Η Δράμα στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη

0
3643

– Περισσότερα από 70 κρούσματα σε 10 ημέρες μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 π.μ. έως 06:00 π.μ. και της χρήσης μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Καθημερινά είναι τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες της Δράμας από τις 13 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.
Μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεπέρασαν τα 70 μέσα σε δέκα ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Την ίδια ώρα αυξάνεται αισθητά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, που πλέον είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα η Δράμα έχει και τον μικρότερο, με αναλογικά στοιχεία, αριθμό εμβολιασμών. Ο νομός μας από χθες Πέμπτη εντάχθηκε στις κόκκινες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθούν τα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Δράμα βρίσκεται ανάμεσα στις 6 περιφερειακές Ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά (μαζί με την Αχαΐα, τη Λάρισα, την Ημαθία και την Πέλλα) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα στη Δράμα ανακοινώθηκαν 59 κρούσματα ενώ στο Νοσοκομείο Δράμας νοσηλευόταν 13 ασθενείς με covid. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη κάποιοι ασθενείς από τη Δράμα νοσηλευόταν στα νοσοκομεία της Καβάλας και των Σερρών.
Η εικόνα των κρουσμάτων από τα σχολεία της Δράμας, αντικατοπτρίζει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στον Νομό, καθώς μόνο την Πέμπτη στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας (με στοιχεία της Τετάρτης) καταγράφηκαν 4 κρούσματα σε μαθητές και 1 σε εκπαιδευτικό. Παράλληλα την Πέμπτη, στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων κ. Γιώργος Μπαντής, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για ζητήματα covid της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγράφηκαν 8 κρούσματα σε μαθητές και 2 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Οι 8 μαθητές ήταν διάσπαρτοι σε 9 διαφορετικά σχολικά τμήματα.
Συνολικά από την έναρξη της σχολικής περιόδου (μέσα σε 10 ημέρες), μέχρι και χθες Πέμπτη, τα κρούσματα μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, ξεπέρασαν τα 70 (μαθητές και εκπαιδευτικοί).
Η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στα σχολεία, αφορά και την υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείχνουν οι γονείς, όπως εξήγησε στα «Χ» ο κ. Μπαντής. Για παράδειγμα, όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου μαθητής είχε παρουσιάσει συμπτώματα την περασμένη Παρασκευή αλλά οι γονείς το δήλωσαν στο σχολείο, το απόγευμα της Τρίτης. Οι μαθητές του σχολικού τμήματος που φοιτούσε ο συγκεκριμένος μαθητής έκαναν rapid test το απόγευμα της Τετάρτης με αποτέλεσμα να βρεθεί και δεύτερο κρούσμα. Το τμήμα πάντως λειτουργεί τηρώντας τα μέτρα που προβλέπονται και με αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι για να τεθεί σε αναστολή κάποιο τμήμα θα πρέπει να βρεθούν θετικά κρούσματα στο 50 +1 του αριθμού των μαθητών του.
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι την ίδια ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στον Νομό Δράμας είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντίστοιχα ο αριθμός των εμβολιασμών παραμένει ο μικρότερος.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου είχαν γίνει στη Δράμα 82.705 εμβολιασμοί, στην Καβάλα 124.051, στην Ξάνθη 101.612, στην Ροδόπη 111.096 και στον Έβρο 147.198 εμβολιασμοί. Μέχρι την Τετάρτη, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά σε επίπεδο χώρας 11.960.582 εμβολιασμοί από τους οποίους οι 6.393.241 ήταν με τουλάχιστον μία δόση και 5.995.116 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!