Κίνηση με σκύλους οδηγούς και λευκό μπαστούνι στην πλατεία Ελευθερίας

0
5561

Με επιτυχία συνεχίζονται οι δράσεις της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας


Δράσεις με το Σωματείο ΑμεΑ Δράμας και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που διεξάγεται στη Δράμα και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξήχθησαν βιωματικές δράσεις κίνησης με αμαξίδια, κίνησης με κλειστά τα μάτια και την βοήθεια λευκού μπαστουνιού, αλλά και κίνησης με σκύλους οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και μαθητές Δημοτικών Σχολείων και ΚΔΑΠ που δοκίμασαν να συμμετάσχουν στις βιωματικές δράσεις και ενημερώθηκαν για τους σκύλους οδηγούς και την συνεργασία τους με τον άνθρωπο από ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ο οποίος δοκίμασε και ο ίδιος την βιωματική εμπειρία της κίνησης με λευκό μπαστούνι, με αφορμή τις συγκεκριμένες δράσεις υπογράμμισε: “Θα ήθελα να μιλήσω ως επιστήμονας και όχι ως πολιτικός. Η ζωή μας πάντοτε είναι βιωματική. Στην πλατεία Ελευθερίας έχουμε δυο πολύ σημαντικές βιωματικές δράσεις για να νοιώσουμε άμεσα όλοι μας πως είναι να μην βλέπει κανείς. Κρατώντας το λευκό μπαστούνι ή τον σκύλο οδηγό μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι πως νοιώθουν τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης. Αλλά κινούμενοι με αμαξίδια μπορούμε να αντιληφθούμε και την δυσκολία των ατόμων που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς αυτά. Γνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών μπορούμε να στεκόμαστε δίπλα τους με σεβασμό και αγάπη. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε ως Περιφέρεια και ως Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής. Ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του…”.
Ο κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, τόνισε ότι: “Στις δράσεις πέρα από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, το Σωματείο ΑμεΑ Δράμας και την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, συμμετέχει και το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος που μας επισκέφθηκε ερχόμενο από την Αθηνά με την κα Ζωή Γερουλάνου, προκειμένου να αναδείξουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Αλλά και να δείξουμε πως ένα άτομο με αναπηρία όρασης μπορεί να αυτονομηθεί. Να ενταχθεί στην κοινωνία και να έχει την καθημερινότητα η οποία του αξίζει. Παράλληλα με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και την εκπαίδευση που μπορεί να κάνει αλλά και το πως μπορεί να αποκτήσει ένα σκύλο οδηγό. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή και η πολιτεία θα συμβάλλει σε αυτή την διαδικασία η οποία προς το παρόν γίνεται με εθελοντές και χορηγούς”.
Ο κ. Κώστας Αποστολίδης, πρόεδρος του Σωματείου Αμεα Νομού Δράμας, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: “Η Αναπηρία ενώνει και δεν διχάζει. Ως πρωτοβάθμιο σωματείο ατόμων ΑμεΑ Νομού Δράμας, δεν μπορούσαμε να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη δράση μετά την πρόσκληση που είχαμε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και την ΠΕ Δράμας, στο πλαίσιο της εβδομάδας Δημόσιας Υγείας… Σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο και εμείς ως άνθρωποι με Αναπηρία μέσα από αυτές τις δράσεις δείχνουμε τον Πολιτισμό στους συνανθρώπους μας…”.
Η κα Ζωή Γερουλάνου, από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος τόνισε ότι: “Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ενημέρωση στην Βόρειο Ελλάδα. Την έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα στη Δράμα και θα συνεχίσουμε στη Θεσσαλονίκη όπου έχουμε μια ομάδα χειριστών με σκύλους οδηγούς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης τις δυνατότητες που έχουν, αφού κρατήσουν το λευκό μπαστούνι, για την κινητικότητα και τον προσανατολισμό τους. Έχουν άλλη μια υπηρεσία που λέγεται σκύλος – οδηγός, που είναι ένας πολύ δυνατός συνοδοιπόρος για την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους. Η εκπαίδευση δεν είναι εύκολη, διαρκεί δυόμιση χρόνια και θέλει πολύ προσπάθεια. Θα πρέπει η κοινωνία να σεβαστεί το ρόλο και την αξία ενός σκύλου οδηγού και να μη δημιουργεί προβλήματα στην προσβασιμότητα. Δυστυχώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα ξενοδοχεία που δεν δέχονται τους σκύλους οδηγούς. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα. Αλλά υπάρχει πρόβλημα και με τα τα ταξί και με τα λεωφορεία…”.
Στις δράσεις που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας το μεσημέρι της Πέμπτης συμμετείχαν και μαθητές Δημοτικών σχολείων. Ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι το σχολείο συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονία, που είχε επισκεφθεί το σχολείο μας και κάναμε κάποιες δράσεις, ώστε τα παιδιά να μάθουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης και πως μπορούμε οι υπόλοιποι να τους βοηθήσουμε εάν χρειαστεί. Σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας τα παιδιά παρακολουθούν ενημέρωση για τη χρησιμότητα που έχουν οι σκύλοι – οδηγοί και προσπαθούν να κινηθούν με λευκό μπαστούνι ώστε να μπουν για λίγο στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν από μικρά σε αυτούς τους ρόλους ώστε να είναι ευαίσθητοι και ενεργοί πολίτες αύριο”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ