Του Δημήτρη Ι. Σφακιανάκη
Ψήγματα από το οθωμανικό παρελθόν της Δράμας
«Δράμα. Η πατρίς της γνωστής αρχοντικής οικογενείας του Μαχμούτ Δράμαλη και πολλών άλλων μωαμεθανών προυχόντων… Η χώρα των “Μπέηδων” και των “Γυφτών”, με τα μέγαρά της, τους καλαμίνους οικίσκους και τας αχυροσκεπείς τρώγλας, με την πληθύντων δυσόσμων σκύλων, των δρομίσκων της, με την ρυπαράν αγοράν της, με τα στενά και ελικοειδή σοκάκια της, τα ακάθαρτα καφενεία της, τον φόρτον της ρυπαρότητός της, τους βαναύσους ακολούθους και σωματοφύλακας των αγάδων της…».1
Αυτό ήταν αρχές του 20ού αιώνα το οθωμανικό αποτύπωμα της πόλης μας, όπου στον εκτεταμένο μουσουλμανικό τομέα αφθονούσαν, «οι καλάμινοι οικίσκοι». Λιγοστές αλλά επιβλητικές ήταν οι κατοικίες –τα κονάκια– των απογόνων του γνωστού Δράμαλη και των αγάδων και μπέηδων, που κατοικούσαν στην προνομιούχα περιοχή της μουσουλμανικής συνοικίας, βορείως της σημερινής Πλατείας Δικαστηρίων, όπου ήταν και το κέντρο της οθωμανικής διοίκησης. Τη μουσουλμανική ταυτότητα της πόλης διασάλπιζε από τους εξώστες των μιναρέδων η φωνή του μουεζίνη, στις προσδιορισμένες ώρες της ημέρας, όταν καλούσε τους πιστούς σε προσευχή. Ο μουεζίνης, στον μεγάλο μιναρέ του εμβληματικού μουσουλμανικού τεμένους Εσκί τζαμί (σημ. Άγιος Νικόλαος), δεν ατένιζε την ανοιχτή Κεντρική Πλατεία, τη σημερινή Πλατεία Ελευθερίας, αλλά ένα πυκνοδομημένο δίκτυο σπιτιών και καταστημάτων που υπήρχαν τότε στη θέση της, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος τη Πλατείας. Τα περισσότερα από τα καταστήματα ανήκαν σε οθωμανούς ιδιοκτήτες. Επρόκειτο για τα “φιλέτα” της αγοράς που ανήκαν σε εύπορους μουσουλμάνους, οι οποίοι τα νοίκιαζαν σε χριστιανούς εμπόρους. Στα στενοσόκακα αυτού του χώρου περιδιάβαιναν μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί, ένα ανομοιογενές πλήθος που είχε όμως σφυρηλατήσει όρους ειρηνικής συμβίωσης με πατροπαράδοτη θρησκευτική ανοχή. H ελληνορθόδοξη κοινότητα –περίπου 4.800 έναντι 9.500 μουσουλμάνων στις αρχές του 20ού αιώνα2– βρισκόταν σε φάση δημιουργικής ανασύνταξης μετά την περιπέτεια του Μακεδονικού Αγώνα και το αφυπνιστικό πέρασμα του οσιομάρτυρα μητροπολίτη Χρυσοστόμου.
Τότε η πόλη δεν διέθετε, ανοιχτή κεντρική πλατεία. Υπήρχε μόνο ένας περιορισμένης έκτασης χώρος, ένα μικρό πλάτωμα που αντιστοιχούσε στο βορειοανατολικό τμήμα της σημερινής πλατείας. Ονομαζόταν Πλατεία Συντριβανίου, από το οθωμανικό σιντριβάνι που υπήρχε, με το μεγάλο πλατάνι δίπλα, όπου οι Οθωμανοί είχαν κρεμάσει το 1905 τον μακεδονομάχο Άρμεν Κούπτσιο3. Η θέση της Πλατείας Συντριβανιού στα βορειοανατολικά της σημερινής Πλατείας πιστοποιείται και από την ύπαρξη του υψηλού κτιρίου στο βάθος της ΦΩΤ. 1 το οποίο, όπως γνωρίζουμε και από φωτογραφίες μεταγενέστερων δεκαετιών, βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Πλατείας, ακριβώς δίπλα από το σωζόμενο σήμερα κτίσμα στη γωνία της οδού Λαμπριανίδη και Πλατείας (ΦΩΤ. 3 και 8).

Η μικρή Πλατεία Συντριβανίου. Αριστερά, ένας τελάλης επί το έργον, υπό τους ήχους τυμπάνου. Στη ΦΩΤ. 2 διακρίνεται το συντριβάνι. Η Πλατεία Συντριβανίου καταλάμβανε το βορειοανατολικό τμήμα της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας (δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα).
(Αρχείο Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου)
Το τέλος της οθωμανοκρατίας και η καταστροφή του εμπορικού κέντρου
Με τους βαλκανικούς πολέμους αρχίζει ο μετασχηματισμός της πόλης. Με την ήττα των οθωμανών στους βαλκανικούς πολέμους το 1912 η Δράμα περνά στα χέρια των νικητών Βουλγάρων και τελικά με την απελευθέρωσή της, τον Ιούλιο του 1913, σε ελληνική διοίκηση. Το μουσουλμανικό στοιχείο χάνει το προνόμιο της ηγετικής τάξης. Πολλοί εγκαταλείπουν ή πουλούν τις περιουσίες τους, αναζητώντας ασφάλεια στην Ανατολική Θράκη ή την Κωνσταντινούπολη. Και ενώ η πόλη περνά πλέον στη φάση του εξελληνισμού και της ανασυγκρότησης, ξεσπά ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος που θα σωρεύσει νέα δεινά στην περιοχή. Ως προάγγελος αυτών των δεινών έρχεται μια απροσδόκητη φυσική καταστροφή.
Στις 25 Αυγούστου του 1915 ξέσπασε πυρκαγιά σε πανδοχείο, η οποία επεκτάθηκε άμεσα σε καταστήματα και οικίες που βρίσκονταν στον σημερινό χώρο της Πλατείας. Ήταν η μεγαλύτερη και καταστρεπτικότερη πυρκαγιά που συνέβη στην ιστορία της πόλης4. «Εκάησαν ογδοήκοντα περίπου μαγαζεία, τα κεντρικότερα, εσταμάτησε δε το πυρ αφ’ ενός εις το ξενοδοχείον Νέα Ελλάς, αφ’ ετέρου αντίκρυ εις την Δημαρχίαν»5 αποτεφρώνοντας δύο οικοδομικά τετράγωνα, εκείνα που κάλυπταν τον χώρο της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας.6 Κτίσματα από τα οικοδομικά αυτά τετράγωνα φαίνονται στην ΦΩΤ. 4 η οποία είναι εξόχως αποκαλυπτική και αποτελεί ισχυρό τεκμήριο ότι το κέντρο της σημερινής Πλατείας ήταν πυκνά δομημένος χώρος. Πρόκειται για σπίτια και καταστήματα που καταστράφηκαν με την πυρκαγιά, τα οποία φαίνονται στο κέντρο, και δεξιά στη ΦΩΤΟ 4 (παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, με την πληροφορία ότι πρόκειται για επιστολικό δελτάριο όπου εικονίζονται μουσουλμάνοι σε σοκάκι της Δράμας).

Ο ίδιος περίπου χώρος, η βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, από διαφορετική οπτική γωνία. Από τα εικονιζόμενα κτίσματα σώζεται σήμερα μόνο αυτό που βρίσκεται αριστερά, με επίστεψη το τριγωνικό αέτωμα (δεκαετία 1950).
(Αρχείο Αθανασίου Κάζη)
Μια φωτογραφική περιήγηση τεκμηρίωσης (ΦΩΤ. 4-9)
Οι σχετικές ανταποκρίσεις των εφημερίδων της εποχής για τη μεγάλη πυρκαγιά του 1915, συγκλίνουν στην πληροφορία ότι η φωτιά σταμάτησε στο ξενοδοχείο Νέα Ελλάς. Το μεγάλο διώροφο κτίσμα στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο παρέμεινε ανέπαφο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Επιβεβαιώνεται η διαπίστωση ότι το κτίσμα στα αριστερά της ΦΩΤ. 4 με τα εμφανή, λευκά πλαίσια θυρών, ενδεχομένως μαρμάρινα, ήταν το ίδιο κτίσμα με αυτό που εικονίζεται στη ΦΩΤ. 6: Συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες 4 και 6, και μεγεθύνοντάς τες στον Η/Υ, διαπιστώνουμε ταύτιση στα δύο πλαίσια θυρών, τα οποία και στις δύο φωτογραφίες φέρουν επάνω επίστεψη με εμφανείς, τοξοειδείς, σιδηρόφρακτους φεγγίτες7. Σήμερα σε αυτή τη θέση, στο νέο κτίσμα, υπάρχει κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων.

(Αρχείο Αθανασίου Κάζη)


(Αρχεία Στράτου Κασμερίδη και Αθανασίου Κάζη)
Η Πλατεία υπό (συνεχή) αναμόρφωση
Μετά την πυρκαγιά τα οικοδομικά υλικά από τα κατεστραμμένα κτίσματα απομακρύνθηκαν. Έμενε το οδόστρωμα του διανοιγμένου πλέον χώρου που έκτοτε θα αποτελούσε την Κεντρική Πλατεία της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας, στην ελεύθερη πλέον Δράμα. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά, προφανώς δεν ευνόησαν για παρεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου. Η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή (1916-1918) ήταν ισοπεδωτική, καθώς επιδείνωσε δραματικά τις συνθήκες ζωής στην πόλη. Είναι εύγλωττη η ΦΩΤ. 8, όπου είναι ορατά στο οδόστρωμα της Πλατείας τα υπολείμματα λιθόστρωτων δρόμων ή κτισμάτων που προϋπήρχαν – πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1915. Αλλά και δέκα περίπου χρόνια αργότερα το οδόστρωμα της Πλατείας δεν έχει αποκατασταθεί δραστικά, διατηρώντας ανάλογα ίχνη (ΦΩΤ. 9). Στα μεσοπολεμικά χρόνια και στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Πλατεία δέχτηκε ποικίλες παρεμβάσεις και άλλαξε ονοματοδοσία και μορφή. Δυστυχώς, ο οικοδομικός οργασμός της δεκαετίας του 1960 ήλθε να αλλοιώσει την εικόνα της Πλατείας. Οι εργολαβικές πολυκατοικίες που υψώθηκαν σε άμεση γειτνίαση, νότια και ανατολικά της Πλατείας, έπνιξαν τον ορίζοντά της αποδομώντας ανεπανόρθωτα την εικόνα και την ελκυστικότητά της. Ας ελπίσουμε ότι οι παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν (με χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από την εταιρεία Raycap) θα συμβάλουν σε μια πιο καλαίσθητη και λειτουργικότερη αναμόρφωσή της.

(Η ταυτοποίηση της φωτ. Νο 4 έγινε από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου).
1 Ποντιακά φύλλα, Σεπτέμβριος 1937,τεύχ. 19.
2 Δέσποινα Αϊβαζόγλου-Δόβα, Η Δράμα, ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της πόλης, σελ. 48, ΔΕΚΠΟΤΑ, Δράμα 2002
3 Γεωργία Μπακάλη, Η γένεση της νέας Δράμας, Προσφυγική εγκατάσταση και τοπική ανασυγκρότηση, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2024, σελ. 171.
3 Το Φως, 28-8-1915.
4 Οι πυρκαγιές στις πόλεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα, ήταν «εξαιρετικές ευκαιρίες» για την διάνοιξη και διαμόρφωση ελεύθερου δημόσιου χώρου (Βλ. Δέσποινα Αϊβαζόγλου-Δόβα ό.π., σελ. 48).
5 Εμπρός, 26-8-1915.
6 Στην εφημ. Νέα Αλήθεια (27-8-1915) προστίθεται η πληροφορία ότι «Αρκετά καταστήματα κατεδαφίσθησαν προς πρόληψιν της επεκτάσεως του πυρός».
7 Παραμένει ασαφές αν επρόκειτο για διπλές πόρτες εισόδου εξόδου, δεδομένου ότι η είσοδος στο ξενοδοχείο γινόταν από στοά που συγκοινωνούσε με την Πλατεία. Παρά τη σχετική έρευνα δεν βρήκα καμιά διευκρινιστική φωτογραφία, και κανείς από τους παλαιότερους Δραμινούς που ερωτήθηκαν δεν διατηρεί σαφή εικόνα για τα ανοίγματα αυτά. Μένει υπό διασταύρωση η πληροφορία ότι την εποχή της κατεδάφισης του κτιρίου λειτουργούσε κατάστημα υποδημάτων.