– Στο θερινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα φιλοξενούνται για τρίτη χρονιά ισπανόφωνοι και μη φοιτητές από 8 τουλάχιστον χώρες
– Μ. Μορφακίδης στα «Χ»: «Ένας από τους λόγους που θέλουμε να είμαστε στη Δράμα, είναι ότι εκπροσωπεί, με την καλή έννοια, την πραγματική Ελλάδα»
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα φιλοξενούνται στην Δράμα και παρακολουθούν στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Αρρένων, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μετάφρασης και πολιτισμού, στο πλαίσιο θερινού προγράμματος που άρχισε να διεξάγεται στην Δράμα πριν από μερικά χρόνια και έχει φιλοξενηθεί και στη Ρόδο. Ψυχή του θερινού προγράμματος που φέρνει ισπανόφωνους και άλλους φοιτητές του εξωτερικού που σπουδάζουν νέα ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, πιο κοντά στην Ελλάδα, είναι ο κ. Μόσχος Μορφακίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα με καταγωγή από τη Δράμα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι «Οι φοιτητές προέρχονται από την Ισπανία, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Τουρκία, την Πολωνία, την Σουηδία και την Γεωργία. Οι φοιτητές έρχονται στον τόπο μας γιατί μαθαίνουν νέα ελληνικά, στο πλαίσιο των σπουδών τους. Μέσα από αυτά τα μαθήματα, οι φοιτητές βελτιώνουν τη ελληνική γλώσσα που ομιλούν και από την άλλη πλευρά γίνονται λογοτεχνικές μεταφράσεις. Ανάλογες με αυτές που έγιναν προηγούμενες χρονιές με έργα των Δραμινών συγγραφέων κ.κ. Τσιαμπούση και Βαγενά. Φέτος το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι σχεδόν «Δραμινοκεντρικό», δηλαδή είναι αφιερωμένο στη Δράμα. Θα γίνουν ομιλίες και επισκέψεις με επίκεντρο την αρχαία και την βυζαντινή περίοδο αλλά και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Αυτό που θέλουμε είναι να γνωρίσουν, την περιοχή και όχι μόνο την πόλη. Να γνωρίσουν το λαϊκό πολιτισμό. Ένας από τους λόγους που θέλουμε να είμαστε στη Δράμα, είναι ότι εκπροσωπεί, με την καλή έννοια, την πραγματική Ελλάδα, επειδή ακριβώς η περιοχή δεν είναι τουριστική. Ο κόσμος εδώ είναι πιο εξωστρεφής, πιο δεκτικός και ίσως πιο φιλόξενος…».
Στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος νέας ελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Γρανάδα, σχεδόν καθημερινά και ως τις 23 Ιουλίου στον χώρο του Γυμνασίου Αρρένων γίνονται ενδιαφέρουσες διαλέξεις. Χθες Δευτέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος αναπτύχθηκε από τον κ. Βασίλη Μεσσή το θέμα: «Η Βυζαντινή και οθωμανική περίοδος της Ανατολικής Μακεδονίας». Σήμερα Τρίτη 12/07/2022 η κα Δήμητρα Πατρωνίδου θα αναπτύξει το θέμα: «Η Ανατολική Μακεδονία από τα τέλη του 19ου αιώνα». Αύριο Τετάρτη 13/07/2022 η κα Γεωργία Μπακάλη θα απαντπυξει το θέμα: «Η διαμόρφωση της πόλης της Δράμας κατά τον 20ό αιώνα». Την Πέμπτη, 14/07/2022 ο κ. Μόσχος Μορφακίδης θα αναπτύξει το θέμα: «Ιστορία και χαρακτήρας του ελληνικού θεάτρου σκιών». Την Παρασκευή 15/07/2022 η κα Πολύνα Μπανά θα αναπτύξει το θέμα : «Η πολιτιστική ζωή της Δράμα». Τη Δευτέρα 18/07/2022 ο κ. Μιχάλης Δογραματσίδης θα αναπτύξει το θέμα: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Την Τρίτη 19/07/2022 ο κ. Βασίλης Ριτζαλέος θα αναπτύξει το θέμα: «Η ισπανοεβραϊκή κοινότητα της Δράμας». Την Πέμπτη 21/07/2022 θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η ποίηση του Ν. Κωνσταντινίδη». Την Παρασκευή, 22/07/2022 η κα Μάγδα Παρχαρίδου θα αναπτύξει το θέμα: «Η ναοδομία της περιοχής της Δράμας» και το Σάββατο 23/07/2022 στις 20.30 θα γίνει η τελετή λήξης του προγράμματος. Όλες οι ομιλίες που αναφέρονται παραπάνω αρχίζουν στις 13.00 το μεσημέρι.
Παράλληλα υπάρχει και ένα ημερήσιο πρόγραμμα με γλωσσικά μαθήματα και εργαστήρια μετάφρασης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Οι φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίηση του θερινού προγράμματος πέρα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα και του Δήμου Δράμας είναι το 1ο Γενικό Γυμνάσιο-Λύκειο Δράμας (Γυμνάσιο Αρρένων), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το Γυμνάσιο Νικηφόρου, ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής και το Οινοποιείο Τέχνη Αλυπίας. Επίσης υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της Raycap και του ξενοδοχείου «Μαριάννα».
[…] post Η Δράμα πιο κοντά στους ξένους φοιτητές appeared first on Χρονικά της […]