Η επίδραση της εγκυμοσύνης στο καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

0
2307

Η εγκυμοσύνη είναι από πολλές απόψεις μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Οι αιμοδυναμικές μεταβολές που συμβαίνουν προετοιμάζουν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στη νέα αυτή κατάσταση.
†Η καρδιακή συχνότητα, δηλαδή οι σφυγμοί, αυξάνονται ώστε στον ένατο μήνα να φτάνουν τους 20-25 πάνω από το φυσιολογικό. Αν η κύηση είναι πολύδυμος, τότε οι σφυγμοί αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
†Ο όγκος του αίματος και οι μεταβολές του μελέτηθηκαν για πρώτη φορά το 1915. Ακόμη και με τις σύγχρονες μεθόδους επιβεβαιώθηκε ότι αυξάνεται από 20 έως 80% ανάλογα με το τρίμηνο της κυήσεως, τον αριθμό των εμβρύων και το βάρος τους.
†Η κεντρική φλεβική πίεση δεν είναι πολύ αυξημένη διότι το φλεβικό σύστημα υφίσταται διάταση που εξισορροπεί την αύξηση του όγκου του αίματος. Η καρδιακή παροχή και ο όγκος παλμού αυξάνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική αύξηση του μεγέθους των κοιλιάν της καρδιάς που παρατηρείται στο υπερηχογράφημα της εγκύου.
†Η αρτηριακή πίεση πέφτει ως την 20η εβδομάδα και ομαλοποιείται προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Η πίεση είναι χαμηλότερη στην αριστερή πλάγια θέση από όσο στην καθιστή ή ξαπλωμένη.
†Οι περιφερικές αντιστάσεις μειώνονται πολύ και οι λιποθυμίες είναι σχετικά συχνό σύμπτωμα στην κύηση που αποδίδονται στην ανάπτυξη της μικροπλακουντιακής κυκλοφορίας αλλά και σε ορμονική δραστηριότητα.
†Η κατανάλωση του οξυγόνου και ο μεταβολισμός αυξάνονται κατά 20-30%.
†Σε ποσοστό 10% των εγκύων εμφανίζεται, στο τελευταίο τρίμηνο, κατά την κατάκλιση, το σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας που εκδηλώνεται με αδυναμία, σκοτοδίνη, ναυτία, ζάλη ακόμη και συγκοπή. Είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης της κάτω κοίλης φλέβας από τη διογκωμένη μήτρα και με την αλλαγή θέσης τα συμπτώματα υποχωρούν.
†Η νεφρική κυκλοφορία αυξάνεται όπως και η κατακράτηση νερού και νατρίου.
†Η κυκλοφορία στα άνω άκρα είναι αυξημένη μέχρι και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
†Στο δέρμα η αιματική ροή είναι αυξημένη με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του και σε ποσοστό 60% εμφανίζεται ερύθημα στις παλάμες που μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως το φαινόμενο που είναι γνωστό σαν ηπατικές παλάμες.
†Η αύξηση των μαστών, η διόγκωση των φλεβών μπορεί να ευθύνεται για την ακροαστική ανεύρεση συνεχών φυσημάτων. Επίσης η ρινική συμφόρηση έχει φυσιολογική αιτιολογία.
†Τα οιδήματα είναι φυσιολογικό εύρημα στην εγκυμοσύνη, απότοκα των παραπάνω μεταβολών.
†Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι υγιείς γυναίκες ανταπεξέρχονται άριστα στις φυσιολογικές αιμοδυναμικές αλλαγές, οι καρδιοπαθείς εγκυμονούσες χρειάζονται ειδική καρδιολογική, γυναικολογική και αναισθησιολογική μέριμνα ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here