– Κυρίαρχο θέμα η άμεση απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη
– Γ. Σαβρίδης στα «Χ»: «Θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες και μάλιστα γρήγορα. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο σιδηρόδρομος»
Πανεργατική και πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί και στη Δράμα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Παρότι το κυρίαρχο αίτημα είναι κοινό, δηλαδή να γίνει άμεσα απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα δύο διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις, η πρώτη στο Εργατικό Κέντρο Δράμας στις 11 το πρωί της Πέμπτης, και η δεύτερη, που διοργανώνεται στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ που απευθύνει σχετικό κάλεσμα.
Κύριος λόγος της κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ είναι η ανάγκη απόδοσης ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης. «Θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες και μάλιστα γρήγορα. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο σιδηρόδρομος και να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα» τόνισε, αναφερόμενος και στην απόφαση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες, παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.
Η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς, ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών. Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;
Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης: αρχικά δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και τώρα της κρίσης κόστους ζωής. Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη: ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ για την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης σημειώνει:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:
– να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
– να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.
Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί.
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Καλούμε τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους».