Η καμήλα «ζωντάνεψε» και φέτος στην Ονειρούπολη

0
3687

Δρώμενο της Ανατολικής Θράκης από το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας παρουσίασε για μια ακόμα χρονιά το «έθιμο της Καμήλας», στο πλαίσιο του θεσμού της Ονειρούπολης. Πρόκειται για δρώμενο που προέρχεται από το χωριό Αλατζί της Ανατ. Θράκης. Η καμήλα συμβολίζει, κατά τους ντόπιους του χωριού, το ταξίδι των μάγων που πηγαίνουν τα δώρα στον Χριστό, έτσι λοιπόν μια ομάδα νέων τραγουδούν και οδηγούν την στολισμένη καμήλα στις γειτονιές. Γι’ αυτό λοιπόν και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων της Δράμας χόρεψαν πατινάδες στον δρόμο προς την Ονειρούπολη τραγουδώντας τα κάλαντα, κερνώντας τον κόσμο που συναντούσαν μελομακάρονα και αφού κατέληξαν στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης, παρουσίασαν χορούς από τα ντόπια χωριά της Δράμας, της Θράκης και της Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει για το συγκεκριμένο έθιμο απο την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, το έθιμο της καμήλας, που γυρνάει κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου σε όλα τα σπίτια, είναι από τα πιο ζωντανά έθιμα της περιοχής της Θράκης. Μερικές μέρες πιο μπροστά τα παλικάρια του χωριού ετοιμάζουν την καμήλα. Φτιάχνουν ένα πλαίσιο ξύλινο, πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο στηρίζουν ένα σκελετό από βέργες μουριάς καμπουριαστό. Αυτός ο σκελετός είναι ο κορμός της καμήλας, σκεπασμένος με κουβέρτες σκούρου χρώματος.Ένα κομμάτι ξύλο, που το τυλίγουν με δέρμα λαγού, αποτελεί το λαιμό της καμήλας και ένα κρανίο, από λαγό ή πρόβατο, το κεφάλι της. Για μάτια βάζουν δυο γυαλιστερούς βώλους και για γλώσσα μια κόκκινη πιπεριά. Την ουρά την φτιάχνουν με μια λωρίδα προβιά, μέσα στην καμήλα κρέμονται πολλά κουδούνια. Δυο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και σηκώνουν τη καμήλα έτσι ώστε να φαίνονται μόνο τα τέσσερα πόδια τους, ενώ από το λαιμό της κρέμεται μια κουδούνα.
Την καμήλα συνοδεύουν: Ο καμηλιέρης, που είναι μεταμφιεσμένος σε ανατολίτη ή φοράει την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού και έχει μαυρισμένο το πρόσωπό του.Ενα γαϊδουράκι, πάνω στο οποίο τοποθετούν τα τρόφιμα της καμήλας, τα δώρα που μαζεύουν από τα σπίτια.
Μουσική παραδοσιακή μπάντα, γκάιντα , η βιολί, ακορντεόν, και νταούλι, και συνοδεύει την καμήλα στου ρυθμούς των Χριστουγεννιάτικων καλάντων.Την τελευταία μέρα του χρόνου ξεκινούν όλοι από το πρωί , για να επισκεφτούν τα σπίτια του χωριού με τη σειρά.
Όταν μπαίνουν στην αυλή του σπιτιού, το όργανο παίζει κάποιο σκοπό και η καμήλα χορεύει. Ο καμηλιέρης στο μεταξύ, με μια βέργα στο χέρι, κάνει πως δέρνει την καμήλα ή ακόμα και την διατάζει. Οι νοικοκυρές δίνουν κρασί στα παλικάρια.
Τι παριστάνει όμως το έθιμο της καμήλας;
Κατά μια εκδοχή λένε ότι παριστάνει τον ερχομό του Αη-Βασίλη, ο οποίος τα χρόνια εκείνα, ταξίδευε με την καμήλα. Αλλά υπάρχει και δεύτερη άποψη, κατά την οποία η καμήλα συμβολίζει τους μάγους, που πήγαν τα δώρα στο Χριστό. Κατά μια τρίτη εκδοχή η περιφορά της καμήλας σατιρίζει τον φορο -εισπράκτορα ο οποίος την εποχή της τουρκοκρατίας μάζευε τον φόρο για το σουλτάνο.
To έθιμο αυτό το συναντάμε ευτυχώς και σήμερα σε αρκετά χωριά και πόλεις της Θράκης (Φέρρες, Θούριο, Οινόη, Σαγήνη)…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!