Κι άλλη καθυστέρηση για τα έργα της ΒΑΑ

1
315

– Λήγει σήμερα η ισχύουσα προθεσμία περαίωσης του έργου μετά τις παρατάσεις που προηγήθηκαν
– Τρίμηνη παράταση μέχρι τις 17 Μαΐου ζητούν οι υπηρεσίες του δήμου


 

Σε νέα παράταση οδεύει το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας στην περιοχή της 19ης Μαΐου, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο, αφού προηγήθηκαν ήδη διαδοχικές παρατάσεις από το 2019, που άρχισαν τα έργα.
Αυτή τη φορά, η παράταση μοιάζει αναπόφευκτη και δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργολάβου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, που ζητούν να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παράταση μέχρι τις 17 Μαΐου, αφού η ισχύουσα προθεσμία περαίωσης του έργου μετά τις παρατάσεις που προηγήθηκαν λήγει σήμερα 17 Φεβρουαρίου του 2023.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας αναφέρουν ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του και είναι αναγκαία η παράταση της προθεσμίας του έργου για τους εξής λόγους: Καταρχάς είναι υπό σύνταξη ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας του Έργου, με τον οποίον προβλέπονται νέες εργασίες και η τακτοποίηση των τελικών ποσοτήτων κατά το δυνατόν, επομένως ο εναπομένων συμβατικός χρόνος δεν επαρκεί. Επίσης διότι εκκρεμεί η σύνδεση του έργου με το δίκτυο ρευματοδότησης και κατά συνέπεια ο έλεγχος λειτουργίας και παραλαβή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του έργου δεν είναι δυνατό να γίνουν εντός του υπολοιπόμενου συμβατικού χρόνου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε εισήγησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι υπηρεσίες του δήμου, οι λόγοι της παράτασης δεν βαρύνουν τον ανάδοχο του έργου, ενώ η παράταση έχει ως αποκλειστικό σκοπό την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών αυτής.
Βέβαια πέραν των παραπάνω, είναι εμφανές διά γυμνού οφθαλμού ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως και το έργο της ασφαλτόστρωσης με την τελική επικάλυψη της ασφάλτου με ειδικό υλικό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι εργασίες που σχετίζονται με την τελική εικόνα των έργων, ενώ υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως οι εναπομείνασες κολώνες οδοφωτισμού, που σε κάποια σημεία βρίσκονται επάνω σε οδηγούς όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης.
Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν παραδοθεί σε κυκλοφορία οι δρόμοι στην περιοχή παρέμβασης και έτσι έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών που είχε διαταραχθεί κατά τη διάρκεια των έργων και είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες οικονομικές απώλειες οι τοπικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εργασίες του έργου Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του Δήμου της Δράμας, που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην περιοχή επί της οδού 19ης Μαΐου και γύρω από αυτήν, άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι πρώτες παρεμβάσεις περιλάμβαναν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και ακολούθησαν έργα ηλεκτροφωτισμού και αλλαγής του αστικού εξοπλισμού, ασφαλτοστρώσεις, αναμορφώσεις πεζοδρομίων κλπ. Το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του κέντρου της Δράμας, προϋπολογισμού 5.050.000 ευρώ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020 και είχε υποβληθεί από το Δήμο Δράμας για αξιολόγηση στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το έργο μεταξύ άλλων προέβλεπε:
-Την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 95% σε μία περιοχή 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου, η οποία περιλαμβάνει τις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, τον πεζόδρομο Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρμενίδη, Βίτσι και Κύπρου.
-Την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης στην οδό 19ης Μαΐου.
-Την αναδόμηση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων στην περιοχή παρέμβασης.
-Τη διαμόρφωση παρτεριών και φυτεύσεις κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου και στους υπόλοιπους άξονες.
-Την εγκατάσταση ειδικών κατασκευών βιοκλιματικής αναβάθμισης κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου.
-Την κατασκευή δικτύων υποδομής με έμφαση στο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων.
-Τον ηλεκτροφωτισμό στο δίκτυο των δημόσιων χώρων της περιοχής παρέμβασης.
-Την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση κυκλοφορίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το περίεργο ήταν να ολοκληρωνόταν στην ώρα του , βέβαια το ζητούμενο δεν είναι απλά να ολοκληρωθεί , αλλά να εκτελεστεί σωστά και με την ποιότητα που απαιτείτε , κάτι το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει έως τώρα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ