Καθησυχαστική η ΔΕΥΑΔ: «Πολύ κάτω απ το όριο τα νιτρικά στο νερό»

0
2273

-Δικαιολογημένος προβληματισμός μετά από δημοσίευμα για το ύψος των νιτρικών στο νερό της Δράμας

-Τ. Χατζηγιάννης στα «Χ»: «Για να γνωρίζει ο κόσμος, τα ποσοστά των νιτρικών του νερού στη Δράμα, είναι πολύ κάτω από 10mg/λίτρο. Η ΔΕΥΑ Δράμας παρακολουθεί συστηματικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα.»

 

Προβληματισμό προκάλεσε κυριακάτικο δημοσίευμα στην εφημερίδα Real News, σύμφωνα με το οποίο το πόσιμο νερό σε 27 περιοχές, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η Δράμα, είναι επικίνδυνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ) αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50 mg/L.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται και σε συνολικά 24 περιοχές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Σε μετρήσεις του 2019 και του 2020…». Μεταξύ των 24 περιοχών η εφημερίδα αναφέρει και τη Δράμα με ποσοστά νιτρικών στο νερό 14,4 mg/L

H ανησυχία που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και στη Δράμα, ήταν εύλογη, παρόλα αυτά η ΔΕΥΑΔ, με χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τιμή νιτρικών στο νερό που αναφέρεται στη Δράμα ως «άκυρη» διαβεβαιώνοντας ότι «τα νιτρικά στην Δράμα βρίσκονται πολύ πιο κάτω απ το όριο των 10mg/λίτρο».

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το δημοσίευμα αυτό έχει θορυβήσει αρκετό κόσμο και η ΔΕΥΑΔ εξετάζει τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν λεπτομερώς. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ποσοστά των νιτρικών στο νερό του Δήμου της Δράμας ήταν κατηγορηματικός. Όπως είπε, «σύμφωνα με τις χημικές μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΔ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα στοιχεία των μετρήσεων της ΔΕΥΑΔ δείχνουν ποσοστά νιτρικών κάτω του 10%, οπότε το ποσοστό 14,4% που αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται… Δόθηκε ήδη εντολή στον διευθυντή να παρακολουθήσει το θέμα που για εμάς σοβαρό. Για τον λόγο αυτό, αν χρειαστεί θα δημοσιοποιήσουμε και τις χημικές αναλύσεις που κάνουμε στην ΔΕΥΑΔ. Δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ποσοστά νιτρικών της τάξης του 14,4% στο νερό. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το ερευνούσαμε εξ’ αρχής. Υπήρξε ήδη ενημέρωση με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΔ για το θέμα και θα ακολουθήσει και νεώτερη. Για να γνωρίζει ο κόσμος πάντως, τα ποσοστά των νιτρικών του νερού στη Δράμα, είναι πολύ κάτω από 10mg/λίτρο. Αυτά τα ποσοστά, που έχουν αυξητική τάση διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από περίοδο σε περίοδο. Η αυξητική τάση οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται ευρεία χρήση λιπασμάτων η οποία επιδρά στην συγκέντρωση των νιτρικών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΔ για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι: «Επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L. Το Ελληνικό κράτος θέτει τα όρια και οι ΔΕΥΑ καλούνται να τα τηρούν. Η τιμή που αναγράφεται για τη Δράμα, χωρίς να γράφει το πότε και το που είναι τελείως άκυρη. Τα νιτρικά στη Δράμα βρίσκονται πολύ πιο κάτω απ το όριο των 10μγ/λίτρο. Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή καθώς και από την χρονική περίοδο (βροχών η ξηρασίας). Η γενική τάση είναι αυξητική καθώς η ευρεία χρήση λιπασμάτων είναι αυτή που επιδρά στη συγκέντρωση των νιτρικών. Η ΔΕΥΑ Δράμας παρακολουθεί συστηματικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση με τις τιμές των παραμέτρων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ