Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την συχνότερη αιτία θνησιμότητας. Συχνότερη από τους καρκίνους, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια, γενικότερα τους αγγειακούς θανάτους και τα τροχαία ατυχήματα ή τις λοιμώξεις. Αυτά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από οικονομικά και κοινωνικά ευημερούσες κοινωνίες όπως αυτές της βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πατρίδα μας.
Η σύγχρονη Καρδιολογία αγωνίζεται στην κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του κινδύνου του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που διατρέχουν οι συμπολίτες μας με σημαντικά τα επιτεύγματα της τελευταίας 20ετίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο κίνδυνος έχει ελαττωθεί με την ευρεία εφαρμογή υγιεινοδιαιτητικών αλλαγών στον τρόπο διαβίωσης, συνήθειες που έχουν καθυστερήσει την εμφάνιση επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη περισσότερο σε εξατομικευμένη βάση, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τους υψηλού κινδύνου καρδιοπαθείς ακόμη και σε πρώιμα στάδια της πάθησής τους, εφαρμόζοντας ένα κατάλληλα διαμορφούμενο και διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα διαστρωμάτωσης κινδύνου. Αυτά προκειμένου να προστατεύσουμε τους υψηλού κινδύνου καρδιοπαθείς με έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή, μια δηλαδή σωτήρια για την ζωή του ασθενούς συσκευή, που αντιμετωπίζει επιτυχημένα την καρδιακή ανακοπή στο ξεκίνημά της προσφέροντας χρόνια ζωής.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των θυμάτων απο καρδιακή ανακοπή συμβαίνει πριν την ανίχνευση της καρδιαγγειακής πάθησης ως πρώτη και τελευταία εκδήλωση αυτής στην κοινότητα εξωνοσοκομειακά.
Έτσι η αντιμετώπιση της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής είναι ένας εξαιρετικά δυσχερής στόχος. Εντούτοις η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Ακόμη και σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποιους, έστω και ολίγους αρχικά, περισσότερους στην συνέχεια, συμπολίτες μας εφαρμόζοντας υποστηρικτικά προγράμματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στην κοινότητα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και με την γενναιόδωρη χορηγία του συμπολίτη μας κυρίου Κων/νου Αποστολίδη, εξοπλίσθηκε η πόλη μας με 30 εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές (ΕΑΑ) σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτότυπου δικτύου προστασίας αυτής. Με την εθελοντική υποστήριξη των αρμόδιων αρχών της πόλης (Δήμος, Αστυνομία, Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική, Μητρόπολης, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο και Ιατρικός Σύλλογος) και την συμπαράσταση και καθοδήγηση της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη εκπαιδευτική διημερίδα στις 13-14 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτή θα περιλάβει την συνάντηση με το κοινό στο Δημοτικό Ωδείο της Πόλης την Παρασκευή το απόγευμα-βράδυ όπως και την εκπαίδευση ενός αριθμού (κοντά στα 80-90 άτομα) εθελοντών σε 2 (δυο) 4/ωρα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης των ΕΑΑ την επόμενη ημέρα στο ξενοδοχείο Ύδραμα.
Η εκδήλωση δεν θα ήταν εφικτή δίχως την οικονομική και πάλι υποστήριξη του ευεργέτου συμπολίτη μας όπως και τις εθελοντικές διοργανωτικές δραστηριότητες των συμπολιτών μας καρδιολόγων κου Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Χρήστου Καΐρη και Χρήστου Χατζηελευθερίου. Επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας διασωστών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών είναι ο κύριος Γεώργιος Λάτσιος, επεμβατικός καρδιολόγος και υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ο οποίος έχει συντονίσει έναν μεγάλο αριθμό αντίστοιχων σεμιναρίων της ΕΚΕ ανά την Ελληνική Επικράτεια. Με την ευχή να καταστήσουμε την ακριτική μας όμορφη πόλη ένα πρωτότυπο κέντρο προστασίας, ας ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια.
Εκπαιδευτική καρδιολογική διημερίδα στις 13-14 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο, με την εθελοντική δραστηριότητα των συμπολιτών μας καρδιολόγων κου Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Χρήστου Καΐρη και Χρήστου Χατζηελευθερίου. Θα υπάρξει εκπαίδευση (κοντά στα 80-90 άτομα) εθελοντών σε 2 (δυο) 4/ωρα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης των ΕΑΑ την επόμενη ημέρα στο ξενοδοχείο Ύδραμα