Ικανοποιητικά τα πρώτα βήματα της τηλεκπαίδευσης στη Δράμα

0
2483

Περισσότερες από 1.100 ηλεκτρονικές τάξεις έχουν δημιουργηθεί στην Π.Ε. Δράμας.

Περισσότερες από 1100 τάξεις (αριθμός που συνεχώς μεταβάλλεται) έχουν δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο πλαίσιο της ασύγχρονης εκπαίδευσης που διεξάγεται μέσω διαδικτύου μέχρι τις 28 Μαρτίου. Σε αυτές τις τάξεις εμπλέκονται 530 εκπαιδευτικοί και υπάρχουν 13446 συμμετοχές μαθητών (ο αριθμός των ίδιων των μαθητών είναι πολύ μικρότερος, διότι κάποιος μαθητής μπορεί να παρακολουθεί περισσότερα από ένα τμήματα).
Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση λειτουργούν μέχρι στιγμής 236 τμήματα, στα οποία εμπλέκονται 166 εκπαιδευτικοί και έχουν καταγραφεί περίπου 2380 συμμετοχές μαθητών, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Α. Πασχαλίδου, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Δράμας.
Σημειώνεται ότι η τηλεκπαίδευση έχει καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα και δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για τη συνέχιση της επικοινωνίας εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως έχει εξηγήσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας κ. Σπ. Κιουλάνης.
Εν τω μεταξύ, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι αυτή η δράση να ξεκινήσει από τα Γενικά Λύκεια και να συνεχιστεί στα Επαγγελματικά Λύκεια, για να ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και στη συνέχεια τα Δημοτικά Σχολεία.Πρόκειται για σύγχρονη τηλεκπαίδευση, που αποτελεί μορφή άμεσης επικοινωνίας, κατά την οποία ο καθηγητής θα συνδέεται με τους μαθητές του τμήματος και θα τους διδάσκει το μάθημα. Η διαδικασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά στα σχολεία σε συγκροτημένη μορφή λόγω των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν.
Παράλληλα, η ΔΔΕ Δράμας ανέπτυξε μια δική της πρωτοβουλία μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Στην πλατφόρμα που έχει διατεθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει κανείς ηλεκτρονικές τάξεις αντίστοιχες με αυτές που λειτουργούν στα σχολεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο εκπαιδευτικός μπορεί να συνδέεται με τους μαθητές του και να ανεβάζει εκπαιδευτικό υλικό, να γίνονται ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά όχι σε πραγματικό χρόνο.
Όπως έχει κάνει γνωστό η ΔΔΕ Δράμας: «Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (eclass) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων. Ακολουθεί τη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα και υποστηρίζει την υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Λειτουργεί από το σχολικό έτος 2010-2011 έχοντας προσφέρει έως σήμερα ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε περισσότερους από 2000 εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα.H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας μέσω των Γενικών και Επαγγελματικών της Λυκείων συμμετέχει και στην πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε εφαρμογή σε πιλοτική λειτουργία τα ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθητών και μαθητριών της Γ’ λυκείου, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ