«Η Δράμα μπορεί να γίνει φοιτητούπολη»

0
5362

«Η μείωση των επιτυχόντων είναι αναστρέψιμη» δηλώνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος


 

Αναστρέψιμη είναι η μείωση του αριθμού των επιτυχόντων που παρατηρήθηκε και φέτος στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας, στα οποία φέτος πέτυχαν την εισαγωγή τους 79 υποψήφιοι ενώ πέρσι ήταν 93 ενώ πρόπερσι ο αριθμός τους, χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν πολλαπλάσιος.
Η Δράμα έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει αυτή την πορεία μείωσης των επιτυχόντων δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στα «Χ», η φετινή εικόνα στον αριθμό των επιτυχόντων στα τμήματα της Δράμας ήταν αναμενόμενη, με βάση τα περσινά στοιχεία. Είναι κάτι που όπως επισημαίνει, οφείλεται καταρχάς σε δυο βασικούς παράγοντες. «Έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Επίσης έχει επηρεάσει και η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, με την οποία προτάθηκαν κάποιες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει φοιτητές να μην δηλώσουν σχολές γενικότερα του ΔΙΠΑΕ και ειδικότερα της Δράμας. Αν και για τα τμήματα της Δράμας, η ανακοίνωση αυτή ανέφερε ότι θα πρέπει να στελεχωθούν ή να βοηθηθούν από την πολιτεία, αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν. Αυτά λειτούργησαν αποτρεπτικά για την επιλογή των δυο τμημάτων στην πόλη της Δράμας, από τους υποψηφίους» σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας.
Πάντως όπως προσθέτει ο ίδιος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά. Όσον αφορά ειδικά τη Δασολογία, καθώς όλες αυτές οι σχολές που σχετίζονται με το δάσος ή το περιβάλλον, πανελλαδικά, έχουν μια μικρή έως μέτρια μείωση των φοιτητών.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Οι σχολές της Δράμας πρέπει να ενισχυθούν σε προσωπικό αλλά κυρίως πρέπει να προσεχθούν οι υποδομές. Ο ίδιος εξηγεί πως: «Έχουμε κάνει κινήσεις και με το δήμαρχο και με την Περιφέρεια, για τις υποδομές, ώστε η Δράμα να γίνει μια φοιτητούπολη, γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει. Ο Νομός είναι πράσινος. Τα δάση είναι δίπλα μας και σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο. Η πόλη είναι φιλική και σχετικά πολύ φθηνή. Απλά νομίζω ότι στερείται κάποιων βασικών υποδομών. Οι φοιτητές που περνούσαν πριν από ένα ή δυο χρόνια είχαν σοβαρό θέμα στο να βρούνε στέγη. Θα πρέπει δηλαδή να βοηθήσει και η πόλη. Μια φοιτητική εστία θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Το οικόπεδο που στεγάζεται η σχολή είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα μπορούσε να γίνει μια Φοιτητική Εστία και θα μπορούσε να μεταφερθεί η φοιτητική λέσχη. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τρία γηπεδάκια και ένα γυμναστήριο. Αλλά κυρίως ένας ποδηλατόδρομος, που θα συνδέει το κέντρο της Δράμας με το Τμήμα. Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν και οι υποδομές στη Σχολή. Κάτι που φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού είναι η συντήρηση του κτηρίου που έχει να συντηρηθεί 18 χρόνια».
Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησε μια σχετική ανησυχία στη Δράμα, για το μέλλον των δυο πανεπιστημιακών τμημάτων. Θυμίζουμε ότι πέρσι, από την κατηγορία των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ, στο τμήμα Δασολογίας δεν εισήχθη κανείς, ενώ στο τμήμα Οινολογίας, από την ίδια κατηγορία, εισήχθησαν μόνο 24 μαθητές, ενώ φέτος στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας εισάγονται 52 φοιτητές και στο τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος 27 φοιτητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ