Η πανδημία μεταθέτει και το «Εξοικονομώ»

0
2973

Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης
Στις 11 Ιανουαρίου τελικά η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην περιοχή μας

Παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει σε Δράμα και Καβάλα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», η πίεση των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή οδήγησε τα Υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην απόφαση για μετάθεση της έναρξης υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τις 11 Ιανουαρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από 2 Δεκεμβρίου που είχε οριστεί αρχικά.
Η μετάθεση της ημερομηνίας ήταν άλλωστε αποτέλεσμα σχετικής εισήγησης του ΤΕΕ, όπως επεσήμανε χθες στα «Χ» ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Απόστολος Παυλίδης.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των δυο υπουργείων, από τις 9 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ακολουθούν η Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων στις 11 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Αττικής στις 14 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου στις 16 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 18 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου στις 21 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 11 Ιανουαρίου 2021, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 13 Ιανουαρίου 2021 και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Παυλίδη
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης επεσήμανε στα «Χ»: «Η μετάθεση της ημερομηνίας είναι αίτημα δικό μας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μετά από σύσκεψη των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων όλης της χώρας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε εν μέσω lockdown στην αρχική ημερομηνία που ήταν η 2η Δεκεμβρίου 2020. Αυτό γιατί για να συμμετέχεις σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εκδόσεις πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Να απευθυνθεί δηλαδή ο αιτών σε κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή για να προσδιορίσει την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου του. Θα πρέπει αυτή να είναι τουλάχιστον Γ’ κατηγορίας και οι παρεμβάσεις που θα αιτηθεί να κάνει θα πρέπει να αυξάνουν την κατηγορία του ακινήτου κατά 3 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί θα πρέπει να κάνουν αυτοψία στα ακίνητα. Θα πρέπει να μπαίνουν στα σπίτια τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη διασπορά του ιού. Επιπλέον, οι υπηρεσίες δόμησης λειτουργούν πλέον με 50% τηλεργασία και άρα δεν μπορείς να πάρεις αντίγραφα οικοδομικών αδειών και τακτοποιήσεων και να τα συμπεριλάβεις στον φάκελο. Επίσης και τα υποθηκοφυλακεία είναι σε αναστολή λειτουργίας. Άρα μία σειρά από λόγους καθιστούν αδύνατον εν μέσω lockdown να ανταποκριθούμε. Γι’ αυτό συζητήσαμε τη μετάθεση της ημερομηνίας και στην περιφέρειά μας θα αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Ταυτόχρονα, δέχθηκε η πολιτεία και το αίτημα που διατυπώσαμε σχετικά με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον μηχανικό, δηλαδή τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα της κατοικίας στην οποία θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση να κατατεθούν σε δεύτερη φάση. Να γίνει δηλαδή μια υπεύθυνη δήλωση και εκ των υστέρων να υποβάλλουμε τα έγγραφα που θα ζητήσουμε από την πολεοδομία».
Βέβαια, η διαδικασία εξαρτάται και από την εξέλιξη της πανδημίας, όπως επισημαίνει ο κ. Παυλίδης. Δηλαδή αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, το πρόβλημα θα παραμείνει. Πάντως, όπως διευκρινίζει, παρά τα προβλήματα το ενδιαφέρον σε Δράμα και Καβάλα για το «Εξοικονομώ» είναι τεράστιο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη φάση του προγράμματος δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν 840 αιτήσεις λόγω κάλυψης του προϋπολογισμού. «Αυτό μας ώθησε -όπως επισημαίνει ο κ. Παυλίδης- σε συνεργασία με το ΤΕΕ Θράκης να συναντήσουμε τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και να του ζητήσουμε να αυξήσει το κονδύλιο που προβλέπεται για την περιοχή μας, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να μείνουν εκτός, πολλές αιτήσεις. Ο Περιφερειάρχης το αποδέχθηκε και διέθεσε άλλα τριάντα εκατ. ευρώ για την περιοχή μας. Οπότε μαζί με τα 44 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουμε φθάσει στα 74 εκατ. ευρώ. Είμαστε πλέον στις τρεις πρώτες περιφέρειες της χώρας στις οποίες θα διατεθεί τόσο μεγάλο ποσό. Η ζήτηση είναι μεγάλη διότι η επιδότηση που μπορεί να πάρει κάποιος φθάνει μέχρι και το 85% ανάλογα με τα εισοδηματικά επίπεδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ