Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: «Στο δεύτερο κύμα που σήμερα βιώνουμε απαξιώνεται ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

0
5497

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας λειτούργησε άψογα η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω της συνεργασίας δημόσιου τομέα και ιδιωτών ιατρών.

Οι οδηγίες της συντεταγμένης πολιτείας ήταν σαφέστατες:
-Σε περίπτωση συμπτωμάτων δεν πάμε στο νοσοκομείο,
-Μένουμε σπίτι μας
-Επικοινωνούμε με τον Θεράποντα ιατρό (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα)
-Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την κατάσταση μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προστατεύοντας τα νοσοκομεία μας, κρατώντας ανοικτές τις ΜΕΘ με τη συνειδητή παραμονή στο σπίτι μας, ακόμη και στην περίπτωση συμπτωμάτων. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λειτούργησε ως κυματοθραύστης και όλοι μαζί χειροκροτήσαμε το υγειονομικό προσωπικό αυτής της χώρας.

Στο δεύτερο κύμα που σήμερα βιώνουμε απαξιώνεται ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων και της Π.Φ.Υ. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε πρωτόκολλο εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ασθενείς κατευθύνονται για τεστ στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά καθώς αντιμετωπίζουν το 2ο κύμα χωρίς τον φυσικό κυματοθραύστη, δηλαδή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επικρατεί πανικός παντού, όλες οι κινήσεις είναι σπασμωδικές δεδομένου ότι τα γεγονότα προηγούνται των αποφάσεων του υπουργείου.
Με το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Δράμας και την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας, η παρουσία του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του και η στενή συνεργασία του με τον δημόσιο τομέα επιβάλλεται. Οι συνθήκες απαιτούν την συστράτευση όλων τον φορέων και την συνεργασία αυτών με σχεδιασμό και στόχευση, κάτι που, ως Σύλλογος επανειλημμένως το ζητάμε αλλά δεν έχουμε ανταπόκριση.
Για να γίνει αποτελεσματική η συνδρομή των μελών μας στο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να γνωρίζουμε αφενός τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και αφετέρου την καταγραφή των αναγκών, ώστε να καταρτιστεί από κοινού ένα οργανόγραμμα κάλυψης αυτών.
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, όπως επιβάλει η ιατρική δεοντολογία, μακριά από εγωισμούς, κομματικά συμφέροντα και προκαταλήψεις τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.
Διαπιστώνουμε με θλίψη επί πλέον ότι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιοχής ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας, προτρέποντάς τους να επισκεφθούν άλλους ιατρούς από αυτούς που τους έδωσαν γνωματεύσεις, προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα.
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους και όχι κατά το δοκούν. Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, ιατρών της ίδιας ειδικότητας, ασχέτως αν εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα της υγείας, είναι νομοθετημένη και απόλυτη από το 2007. παράκληση κάποιοι να διαβάσουν τους νόμους. Τελεία και παύλα.
Πρέπει να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας, γιατί υπάρχει κάτι πιο σοβαρό από το να κάνουμε λάθη: το να μην τα αναγνωρίζουμε.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ