Κίνδυνος πλημμύρας σε οικίες του Οχυρού

0
2604

Σε μικρή απόσταση από τα σπίτια τα συγκεντρωμένα νερά                                              Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου

Παραμένει πλημμυρισμένο εξαιτίας των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν ένα τμήμα του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου ενώ υπάρχει και διακοπή στην κυκλοφορία του οδικού δικτύου μεταξύ Οχυρού και Περιθωρίου αφού ένα μεγάλο μέρος του δρόμου έχει σκεπαστεί από τα νερά έχοντας σχηματίσει λίμνη στην περιοχή.

Η Επαρχιακή οδός μεταξύ Οχυρού και περιθωρίου είναι κλειστή καθώς 300 – 500 μέτρα του δρόμου βρίσκονται κάτω από το νερό και είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, κ. Θοδωρής Ιφόγλου.
Η κατάσταση αυτή επικρατεί τις τελευταίες 11 ημέρες και είναι ανησυχητική καθώς φαίνεται ότι οι βροχές θα συνεχιστούν και υπάρχει φόβος πολυουρικών φαινομένων ακόμα και σε οικίες στην περιοχή του Οχυρού που δεν απέχουν πολύ από την πλημμυρισμένη περιοχή.
Το πρόβλημα για τους αγρότες το επόμενο διάστημα θα είναι τεράστιο από ότι φαίνεται πρόσθεσε ο κ. Ιφόγλου, σημειώνοντας ότι σε κίνδυνο μπορεί να βρεθούν και οι οικισμοί. Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος από την πολιτεία εξήγησε ότι γίνεται αποτύπωση της κατάστασης από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί εκτενώς από τον σύλλογο Αγροτών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Ο κ. Ιφόγλου επισημαίνει πάντως ότι ο Δήμαρχος Νευροκοπίου θεωρεί ότι “όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τεθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν θέλει να κάνει σχετικό αίτημα. Στην περιοχή μας έγιναν καταστροφές. Έχουν καταστραφεί αγροτεμάχια, αγροτική οδοποιία, στραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα. Εάν ο Δήμος έμπαινε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαμε να αποζημιωθούμε ταχύτατα και να απεμπλακούμε από τις χρονοβόρες διαδικασίες του κράτους για όλες αυτές τις ζημίες. Σε δυο – τρείς εβδομάδες που θα υπερχειλίσει το φράγμα των Λευκογείων θα δεχθούμε και άλλες ποσότητες νερού. Αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν έστω περιοδικά, το Οχυρό θα “πνιγεί”. Το νερό θα φθάσει στα σπίτια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα…”.

Η επιστολή- προειδοποίηση του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου που προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο πρόβλημα ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής :
“Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το παρατεταμένο αυτό πλημμυρικό φαινόμενο είναι τα εξής:
1. Η δημιουργία της «λίμνης Οχυρού» που κατακλύζει την ανωτέρω περιοχή και καταστρέφει όλες τις ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια).
2. Καθώς η πλήρης αποστράγγιση αυτής της περιοχής από την πλημμύρα εκτιμάται τον Ιούνιο οπότε και έχει παρέλθει η εποχή της σποράς για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες καθώς μένουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα.
3. Φερτά υλικά διασπείρονται στα αγροτεμάχια και γεμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης με αποτέλεσμα την παράταση των πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό τους.
4.Οι υποδομές άρδευσης του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου που βρίσκονται κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα φθείρονται με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους.
Δεν ζητούμε παρόλα αυτά την απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και τα σπίτια μας, αλλά ζητούμε λύσεις. Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ