-Ένα με δύο περιστατικά διασωληνώνονται και διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς κάθε 24 ώρες.
-Ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού.
Εκτεταμένη είναι από τις αρχές της εβδομάδας η προσέλευση περιστατικών ύποπτων για covid-19 στο Νοσοκομείο Δράμας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ», οι δειγματοληψίες πολλές φορές άρχιζαν από το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Πολλοί από τους προσερχόμενους, μετά από τα rapid test που έκαναν σε ιδιωτικά εργαστήρια έσπευδαν στο Νοσοκομείο για την περαιτέρω διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Τρίτη υπήρξαν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες περίπου 60 -70 προσελεύσεις στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ, όπως εκτιμάται, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας ίσως να ξεπέρασαν και τις 100. Η κατάσταση από πλευράς προσέλευσης ήταν επιβαρυμένη και τη Δευτέρα.
Τα εμπύρετα περιστατικά νοσηλεύονται στην κλινική covid που λειτουργεί ήδη από το προηγούμενο διάστημα στο Νοσοκομείο Δράμας και η οποία έχει σχεδόν κορεστεί. Τα περιστατικά που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης και είναι «ελαφρύτερης» μορφής νοσηλεύονται στη δεύτερη κλινική covid η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της Ορθοπεδικής. Η δεύτερη κλινική που δημιουργήθηκε είναι μεγαλύτερων δυνατοτήτων και για την ώρα έχει περιθώρια φιλοξενίας επιπλέον νοσηλευόμενων. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι θα γίνει εάν κορεστεί η δυνατότητα φιλοξενίας και της δεύτερης κλινικής κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ», ο αριθμός των νοσηλευόμενων που μπορούν να φιλοξενηθούν στις δύο κλινικές covid είναι πολύ συγκεκριμένος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε 24ωρη βάση ένα ή δύο περιστατικά με covid από τα διαπιστωμένα θετικά κρούσματα διασωληνώνονται και διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας δεν δέχεται περιστατικά ασθενών με covid. Τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης μέχρι πρόσφατα διακομίζονταν στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης ή σε κάποιες περιπτώσεις σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις της και η πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Π. Κιόρτεβε, υπήρξαν περιστατικά ασθενών τα οποία δεν έγιναν δεκτά στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης ούτε και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πιθανόν λόγω κορεσμού των μονάδων τους. Δυστυχώς, ασθενείς αυτής της κατηγορίας αναγκάστηκαν να διανύσουν με ασθενοφόρο αρκετά χιλιόμετρα μέχρι τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να εξασφαλίσουν κλίνη νοσηλείας.
Ωστόσο, αυτές τις ημέρες και ειδικότερα από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου επρόκειτο να αρχίσουν να διακομίζονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας περιστατικά με covid. Η δυναμικότητα της ΜΕΘ του νοσοκομείου της γειτονικής πόλης είναι 12 ή 17 κλινών. Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτές οι κλίνες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών υπό το πρίσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή μας και στη Βόρειο Ελλάδα γενικότερα.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί, με την αύξηση των περιστατικών covid είναι ότι από χθες έχουν ανακληθεί και όλες οι άδειες του προσωπικού στο Νοσοκομείο της Δράμας.