Ιστορική η απόφαση για τη μεταφορά της λαϊκής

1
1482

– Στην Ανάπλαση μετακινείται το σύνολο των εκθετών
– Προβληματισμοί για το μέλλον των καταστημάτων στην 19ης Μαΐου. Συζήτηση για ανάπλαση της περιοχής και ανταποδοτικά μέτρα


 

Την έγκρισή του για τη μετακίνηση του συνόλου της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού και την οδό Διοικητηρίου έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας για τη νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι των πωλητών βιομηχανικών ειδών (των μικροπωλητών) αλλά και διατροφικών ειδών (των παραγωγών), οι οποίοι έθεσαν κάποια θέματα τόσο για την παρουσία των επαγγελματικών τους οχημάτων στον χώρο της λαϊκής, για τα οποία φάνηκε ότι υπήρξαν συμβιβαστικές λύσεις στην πορεία της συζήτησης, όσο και για το ύψος του ετήσιου τέλους των λαϊκών αγορών, το οποίο ζήτησαν να μην αυξηθεί.
Στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν, η μετακίνηση και των εναπομεινάντων εκθετών της 19ης Μαΐου, στη Χελμού θα γίνει το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί από πότε θα ισχύσει αυτό. Σε ό,τι αφορά τη νέα χωροταξία της λαϊκής αγοράς στην ανάπλαση και συγκεκριμένα στην οδό Χελμού, πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί θα εκθέτουν τόσο οι πωλητές βιομηχανικών ειδών στη μία πλευρά του δρόμου όσο και οι παραγωγοί στην άλλη πλευρά, ενώ στην παράλληλη οδό Διοικητηρίου θα τοποθετηθούν οι πάγκοι των εποχιακών εκθετών.
Για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν θετικά οι δημοτικοί σύμβουλοι των περισσότερων παρατάξεων, ενώ ο κ. Γ. Μήτρου δήλωσε «παρών» και ο κ. Κ. Καλαϊδόπουλος καταψήφισε.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, χαρακτήρισε ως ιστορική τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού μέσα από τη συζήτηση για τον κανονισμό της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, έγινε συζήτηση και για την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς από την περιοχή όπου παραδοσιακά γινόταν επί δεκαετίες (στην 19ης Μαΐου), στην περιοχή της Χελμού. «Προσπαθήσαμε εξ αρχής να συνθέσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να συγκεράσουμε διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα» είπε ο κ. Τάσσου και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε αυτό να το κάνουμε μέσα από τη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής και με συζήτηση. Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και συζητήσεις, το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της καινούργιας λαϊκής αγοράς έρχεται στο σώμα προς ψήφιση και προς έγκριση, μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αποφασίζεται η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς από την περιοχή της 19ης Μαΐου στην περιοχή της Χελμού. Συμφωνήθηκε η μία πλευρά της Χελμού να δοθεί στους εκθέτες των διατροφικών προϊόντων και η άλλη πλευρά στους εκθέτες των βιομηχανικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά δε τη χρήση της οδού Διοικητηρίου, θα αποδοθεί στους εποχιακούς εκθέτες».
Στην συζήτηση του θέματος, τέθηκε από πλευράς του Σωματείου των ιχθυοπωλών της Δράμας η ανάγκη να διαθέτουν οι πωλητές ψαριών στη λαϊκή ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, για την προστασία των ειδών που πωλούν. Υπήρξε, επίσης, από δημοτικούς συμβούλους η διαπίστωση ότι υπάρχει ρύπανση μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς στους χώρους όπου πωλούνται ψάρια και ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα για αυτό το πρόβλημα. Για το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είπε ότι στον νέο κανονισμό υπάρχει μέριμνα, προκειμένου, σε περίπτωση ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου, σε αυτά τα σημεία να υπάρχουν πρόστιμα της τάξης των 500 ευρώ για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη ρύπανση από τα υπολείμματα ψαριών.
Ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι αυτή η διαδικασία είναι μία προσωρινή λύση και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αργήσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και έχει σφάλει. Μιλώντας για τους καταστηματάρχες της 19ης Μαΐου, είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιηθεί για τον χρόνο απομάκρυνσης της λαϊκής αγοράς. Επιπλέον, ο δήμος θα μπορούσε να διαθέσει ανταποδοτικά εργαλεία, όπως τη μείωση των δημοτικών τελών αλλά και την ανάπλαση της 19ης Μαΐου, όπου σήμερα διεξάγεται η λαϊκή αγορά, προκειμένου τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί να έχουν μέλλον, διότι, όπως είπε: «Μπορεί να πάμε σε μαζικά κλεισίματα καταστημάτων». Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, υπάρχει και μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετεγκατάστασης της λαϊκής, καθώς το παζάρι (στη 19ης Μαΐου) έδινε χρώμα στη Δράμα και με τη μετακίνησή του θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής, όπως αυτή που καθιερώθηκε να υπάρχει κάθε Πέμπτη, παρότι είναι αναγκαία η μετακίνησή της.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, απάντησε ότι πέραν των ανταποδοτικών μέτρων, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να εξεταστεί, σε συνεργασία με την Κοινότητα Δράμας, μία πρόταση για την ανάπλαση όλης της περιοχής (εκεί όπου παραδοσιακά διεξάγεται η λαϊκή αγορά) και μάλιστα αυτό να γίνει γρήγορα, αν είναι εφικτό, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!