Κατατίθεται πρόταση ηλεκτροκίνησης 2 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Δράμας

0
826

Μιχάλης Τάσσου στα «Χ»: «Εντός της εβδομάδας υποβάλλεται η πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Εντός της εβδομάδας θα καταθέσει ο Δήμος Δράμας αίτημα σχετικά με την πρόταση ηλεκτροκίνησης αξίας 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την απόκτηση 9 ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα ενταχθούν στον στόλο οχημάτων του Δήμου Δράμας και την προμήθεια σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φορτιστών για τα οχήματα, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση ύψους 2.100.000 ευρώ η οποία αφορά δράσεις ηλεκτροκίνησης, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Η πρόταση αφορά συνολικά 9 ηλεκτροκίνητα οχήματα, επιβατικά αλλά και ηλεκτροκίνητα για την Καθαριότητα, το Πράσινο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Το καινοτόμο στοιχείο της πρότασης είναι ότι ο δήμος ζητά να χρηματοδοτηθεί και η δημιουργία μονάδας φωτοβολταϊκών που θα χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση των οχημάτων, ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου να αρχίσει να γίνεται μηδενικό.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την ενεργειακή μετάβαση, όπως αναφέρεται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal). Με αυτήν τίθεται στόχος να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη το 2050 με την ανάληψη δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς.
Στόχοι του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στους δήμους είναι η μείωση του κόστους της κινητικότητας με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής των δημοτικών οχημάτων. Επίσης στοχεύει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων που συνδέονται με την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη μείωση της ηχορύπανσης σε τοπική κλίμακα και μέσω όλων αυτών και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπεται η χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου, και πιο συγκεκριμένα τύπου:
-Επιβατηγών οχημάτων (συμβατικών, διθέσιων, SUV κτλ.).
-Δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση).
-Μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη κτλ.).
-Μικρών λεωφορείων (με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) καθώς και
-μεγαλύτερων οχημάτων, δηλαδή μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια κτλ. με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) και
-οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κτλ.) όπως και οχημάτων έργου ή μεταφορών (φορτηγά κτλ.).
Επίσης χρηματοδοτείται και η κατασκευή ή προμήθεια των απαραίτητων Σταθμών Φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης, κανονικής ή υψηλής ισχύος) και του συνοδευτικού αναγκαίου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των οχημάτων. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” δίνεται δυνατότητα και για την κάλυψη του εναλλακτικού καυσίμου των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, θα τεθεί το θέμα της έγκρισης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης που αφορά τις smart cities, στην οποία περιλαμβάνεται και η ελεγχόμενη στάθμευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ