Καμία αύξηση στα τέλη αποφάσισε ο Δ. Δράμας

0
1179

– Είναι μονόδρομος οι μηδενικές αυξήσεις τόνισε ο Αλ. Τσιαμπούσης
– Μείωση τελών 18% πρότεινε ο Σ. Ηλιόπουλος. Είπε ότι οι αυξήσεις δεν είναι στην πραγματικότητα μηδενικές


 

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, στη συνεδρίαση του την Τετάρτη, η μηδενική αύξηση των τελών φόρων και δικαιωμάτων για το έτος 2023. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι η πρόταση πέρασε αλλά δεν ψηφίστηκε από τις παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα».
Ο Αντιδήμαρχος, αναφερόμενος στο σκεπτικό της πρότασης για μηδενικές αυξήσεις, υπογράμμισε: «Αποφασίστηκε μηδενική αύξηση διότι υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις που μας δίνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε άλλους κωδικούς, για να καλύψουμε ένα κενό που φαινόταν στα έσοδα του 2023 της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό το καλύψαμε με αυτό τον τρόπο. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε μια αύξηση των τελών της τάξης του 31%. Η νομοθεσία μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κωδικούς, λόγω της ενεργειακής κρίσης, για να καλύψουμε το έλλειμμα το οποίο φαινόταν ότι θα δημιουργηθεί».
Στην διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη Πόλη+Ζωή υπερψήφισε την πρόταση για μηδενική αύξηση των τελών. Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κυριάκος Χαρακίδης ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό, με βάση την ανάλυση που έγινε από τον Αντιδήμαρχο Oικονομικών κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη. Παρόλα αυτά εξέφρασε την ευχή τα έσοδα να εισπραχθούν αλλά και να αυξηθούν.
Την πρόταση υπερψήφισε και η παράταξη Project για τη Δράμα. Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε ότι: «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία του κάθε νοικοκυριού δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να πάμε σε μια αύξηση των τελών για να καλύψουμε τα έξοδα. Άλλωστε πέραν της πρώτης χρονιάς (της παρούσας δημοτικής περιόδου) που η Δημοτική Αρχή έκανε αύξηση σε ποσοστό περίπου 27%, δεν έχουμε προχωρήσει σε άλλη αύξηση”. Πρόσθεσε ότι φέτος το ισοζύγιο εσόδων εξόδων φαίνεται ότι “βγαίνει” και αυτό είναι θετικό. Σημείωσε ότι με δεδομένο ότι η σχετική εγκύκλιος δίνει πλέον τη δυνατότητα να υπάρξει αναμόρφωση ποσών από άλλους κωδικούς και να καλυφθούν τα έξοδα, θα μπορέσει ο Δήμος να κάνει μια διαχείριση που να του επιτρέψει να μην μετακυλήσει το ενεργειακό κόστος, που θα αυξηθεί πολύ και για το Δήμο Δράμας. “Νομίζω ότι είναι μονόδρομος η μηδενική αύξηση” τόνισε ο κ. Τσιαμπούσης, σημειώνοντας: “Ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή να μην χρειαστεί να κόψουμε από αλλού για να μετακυλήσουμε ποσά στα τέλη. Βέβαια για τη δική σας δημοτική αρχή δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο γιατί έχει ένα σωρό ανεκτέλεστα έργα, δηλαδή χρήματα. Άρα το πολύ – πολύ του χρόνου, να αναγκαστεί να πάρει χρήματα από εκεί».
Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» δεν ψήφισε την πρόταση. Ο επικεφαλής της κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ότι η αύξηση των τελών που προτείνεται δεν είναι μηδενική, διότι υπάρχει μείωση της αγοραστικής δυνατότητας από τον μισθό των εργαζομένων, της τάξης του 25-30% σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ο ίδιος χαρακτήρισε την μηδενική αύξηση, ως “λογιστικό κόλπο” και πρότεινε οριζόντια μείωση των τελών κατά 18% στην οικιακή χρήση και να μείνει η ίδια τιμή των τελών για τη γενική χρήση, εκτός από τις περιοχές όπου υπάρχουν οι μεγάλες εταιρείες, στις οποίες πρέπει να ισχύσουν τέλη ανάλογα με αυτά που ισχύουν σε όλους τους δήμους της χώρας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν οικονομικά βάρη ύψους 650.000 ευρώ από τις οικίες και να μεταφερθούν στα μεγαλοκαταστήματα της περιοχής και τις μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν περίπου το 20% των απορριμμάτων του Δήμου Δράμας, σύμφωνα με δήλωση του κ. Τ. Χατζηγιάννη κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου της Καθαριότητας.
Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση δεν ψήφισε την πρόταση επίσης. Ο επικεφαλής της κ. Γ. Μήτρου, είπε ότι με τις εισηγήσεις αυτές για τα τέλη, παρουσιάζεται το «άσπρο – μαύρο». Είπε ότι η υπηρεσία του Δήμου Δράμας, κάνει αλχημείες με κατεύθυνση που παίρνει από τη Δημοτική Αρχή. Ο ίδιος είπε ότι: «Οι συνδημότες μας, ενώ πριν λίγα χρόνια πλήρωναν 3 εκατ. ευρώ για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται να πληρώσουν 5,5 εκατ. ευρώ. Όποιος θέλει να καταλάβει ποια είναι η φορολογική πολιτική του δήμου και πόσο επιβαρύνει τους συνδημότες μας, πρέπει να δει αυτό το ποσό» είπε.
Η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» δεν ψήφισε την πρόταση. Ο επικεφαλής της κ. Κ. Καλαϊδόπουλος, είπε εν ολίγοις ότι θα έπρεπε ο Δήμος Δράμας να έχει φροντίσει να βρει εναλλακτικούς τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα για να μειώσει τα έξοδά του (φωτοβολταϊκά κλπ) και να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη στους πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ