Η ΕΑΣ εκσυγχρονίζει και τη συγκομιδή πατάτας

0
414

– Εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ακόμη έργο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες
– «Η ομάδα παραγωγών θα προμηθευτεί μεγάλες μηχανές συγκομιδής. Τα τελευταία χρόνια είχαμε πρόβλημα με τα εργατικά χέρια» λέει στα «Χ» ο κ. Γ. Κεσκίνογλου


 

Σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, της μονάδας επεξεργασίας
πατάτας στο Νευροκόπι.
Το σχέδιο της ΕΑΣ Δράμας για τη δημιουργία μονάδας προτηγανισμένης πατάτας, τσιπς και όχι μόνο, στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου θα αρχίσει, όπως είχαν γράψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, να υλοποιείται πολύ σύντομα, με στόχο να συμβάλει στην πράξη στην καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας προς όφελος των αγροτών της περιοχής.
Ωστόσο τα βήματα της ΕΑΣ Δράμας, προκειμένου να ενισχυθούν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, δεν σταματούν εδώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός ακόμη μεγάλου έργου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά την συγκομιδή της πατάτας και την αναβάθμιση του συσκευαστηρίου.
Μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου είπε ότι πρόκειται για έργο που αφορά τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ομάδας παραγωγών. «Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα η ομάδα παραγωγών θα προμηθευτεί μεγάλες μηχανές συγκομιδής και θα κάνει την συγκομιδή για λογαριασμό των παραγωγών. Τα τελευταία χρόνια είχαμε πρόβλημα με τα εργατικά χέρια. Παράλληλα θα εκσυγχρονίσουμε και το συσκευαστήριο. Στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται ότι μπορούμε να κάνουμε προτάσεις μέχρι το ύψος του 1 εκατ. ευρώ για μηχανήματα του πρωτογενή τομέα και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για άλλα μηχανήματα εκσυγχρονισμού που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Σκοπός μας είναι να μειωθεί το κοστολόγιο. Εφόσον πάρουμε τα μηχανήματα συγκομιδής, θα υπάρξει και άλλο ειδικό μηχάνημα στο συσκευαστήριο, στο οποίο θα αδειάζονται οι πατάτες και θα αποχωματίζονται. Αφού δηλαδή γίνει όλη η προεργασία όταν φθάνουν οι πατάτες, θα μπαίνουν μέσα στο συσκευαστήριο καθαρές. Στο πρόγραμμα έχουμε βάλει και άλλα δυο μηχανήματα, τα οποία γεμίζουν τα παλετοκιβώτια. Ήδη είμαστε στη διαδικασία να προμηθευτούμε και νέα ξύλινα παλετοκιβώτια. Θέλουμε να αυξήσουμε την αποθηκευτική μας ικανότητα. Οι θάλαμοί μας σήμερα χωρούν 3000 τόνους πατάτας. Με τα νέα παλετοκιβώτια θα μπορούμε να αποθηκεύουμε 6000 τόνους πατάτας».
Βέβαια, όπως είπε ο κ. Κεσκίνογλου, η ενίσχυση του εξοπλισμού δεν αφορά μόνο τα μέλη της ομάδας των παραγωγών, η οποία προχωρά ήδη σε κινήσεις που εξυπηρετούν το σύνολο των πατατοπαραγωγών της περιοχής. Εστιάζοντας δε στο θέμα του αυτοματισμού της συγκομιδής πατάτας με μεγάλες μηχανές, τόνισε ότι αυτό θα μειώσει περίπου κατά 10% το κόστος παραγωγής. Ωστόσο μεγαλύτερο ακόμη όφελος θα προκύψει από το γεγονός ότι λύνεται το πρόβλημα εξεύρεσης εργατικών χεριών. Μέχρι τώρα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να μην μπορεί να συγκομιστεί η πατάτα λόγω της έλλειψης εποχιακών εργατών δίμηνης απασχόλησης.
H ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου αποτελεί σήμερα το 25-30% των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου και η τάση που υπάρχει είναι αυξητική για τον αριθμό των μελών της. Βέβαια όσο αυξάνονται τα μέλη πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Αυτό πραγματοποιείται με την πάροδο του χρόνου με στόχο στα επόμενα πέντε χρόνια η ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου να είναι πολύ μεγάλη και να ελέγχει πάνω από το 50- 60% της παραγωγής του λεκανοπεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ