Κανονικά ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι της Χωριστής

0
577

– Με νέα απόφασή του ο Δήμος Δράμας αποφάσισε να το ενισχύσει με 22.000 ευρώ
– «Δεν υπήρχε περίπτωση ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής να μην έκανε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις» λένε στα «Χ» οι άνθρωποί του


Ανακουφιστική ήταν η απόφαση που έλαβε σε νέα συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την επιχορήγηση του μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής “Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία Χωριστής Δράμας” για την διοργάνωση της εκδήλωσης του Καρναβαλιού Χωριστής 2023.
Η προηγούμενη απόφαση στην οποία κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν απρόσμενα αρνητική για τη χρηματοδότηση αφού τότε δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό συνέβη γιατί η έγκριση της επιχορήγησης προς τους πολιτιστικούς συλλόγους πρέπει να εγκρίνεται με αυξημένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την ύπαρξη τουλάχιστον 22 θετικών ψήφων αλλά κατά την ψηφοφορία υπήρχαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετές απουσίες.
Ευτυχώς το θέμα αυτό επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση δια περιφοράς στις 2 Φεβρουαρίου μετά από νέο αίτημα του μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής και με διαφορετικά δεδομένα οδηγώντας στην έγκριση της χρηματοδότησης της φετινής διοργάνωσης με μια απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την απόφαση αυτή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, τόνισε ότι: «Υπήρξε αίτημα από τον μουσικοδραματικό σύλλογο Χωριστής με καινούργια δεδομένα και τελικά εγκρίθηκε χρηματοδότηση 22.000 ευρώ για την φετινή διοργάνωση του εορταστικού δωδεκαημέρου του καρναβαλιού της Χωριστής. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένας θεσμός ιστορικός για ολόκληρο τον Δήμο της Δράμας, όπως και για την Κοινότητα της Χωριστής. Πάντοτε τύγχανε της στήριξης του Δήμου της Δράμας. Η διοργάνωση εκφράζει όχι μόνο την ιστορία του συλλόγου «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» αλλά και μια ιστορική συνέχεια στη Δράμα και τη Χωριστή ως «Ηδωνίδα γη». Αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα παραβλέψουμε σαν δημοτικό συμβούλιο. Νομίζω ότι η νέα αίτηση του μουσικοδραματικού συλλόγου με τα καινούργια δεδομένα δικαίως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τόσο σαν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας όσο και προσωπικά, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση και καλώ τον κόσμο όχι μόνο από το Δήμο Δράμας αλλά και από την ευρύτερη περιοχή να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτού του ιστορικού πολιτιστικού θεσμού της περιοχής μας».
Από την πλευρά του μιλώντας στα «Χ» ο κ. Νίκος Βουλόδημος πρόεδρος του μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» δήλωσε ότι τελικώς η επιχορήγηση του καρναβαλιού Χωριστής έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση ο μουσικοδραματικός σύλλογος Χωριστής να μην έκανε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του δωδεκαημέρου. «Η πιθανότητα μη επιχορήγησης του καρναβαλιού θα διαμόρφωνε ανάλογα και το πλάνο μας. Πιθανόν να μη γινόταν κάποιες εκδηλώσεις ή να μη γινόταν με τον τρόπο που θα γίνουν μετά την απόφαση για τη χρηματοδότηση. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά κυρίως το πρόγραμμα της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή της κεντρικής παρέλασης. Έχει ανέβει το κόστος των υλικών αλλά υπάρχουν και ανάγκες υπηρεσιών προβολής, προωθητικού υλικού και διαφήμισης. Για εμάς στο σύλλογο αυτή η επανεκκίνηση του καρναβααλιού μετά από τρία χρόνια, ήταν δύσκολη. Η διαδικασία για τον στολισμό των κεντρικών δρόμων και των εξωτερικών διασταυρώσεων της Χωριστής έχει ξεκινήσει. Ξεκινά επίσης και η κατασκευή των αρμάτων σύμφωνα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα πληρώματα, σε χώρο που έχει παραχωρημένο η Κοινότητα Χωριστής με την βοήθεια του γνωστού Δραμινού δημιουργού Κώστα Ζαμπίδη. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και αρκετές παλιές κατασκευές από το 2020 που τελικά οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν έγιναν. Φέτος όπως και τις υπόλοιπες χρονιές είναι κυρίαρχος ο σατυρικός χαρακτήρας του καρναβαλιού που παίρνει ερεθίσματα και από την επικαιρότητα» τόνισε ο πρόεδρος του μουσικοδραματικού συλλόγου Χωριστής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Χωριστής φέτος περιλαμβάνουν: Tην Τσικνοπέμπτη 16.02.2023 την παρουσίαση του καρνάβαλου. Την Κυριακή 19.02.2013 παιδική παρέλαση καρναβαλιστών. Την Τρίτη 21.02.2023 την διεξαγωγή βραδιάς τσίπουρου. Την Πέμπτη 23.02.2023 την συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Το Σάββατο 25.02.2023 τον «Τρανό χορό». Την Κυριακή 26.02.2023 το χορευτικό αντάμωμα – παραδοσιακό γλέντι και την Καθαρά Δευτέρα 27.02.2023 την παρέλαση των Καρναβαλιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ