Η ατμομηχανή του τουρισμού ενώνει Δράμα και Ξάνθη

0
1825

– Αποφασισμένοι να κινηθούν μαζί οι δήμοι Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης
– Μπαίνουν στις ράγες δυο ξεχωριστές τουριστικές αμαξοστοιχίες


 

Μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Παρανεστίου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παρανεστίου Αναστάσιου Καγιάογλου, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Δράμας και Ξάνθης Χριστόδουλος Μαμσάκος και Μανώλης Τσέπελης, με τους συνεργάτες τους και τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανώλη Χατζόπουλο, με στόχο έναν κοινό σχεδιασμό ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο, ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας, το απόγευμα της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, οι Δήμαρχοι Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης, συναντήθηκαν στον φιλόξενο χώρο του συλλόγου σιδηροδρομικών και φίλων σιδηροδρόμου “Ήφαιστος”, στο μηχανοστάσιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας όπου έγινε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο του “ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ” Παναγιώτη Μακρόπουλο, για την προοπτική λειτουργίας ενός τουριστικού τρένου μεταξύ των δυο γειτονικών νομών. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι τρεις δήμοι επιδιώκουν να ενισχύσουν καταλυτικά αυτή την προσπάθεια, που ξεκίνησε ήδη από τον “Ήφαιστο”, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω συνεργασία τους, που έχει σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι τρεις δήμαρχοι ξεναγήθηκαν στον χώρο του μηχανοστασίου όπου τους παρουσιάστηκαν τα σπάνια βαγόνια και οι ατμομηχανές που διαθέτει ο σύλλογος. Στη συζήτηση που ακολούθησε, παίρνοντας τον λόγο, αρχικά ο πρόεδρος του “Ηφαίστου” κ. Π. Μακρόπουλος, ανακοίνωσε ότι, αν η πανδημία δεν το εμποδίσει, τον Μάιο θα γίνουν τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού μουσείου έκτασης 350 τ.μ. στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας. Πρόσθεσε ότι ο “Ήφαιστος” έχει στη διάθεσή του 27 βαγόνια και μηχανές, από τα οποία οι 5 είναι κινητήριες μονάδες. Δυο από αυτές υπάρχουν ήδη στο μηχανοστάσιο του Σ.Σ. Δράμας ενώ άλλες 3 πρόκειται να έρθουν στη συνέχεια. Είπε επίσης, ότι ο “Ήφαιστος” θέλει να δημιουργήσει ένα σιδηροδρομικό πάρκο, το οποίο θα συνδέει το Μουσείο Τρένων με τον χώρο του Μηχανοστασίου. Ανέφερε ότι η ιστορική κλινάμαξα του Orient Express που βρίσκεται στο μηχανοστάσιο, μαζί με την εστιάμαξα του ίδιου τρένου που βρίσκεται για συντήρηση στη Θεσσαλονίκη, έχουν κριθεί ως βιομηχανικά μνημεία πολιτισμού. Με αυτά τα δυο βαγόνια, πρόθεση του “Ηφαίστου” είναι να κυκλοφορήσει ένα τουριστικό τρένο στη διαδρομή, Δράμα-Παρανέστι,-Σταυρούπολη-Τοξότες-Ξάνθη. Καθώς και ένα δεύτερο δρομολόγιο επίσης στη διαδρομή Δράμα-Φωτολίβος-Λευκοθέα όπου υπάρχει το σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του Αγγίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, επιδίωξη είναι να υπάρξουν δυο αμαξοστοιχίες. Η μια αμαξοστοιχία θα λειτουργήσει με τα ιστορικά βαγόνια του Orient Express και την ατμομηχανή που είναι υπό ανακατασκευή στον χώρο του Σ.Σ. Δράμας. Η δεύτερη αμαξοστοιχία θα λειτουργήσει με “ντιζελάμαξα” με νεότερα, αλλά επίσης κλασικά βαγόνια, για ένα οικονομικά πιο προσιτό δρομολόγιο, που θα απευθύνεται σε σχολεία, φυσιολάτρες κλπ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ανέφερε ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει γίνει προσέγγιση ανθρώπων της Δράμας που βοηθήσουν και στηρίζουν την πόλη, όπως ο κ. Άρης Θεοδωρίδης της ΚΥΚΛΩΨ, ο οποίος αρχικά θα βοηθήσει στη δημιουργία του σιδηροδρομικού μουσείου, τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Μάιο του 2022. Ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί και το σιδηροδρομικό πάρκο, το οποίο εξετάζεται να γίνει είτε μέσω κάποιας χρηματοδότησης είτε με ιδία συμμετοχή, όπως είπε. Ο Δήμαρχος Δράμας, συνέχισε λέγοντας ότι κατά την πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρανέστι, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι τρεις δήμοι θα μπορέσουν να πιέσουν, ακόμη και πολιτικά όπου χρειάζεται, για τη λειτουργία του τουριστικού τρένου και την επίτευξη του εγχειρήματος, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα εξέφρασε την αποφασιστική βούληση και των τριών δημάρχων να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, αρχικά έθεσε στη συζήτηση ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τριών δήμων, λέγοντας ότι «Εμείς οι δήμαρχοι, καταλάβαμε έστω και αργά, ότι σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει να δημιουργήσουμε μία ενότητα, χωρίς η μια δραστηριότητα να επικαλύπτει την άλλη. Να κάνουμε κοινές δράσεις, με την κάθε πόλη να αξιοποιεί αυτό που έχει και μπορεί να αναδείξει». Ο κ. Τσέπελης μίλησε για κοινές δράσεις που θα έχουν στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή με τη δημιουργία ενός πόλου έλξης επισκεπτών, που θα επιφέρει και τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε εν ολίγοις ότι το τουριστικό τρένο μπορεί να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης της επισκεψιμότητας, ευρύτερα στην περιοχή, αφού θα μπορεί να συνδεθεί με σημεία επισκεψιμότητας που ήδη υπάρχουν στους τρεις δήμους, όπως για παράδειγμα η παλιά πόλη της Ξάνθης, η ιστορία του καπνού στην περιοχή κ.ο.κ.

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Τάσος Καγιάογλου, είπε ότι όλοι γνωρίζουν τις ομορφιές που διαθέτει η περιοχή, αλλά η σιδηροδρομική γραμμή δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Είπε ότι έχουν γίνει προσπάθειες και επαφές με φορείς της πολιτείας για το θέμα αυτό και ότι εάν τελικά η γραμμή δεν λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των σταθμών που διαθέτει ο ΟΣΕ. Είπε επίσης ότι ο Δήμος Παρανεστίου έχει ήδη κάνει επαφές με τον ΟΣΕ προκειμένου αυτοί οι σταθμοί να παραχωρηθούν με κάποιο μικρό αντίτιμο. Ο κ. Καγιάογλου ενημέρωσε επίσης, ότι από τις επαφές που υπήρξαν με τον ΟΣΕ υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή. Συνοπτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου, η προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης της γραμμής είναι ανοικτή και σε αυτό το πλαίσιο άρχισε η συνεργασία μεταξύ των τριών δήμων με πρωτοβουλία του Δήμου Παρανεστίου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις τόσο προς τον ΟΣΕ όσο και προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να επιτευχθεί το συλλογικό αυτό εγχείρημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις συναντήσεις αυτές μεταξύ των τριών δήμων, προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόθεση ευρύτερης συνεργασίας για την ανάδειξη του τουριστικού προφίλ της περιοχής και ότι η αξιοποίηση του τουριστικού τρένου είναι μόνο η ατμομηχανή, που θα οδηγεί σε αυτό τον στόχο. Μένει να αποδειχθεί ότι το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί, για να αποφέρει και πρακτικά αποτελέσματα, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ