. Οπότε, δυστυχώς, για σήμερα τουλάχιστον η Δράμα δεν είναι μέσα σε αυτόν τον πυρήνα, όμως θα είναι σε επόμενες διαλέξεις που κάνει το Μουσείο Μπενάκη.
Τέλος, αναφορικά με τη συμβολή του περιηγητισμού στη γνώση μας για το παρελθόν η κ. Βουτσινά, τόνισε «Οι περιηγητές μέσω των έργων τους μας δίνουν πληροφορίες για την ελληνική πραγματικότητα και τον αρχαιολογικό τόπο, σε μία περίοδο που η Ελλάδα, χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο, ανήκει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία . Άρα δεν έχει ανεπτυγμένα πεδία, όπως είναι η ζωγραφική ή το σχέδιο και σε μία περίοδο που δεν έχουμε τη φωτογραφία ως μέσο, είμαστε πολύ νωρίς χρονικά, αυτά τα έργα λειτουργούν ως τεκμήρια για να γνωρίσουμε το χώρο, τις ενδυμασίες που φορούσαν οι άνθρωποι και τα ήθη και τα έθιμα τους. Αυτή είναι η βασική συμβολή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!