Ιούλιος 1958: 44οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες στη Δράμα

0
3287

Τη στήλη επιμελείται ο Θόδωρος Μπουδακίδης

Συμπληρώνοντας 40 χρόνια ζωής (1918 – 1958), ο Γ.Σ. Δόξα αποφάσισε να γιορτάσει πανηγυρικά τους 44ους Πανελλήνιους Αθλητικούς αγώνες ανδρών, υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ και την προστασία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.
Οι Πανελλήνιοι αγώνες ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, και ένα εξαιρετικό για μια επαρχιακή πόλη, αφού για πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο στη Δράμα.
Το παρόν στην οργάνωση έδωσαν 50 αθλητικά σωματεία με 350 αθλητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ήταν ένα μοναδικό γεγονός για τη Δράμα και μία σπάνια ευκαιρία για να προβληθεί ο Νομός πνευματικά, πολιτιστικά και οικονομικά.
Το βαρύ αυτό έργο εμπιστεύθηκε ο ΣΕΓΑΣ στον Γ.Σ. Δόξα, διότι ακριβώς πίστεψε ότι θα το φέρει εις πέρας, έχοντας εμπιστοσύνη στη Δόξα και τη Δράμα.

Κάλεσμα της οργανωτικής Επιτροπής για τους αγώνες

Στην πόλη παρέμειναν επί 4-5 μέρες 350-400 αθλητές, 50 επιτελείς του ΣΕΓΑΣ, 50 αντιπρόσωποι αθλητικών σωματείων από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, με την παρουσία τους τίμησαν την πόλη δεκάδες επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους και του αθλητισμού. Από μέρους των Δραμινών, είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο φιλόξενοι ήταν και να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο για μελλοντικές ευκαιρίες.
Μάλιστα, κατόπιν ενεργειών του Αντώνη Καστρινού, προέδρου της Δόξας, οι Σ.Ε.Κ. καθόρισαν έκπτωση 50% επί των εισιτηρίων για τους αθλητές και μέλη Σωματείων οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν από και προς τη Δράμα.
Οι μεγαλύτερες αποστολές αθλητών ήταν από τον Π.Α.Ο. (60), τον Ολυμπιακό (35), τον Πανιώνιο (28) και τον Πανελλήνιο (25), ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γ.Σ. «ΖΗΝΩΝ» με 1 αθλητή. Ακόμα, υπήρχαν σωματεία που δεν μπόρεσαν να έρθουν για οικονομικούς λόγους, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τα λάβαρα της ομάδας τους (Ολύμπια Κύπρου – Αετός Θεσσαλονίκης). Όσο για τους κριτές των αγώνων, αυτοί ήταν περισσότεροι από 35.
Την τελευταία ημέρα, Κυριακή, έλαβε μέρος ο Μαραθώνιος δρόμος, ο οποίος ξεκινούσε από το Εθνικό στάδιο Δράμας έφτανε μέχρι τους Φιλίππους Καβάλας και επέστρεφε πάλι στο στάδιο, αφού περνούσε μέσα από το Δοξάτο, διανύοντας συνολικά 42.195 χιλιόμετρα.

Παναθηναϊκός: Η ομάδα με τους περισσότερους αθλητές

 

Ολυμπιακός: Η δεύτερη ομάδα από πλευράς παρουσίας αθλητών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!