Ιδιωτικά εργαστήρια: Ανέφικτα τα test για covid με τις νέες τιμές

0
4072

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Νομού Δράμας πρότεινε τη διενέργεια των δωρεάν τεστ για τους πολίτες μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

Αδύνατη θεωρεί ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Νομού Δράμας την εκτέλεση των rapid test και τις εξετάσεις PCR για covid-19 με τους όρους διατίμησης όπως υιοθετήθηκαν από την πολιτεία μετά από σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Ο Σύνδεσμος με δελτίο τύπου που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες θέλησε να ενημερώσει τους Δραμινούς ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διατίμηση των rapid test και των εξετάσεων PCR, με 10 και 40 ευρώ αντίστοιχα, τις καθιστά ανέφικτες από τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία εκπροσωπεί καθώς το κόστος αυτών των εξετάσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις παραπάνω τιμές.
Αναλυτικά ο σύνδεσμος εργαστηριακών ιατρών Νομού Δράμας αναφέρει: «Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης και της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα ιδιωτικά εργαστήριά μας.
η ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού / στοματοφαρυγγικού δείγματος και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων, τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (αγορά εξοπλισμού-στολής, αποκομιδή μολυσματικών υλικών, απολύμανση χώρου και βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ιδιώτης εργαστηριακός ιατρός από την έναρξη της πανδημίας στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στηρίζοντας την ΠΦΥ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε μηνιαία βάση διενεργούνται στη χώρα περισσότερα από 750.000 διαγνωστικά test για τη διάγνωση της νόσου εκ των οποίων πάνω από το 50% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους υγείας.
Ως εκ τούτου ο κλάδος μας συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην προσπάθεια ιχνηλάτησης των περιστατικών στον περιορισμό της διασποράς αλλά και στην αποσυμφόρησης του ΕΣΥ. Κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας δεν υπήρχαν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ όλα το βάρος των διαγνωστικών τεστ είχε πέσει στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα. Το νοσοκομείο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει στην ιχνηλάτηση των ασθενών καθώς η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων μοριακών τεστ ήταν πάνω από 5 μέρες
Θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Ως κλάδος έχουμε προτείνει στον Δήμο και στην Περιφέρεια την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19.
Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε γι’ αυτό και την επαναφέρουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Οφείλουμε όλοι ένα ευχαριστώ στου ιδιώτες μικροβιολόγους που θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους υπάλληλους τους, αλλά και τις οικογένειες τους, κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία του δίνοντας τον αγώνα για έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα στον Δραμινό πολίτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ