Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί 80 εκ. θέσεις εργασίας

0
1639

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει την αύξηση του θερμικού στρες στη γεωργία και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να μεταφραστεί με μείωση της παραγωγικότητας και θα ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.
Ως θερμικό στρες ορίζεται μια υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με αυτή που μπορεί να αντέξει το σώμα χωρίς να υποστεί κάποια φυσιολογική φθορά, σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου με υψηλά επίπεδα υγρασίας της ατμόσφαιρας.
Εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών σύμφωνα με την νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, εκτιμάται ότι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, το 2,2% του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί, όσον αφορά τις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.
Οι χώρες που θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των δεδουλευμένων ωρών ενδέχεται να χαθεί το 2030, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Το να εργάζεται κανείς σε έναν θερμότερο πλανήτη: ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα της εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία». Συνολικά, οι οικονομικές απώλειες αντιπροσωπεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια δεδομένα.«Χονδρικά, είναι το ισοδύναμο της οικονομίας της Βρετανίας» εξήγησε η Κάθριν Σάγκετ, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης, ενώπιον δημοσιογράφων.
Η Σάγκετ τονίζει ότι «Ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα στην εργασία είναι μια σοβαρή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε τις ανισότητες να αυξάνονται μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα και των χωρών με ισχνό εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας να επιδεινώνονται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως και εκτοπίσεις πληθυσμών». Οι δύο πιο εκτεθειμένοι τομείς είναι πρωτίστως η γεωργία, όπου απασχολούνται 940 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 60% των ωρών εργασίας που θα χαθούν έως το 2030, και έπειτα ο κατασκευαστικός κλάδος, με ποσοστό 19% στην απώλεια της παραγωγικότητας.
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκολας Μετρ, οικονομολόγος της ΔΟΕ, επισήμανε ότι η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από καύσωνες, ωστόσο και η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει. «Πρέπει να αναμένουμε όλο και περισσότερα επεισόδια (καύσωνα) όπως είχαμε τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά κι όλο και πιο έντονα» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Θάλεια Μητρούσκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ