Καταστροφικό χαλάζι στο Περιθώρι

Ισοπεδωτική η κακοκαιρία της Κυριακής για τις πατατοκαλλιέργειες

0
3812

Ζημιά μεγάλης έκτασης, όπως αναφέρουν αγρότες της περιοχής προκάλεσε η χαλαζόπτωση που καταγράφηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κοινότητα Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και όχι μόνο. Οι ζημιές στις καλλιέργειες, κυρίως της πατάτας αλλά και των φασολιών στην περιοχή, αφορούν κυρίως την Κοινότητα Περιθωρίου, αλλά και την κοινότητα Οχυρού όπως και την κοινότητα Κάτω Βροντούς.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος αγρότης από την κοινότητα Περιθωρίου επεσήμανε ότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι καθώς δεν αποκλείουν και δεύτερη φάση των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή. Το χαλάζι που έπληξε τις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερο από το μέγεθος φουντουκιού και έχει δημιουργήσει αίσθημα απογοήτευσης στους πατατοπαραγωγούς που ενώ ανέμεναν μια καλή παραγωγική χρονιά βρέθηκαν ξαφνικά να υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά από τις δυστροπίες των καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα από την χαλαζόπτωση.
Χαλάζι όπως αναφέρουν οι αγρότες έπεσε σε τμήμα των καλλιεργειών στην Κάτω Βροντού και πριν από 25 περίπου ημέρες…
Τα φυτά της πατάτας στην χαλαζόπληκτη περιοχή είναι ηλικίας περίπου 40 ημερών και μόλις έχουν αρχίσει να βγάζουν άνθη, κάτι που σημαίνει ότι χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα στην πλέον ευαίσθητη φάση τους. Αν η χαλαζόπτωση παρουσιαζόταν 2-3 εβδομάδες αργότερα ενδεχομένως τα προβλήματα θα ήταν μικρότερα όπως λένε οι αγρότες.
Οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής ξεπερνούν με βεβαιότητα τα 4000 στρέμματα και θεωρούν ότι από σήμερα Τρίτη (πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις αργίες) θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν επίσκεψη των κλιμακίων του ΕΛΓΑ στην περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί έγκαιρα το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και να λάβουν εφόσον είναι εφικτό, μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.
Πέρσι, οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής υπήρξαν τελικώς ικανοποιημένοι από την πορεία της παραγωγής που παρά τις βροχές απέδωσε τελικά καλά τουλάχιστον απο πλευράς τιμών. Μάλιστα φαίνεται να ισοσκέλισε περίπου τις απώλειες που είχαν τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θυμίζουμε ότι πρόπερσι στο Νευροκόπι, οι πατάτες πουλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές που κυμάνθηκαν στα 12 λεπτά για κάθε κιλό προϊόντος ενώ πέρσι κυμάνθηκε στα 45 λεπτά το κιλό περίπου.
Φέτος μετά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, την περασμένη Κυριακή, οι πατατοπαραγωγοί τουλάχιστον της περιοχής του Περιθωρίου, δεν θα μπορούσαν να είναι καθόλου αισιόδοξοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ