Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

0
1573

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, συνέταξε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με βασικό θέμα την αξία της δημόσιας Υγείας, την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα του αποκλεισμού της Δράμας από τη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Την επιστολή αυτή αργότερα κοινοποίησε και στους τοπικούς βουλευτές μετά από απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:
«Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, σήμερα που διαφαίνεται φως στο τούνελ της πανδημίας του COVID 19, με αιχμή δόρατος τους εμβολιασμούς, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, να απευθυνθούμε στην εντιμότητα σας, όχι να ζητήσουμε, αλλά να απαιτήσουμε για πολλοστή φορά τα αυτονόητα, επιρρίπτοντας μομφή σε ενέργειες μερικών συμβούλων σας και γενικώς ευρισκόμενους υπό τας διαταγάς σας και συγκεκριμένα:

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ή να καταργηθεί άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου για τα μέλη των επιτροπών α) εθνικής επιτροπής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας β) επιτροπής εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας και γ) εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ή να επεκτείνετε την λεγόμενη “ασυλία“ σε όλο το φάσμα των μαχητών (υγειονομικών). Δεν ωφελούν τα “όμορφα λόγια και μεγάλα”, αν δεν ακολουθούν πράξεις και έργα, που να αποδεικνύουν την αλήθεια όσων λέγονται.
Οι πρόγονοί μας καθιέρωσαν ως εθνικό μας μνημείο τον άγνωστο στρατιώτη δηλαδή τον θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο πάτησαν οι πρόγονοί μας, πολλοί από τους οποίους έλαμψαν στην παγκόσμια ιστορία, όπως ο Όμηρος, ο Περικλής, ο Ιπποκράτης, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Βασίλειος Β’ (Βουλγαροκτόνος),ο Κ. Παλαιολόγος, ο Κολοκοτρώνης, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄κ.τ.λ.
Απαιτούμε λοιπόν αναγνώριση της προσφοράς και δικαιοσύνη υπέρ των «αγνώστων- μαχητών», υπέρ όλων των υγειονομικών και όχι μόνον υπέρ των “εκλεκτών “.
Θα πρέπει κάποτε η κεντρική διοίκηση να αντιληφτεί την αξία της δημόσιας Υγείας, όπως πρέπει να είναι και όχι όπως αρέσει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να γίνει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας (συζητείται εδώ και τριάντα χρόνια), όπου και ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας, μετά από νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να λειτουργούν σαν δύο παράλληλοι δρόμοι με τις απαραίτητες διασυνδέσεις και το κράτος θα είναι ο επιβλέπων διαιτητής. Εξυπακούεται ότι κάθε ιατρική πράξη θα κοστολογείται ισότιμα και στους δύο τομείς και δικαίωμα επιλογής θα έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Δυστυχώς σήμερα στον τόπο μας αυτοί που πληρώνουν την “νύφη” όπως λέει ο λαός μας, είναι οι έντιμοι συνάδελφοι ιατροί και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αντιθέτως οι “διαπλεκόμενοι “ιατροί και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα επωφελούνται από την έλλειψη ελέγχων. Ζητούμε την εξυγίανση του τομέα της υγείας και τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγουμε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αν δεν δύναται να γίνεται ο έλεγχος από τους κρατικούς φορείς, τότε είναι ανάγκη να νομοθετήσει η πολιτεία και να χορηγήσει αρμοδιότητες στους Ιατρικούς Συλλόγους ,για να διαπιστώσουμε αν κάθε “κατεργάρης” θα πάει στον πάγκο του.
Για τους ανωτέρω λόγους απαιτούμε την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης (φεκ 1678/Β/23-04-2021 αρ.1, παρ.2β’) που καταργεί την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής. Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής της ιδίας ειδικότητος και ταυτόχρονα ο ενδεδειγμένος έλεγχος, είναι το Α και το Ω εις την διαδρομή των εντίμων συναδέλφων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους ταυτιζόμεθα απολύτως.

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ταπεινά παρακαλούμε την εξοχότητα σας να συστήσετε στους υπό τας εντολάς σας υπηρετούντος την υγεία στην περιοχή μας να σέβονται και να συνεργάζονται με τον Ιατρικό μας Σύλλογο και τους ιατρούς του.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 ζητήσαμε με έγγραφο από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ως ανώτερο πολίτη του νομού Δράμας, να ενεργήσει, ώστε να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής από τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, αρκεί να ενημερωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος μια εβδομάδα νωρίτερα. Η 4η Υ.Π.Ε. απήντησε στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας “να μην ασχολείται ο Ιατρικός Σύλλογος”.
Παράκληση να ερωτήσετε και τον αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Δράμας, πως έδρασε ο Ιατρικός Σύλλογος κατά την έλευση των προσφύγων στην περιοχή Δράμας. Υπάρχει μια μικρή, αλλά πραγματική αλήθεια, ότι για θέματα δημόσιας Υγείας, τον πρώτο και τελευταίο λόγο, τον είχε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.
Γιατί συνεχώς υποβαθμίζεται το Γ.Ν. Δράμας; Γνωρίζουν οι υπουργοί σας, αλλά και σεις κ. Πρωθυπουργέ, από τα έγγραφα, που σας αποστείλαμε σχετικά με την παθολογική κλινική, το ογκολογικό τμήμα που ζητούμε να γίνει, το Σύλλογο των καρκινοπαθών και μόνο των καρκινοπαθών, κ.τ.λ.
Υπάρχει σχέδιο υποβάθμισης του νοσοκομείου από την κεντρική διοίκηση; Εμείς γνωρίζουμε ότι κατά την τελευταία 12ετία συνεχώς υποβαθμίζεται το νοσοκομείο μας. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο, αλλά προκειμένου να στηρίξουμε τις απόψεις μας, σας αποστέλλουμε συνημμένα το κοινό δελτίο τύπου της 25-04-2021 των εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας δηλαδή ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων.
Κάποτε στην χώρα μας πρέπει να επικρατήσει η ισονομία και η ισοτιμία. Δεν μπορεί σε ό,τι αφορά όλη την χώρα οι αποφάσεις να είναι Αθήνο-κεντρικές και σε ότι αφορά την βόρειο Ελλάδα Θεσσαλονικο-κεντρικές. Συντασσόμεθα απόλυτα με τους φορείς της Δράμας και ζητούμε η σιδηροδρομική Εγνατία να διέλθει και από Σέρρες και από Δράμα, δεδομένου ότι είναι οικονομικότερη λύση, εφόσον θα χρειαστούν ελάχιστα χρήματα για απαλλοτριώσεις και μάλιστα είναι περίπου ίδια η χιλιομετρική απόσταση.
Άλλος είναι ο λόγος που δεν επιθυμούν τα προαναφερόμενα. Εάν κ. Πρωθυπουργέ ερχόσασταν σιδηροδρομικώς στην χώρα από τον Προμαχώνα (δηλ. Βουλγαρία-Ρουμανία κ.λ.π.), στις Σέρρες, εσείς θα είχατε το δικαίωμα επιλογής να κατευθυνθείτε ή προς το λιμάνι της Θεσ/νίκης ή προς το λιμάνι της Καβάλας; Είναι Ιλίου φαεινότερο και δεν θα επεκταθούμε περισσότερο.
Προκειμένου όμως να γίνει κατανοητό, ότι τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι αθηναίοι και οι θεσσαλονικείς τα έχουν κι όλοι οι έλληνες στον ίδιο βαθμό, θα σας υπενθυμίσουμε αφενός το ιστορικό της παλιγενεσίας του έθνους προ 200 ετών, που αποτελεί εκτός από εθνικό, ταυτόχρονα και παγκόσμιο γεγονός και αφετέρου ένα ιστορικό γεγονός που έγινε πριν 77 χρόνια στην περιοχή μας και το εορτάζουμε στις 16 Μαΐου 2021. Τον Μάιο του 1944 στην γέφυρα παπάδων (περιοχή Σιδηρονέρου Δράμας, η αντιστασιακή ομάδα κατά των βουλγάρων κατακτητών (γνωστοί ως τα παλικάρια του Αντώντσαους) συνέτριψε κυριολεκτικά ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα. Όταν ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ζήτησε από τον Στάλιν, να απαιτήσει από τον Τζώρτσιλ ,πρωθυπουργό της Αγγλίας, να ενωθούν στην χώρα του οι περιοχές της Δράμας και Καβάλας, ο Τσώρτσιλ απήντησε ότι οι νικητές δεν παραχωρούν εδάφη και ότι οι έλληνες νίκησαν στην μάχη της γέφυρας των παπάδων τους Βούλγαρους, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Στάλιν να συμφωνήσει και να παραμείνουν τα εδάφη στα ελληνικά χέρια.
Ζητούμε λοιπόν, χάριν ισονομίας και ισοτιμίας να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας δηλαδή οι κάτοικοι των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας και η απόφασή τους να γίνει σεβαστή απ’ όλους για το από πού πρέπει να περάσει η σιδηροδρομική Εγνατία.
Ευελπιστώντας ότι, κάποιοι από τους μυστηριομυστικοσυμβούλους σας, δεν θα αποκρύψουν την παρούσα επιστολή μας από την εντιμότητά σας, αναμένουμε τις αποφάσεις σας ελπίζοντας ειλικρινώς ότι θα είναι σύμφωνες προς το κοινό συμφέρον και την αλήθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ