Η προστασία και επανάχρηση νεοτέρων μνημείων επί τάπητος

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Μνημείων

0
1758

Η 18η Απριλίου είναι αφιερωμένη από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).

Στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας και του στόχου που προαναφέρθηκε πραγματοποιούνται διεθνώς δράσεις που αναδεικνύουν τόσο την σπουδαιότητα των μνημείων και τις αντιξοότητες που σχετίζονται με την διατήρησή τους όσο και την ανάγκη διαφύλαξή τους αλλά και την σύγχρονη ένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής ημέρας, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS πραγματοποιεί σε ετήσια βάση δράσεις που εξυπηρετούν αυτήν ακριβώς την συζήτηση.
Στην ίδια λογική, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας η Προστασία και επανάχρηση νεοτέρων μνημείων στη Δράμα τίθεται επί τάπητος
Όπως έγινε γνωστό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ομιλία με θέμα: «Προστασία και επανάχρηση νεοτέρων μνημείων: αναφορά σε παραδείγματα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής» με ομιλήτρια την Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτονα μηχανικό (επιτ. προϊσταμένη Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού).
Η ομιλία θα εντάξει αρχικά την κατηγορία των «νεωτέρων μνημείων» στον χρόνο, έχοντας ως τομή στο ελληνικό αρχιτεκτονικό τοπίο (ante quem) την δεκαετία του 1940. Θα γίνει αναφορά στην παραδοσιακή κατασκευή, στις επιρροές από την αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χώρου, στις συνθήκες της πολεοδομικής εξέλιξης και της εφαρμογής νέων χρήσεων σε νεότερα μνημεία. Τα παραπάνω θα συνοδεύονται από εικόνες με ανάλογα παραδείγματα από τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ευαγγελία Καμπούρη γεννήθηκε στη Δράμα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής και πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια στη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων στην Αθήνα, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπηρέτησε ως προϊσταμένη στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων με περιφέρεια τη Μακεδονία και Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό ήταν μέλος σε Κεντρικά και Περιφερειακά Συμβούλια και Επιτροπές. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί πολλές εργασίες της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ