Τι λέει η ΔΑΟΚ Δράμας για τους εχθρούς του αραβόσιτου.
Το έντομο Διαβρώτικα (Diabrotica virgifera), όπως αναφέρει ο κ. Κ. Σίμογλου από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας, ανήκει στους κοινούς – καταπολεμητέους εχθρούς του αραβοσίτου. Οι ζημιές που προκαλεί οφείλονται κατά κύριο λόγο σε βλάβες του ριζικού συστήματος από τις προνύμφες του εντόμου που ζουν και αναπτύσσονται στο έδαφος, διατρεφόμενες μόνο με ρίζες αραβοσίτου.
Όπως είναι λοιπόν ευρύτερα γνωστό, η αμειψισπορά είναι το πιο ικανό μέτρο αντιμετώπισης του Διαβρώτικα στον αραβόσιτο. Δεν επιτρέπει την επιβίωση των προνυμφών του στο έδαφος. Για τον λόγο αυτόν η αμειψισπορά του αραβοσίτου με άλλες καλλιέργειες είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του εντόμου. Όμως, στις περιπτώσεις αγρών που δεν εφαρμόστηκε αμειψισπορά για κάποιον λόγο και κατά την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε δραστηριότητα ενηλίκων, τότε η χρήση εντομοκτόνων εδάφους είναι αναγκαία, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική.
H αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων εδάφους εξαρτάται από τον χρόνο που θα εφαρμοστούν. Ο στόχος τους είναι οι νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται μέσα στο έδαφος. Επομένως θα πρέπει να εφαρμόζονται σε χρόνο που να πλησιάζει στον χρόνο εκκόλαψής τους. Έτσι, αν η σπορά γίνει πρώιμα τότε συνιστάται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων κατά το σκάλισμα (5-8 φύλλα). Αν η σπορά γίνει αργά προσεγγίζοντας στην περίοδο των εκκολάψεων, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά τη σπορά.
Από τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Δράμας, όπως και της ΔΑΟΚ Σερρών, οι εκκολάψεις των προνυμφών του εντόμου στην ευρύτερη περιοχή ξεκινούν περί τα μέσα Μαΐου. Δεν είναι προς το παρόν δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου έναρξης εκκολάψεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ΔΑΟΚ τα τελευταία χρόνια με συλλογή δεδομένων από διαφορετικές περιοχές της Π.Ε. Δράμας (συλλήψεις ενηλίκων, θερμοκρασίες εδάφους-αέρος κλπ.) ώστε να αξιολογηθούν δημοσιευμένα μοντέλα πρόγνωσης της εμφάνισης του εντόμου.
Δεν συνιστάται η χρήση εντομοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος (νεφελοψεκαστήρες). Από ερευνητικά στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια στην Π.Ε. Δράμας (2017-2019), έχει φανεί ότι η όποια επίπτωση που τυχόν μπορεί να προκαλέσουν στη γονιμοποίηση τα ενήλικα καθώς τρέφονται στους στύλους του σπάδικα (μουστάκια), είναι μη σημαντική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι επεμβάσεις με εντομοκτόνα κατά την άνθηση του αραβοσίτου εναντίον ενηλίκων Διαβρώτικα είναι μη αναγκαίες. Τα κριτήρια για την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης έχουν περιγραφεί στο ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας.
Ο αραβόσιτος είναι καλλιέργεια χαμηλής ακαθάριστης προσόδου και οι εφαρμογές εντομοκτόνων είναι εξαιρετικά κοστοβόρες. Επιπλέον, από τους νεφελοψεκαστήρες μπορεί να προκληθεί όχληση σε κατοικημένες περιοχές που προσεγγίζουν, να επιβαρυνθούν με ανεπίτρεπτα υπολείμματα άλλες καλλιέργειες και να ζημιωθούν εκτροφές μελισσιών στην περιοχή.
Η αντιμετώπιση του εντόμου θα πρέπει να γίνεται με εφαρμογή αμειψισποράς για την αποφυγή προσβολών του ριζικού συστήματος από τα ανήλικα στάδια του Διαβρώτικα, και με την κατάλληλη χρήση εντομοκτόνων εδάφους, όταν απαιτείται.