Η παρουσίαση αποκατάστασης του Τεμένους στην Άρμεν

Πραγματοποιήθηκε από την Αρχιτέκτονα - Μηχανικό Κοραλία Παπαϊωάννου

0
4156

Με επιτυχία διοργάνωσε τo Τμήμα Αν. Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την προγραμματισμένη εκδήλωση παρουσίασης της αποκατάστασης –μελέτης και κατασκευής– του τεμένους της οδού Άρμεν πίσω από το ΙΚΑ της Δράμας.

Η παρουσίαση της μελέτης και οι συνθήκες αποκατάστασης του τεμένους γνωστού και ώς “σαντιρβάν τζαμί” παρουσιάστηκαν με αναλυτικό τρόπο στην μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείο της Δράμας από την επικεφαλής του έργου κ. Κοραλία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό του Α.Π.Θ.
Η ανακατασκευή του τεμένους που ανήκει στην εταιρεία Raycap όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί σε ότι αφορά το κτιριακό μέρος, ενώ αυτή την στιγμή προχωρά η διαδικασία για την διαμόρφωση του αύλιου χώρου του μνημείου μετά την αγορά δυο ακόμη οικοπέδων που αγοράστηκαν στην περιοχή πίσω από το ΙΚΑ προκειμένου να ανοίξει ο χώρος του μνημείου και να καταστεί περισσότερο εμφανές.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η αρχιτέκτονας – μηχανικός Κοραλία Παπαϊωάννου “Το κτίριο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1806, ενώ η βάση του μιναρέ είναι κατασκευή του 15ου αιώνα περίπου. Μεγάλος σταθμός για την ιστορία του συγκεκριμένου χώρου θεωρείται το έτος 1829 όταν είχε γίνει στην Δράμα ένας μεγάλος σεισμός (άνω των 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ) που είχε ως συνέπεια την καταστροφή του κτιρίου σε μεγάλο βαθμό. Στην συνέχεια έγινε μία μεγάλη ανακαίνιση του χώρου που περιελάμβανε και τον μεταγενέστερο διάκοσμο του με εξωτερικές τοιχογραφίες και την εξωτερική στέγη, στοιχεία που δεν ανήκουν στην αρχική μορφή του κτιρίου. Στην συνέχεια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικός χώρος στον οποίο έγιναν μικρές επεμβάσεις έως το 1929. Στην συγκεκριμένη χρονολογία ο χώρος νοικιάστηκε για την στέγαση της εφημερίδας “Το Θάρρος” και στην συνέχεια αγοράστηκε για να εγκατασταθεί στο ίδιο σημείο το τυπογραφείο της εφημερίδας η οποία λειτούργησε μέχρι το 1981.
Ο ίδιος χώρος το 1983 κηρύχθηκε ώς διατηρητέο μνημείο και την περίοδο του 2012 -2013 αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap. Η εταιρεία προχώρησε στην αποκατάστασή του μνημείου προκειμένου αυτό να έχει χρήση πολιτιστικού χώρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα.
Οι εργασίες ανακατασκευής του μνημείου άρχισαν το 2015 και ολοκληρώθηκαν το 2018. Στην διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες λόγω και της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει λόγω του χρόνου τα δομικά του υλικά.
Στην διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης και των κατασκευαστικών διαδικασιών που προηγήθηκαν για να καταλήξει το μνημείο στην σημερινή μορφή του παρέστη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ χαρακτήρισε την παρουσίαση πολύ ενδιαφέρουσα καθώς όπως είπε αφορά μια πολύ σημαντική παρέμβαση των τοπικών αρχιτεκτόνων και μηχανικών σε δημόσιο χώρο της πόλης της Δράμας που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αφού γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης προς τιμήν των αναθετών του έργου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, που παρέστη επίσης στην παρουσίαση, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ότι “το έργο αφορά την ιστορία της πόλης που συνδέεται με συγκεκριμένα κτίρια και υποδομές. Είναι στις υποχρεώσεις της τοπικής κοινωνίας να αναδείξει και να διατηρήσει αυτούς τους χώρους. Αξίζει θαυμασμό η προσφορά της εταιρείας (Raycap) η οποία με αγάπη για την πόλη και στηριζόμενη στο έργο των δραμινών μηχανικών προβάλλει και προσφέρει στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ