Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και στη Δράμα από τη Δευτέρα οι δικαστικοί υπάλληλοι

1
744

Ρία Παπαδοπούλου στα «Χ»: «Tο βασικό πρόβλημα των δικαστικών υπαλλήλων τόσο στη Δράμα όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι η υποστελέχωση»


Κινητοποιήσεις του κλάδου των δικαστικών υπαλλήλων άρχισαν το πρωί της Δευτέρας ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών-Τροποποιήσεις στον ν. 4871/2021».
Δίωρες διακοπές εργασιών μεταξύ 9-11 το πρωί καθημερινά μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου (που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αύριο Τετάρτη), ξεκίνησαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Δράμας. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και τρίωρη στάση εργασίας.
Ο κλάδος των δικαστικών υπαλλήλων εκτιμά ότι το προς ψήφιση σχέδιο νόμου δεν «απαντά» σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά των υπαλλήλων». Επίσης ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων».
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του συλλόγου των δικαστικών υπαλλήλων στη Δράμα κα Ρία Παπαδοπούλου, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα του κλάδου τόσο στη Δράμα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι η υποστελέχωση. Πρόσθεσε ότι: «Όλες μας οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι σύμφωνα με το άρθρο 192 του Συντάγματος, τυγχάνουμε ιδιαίτερη συνταγματική αντιμετώπιση, δηλαδή το Σύνταγμα μας βάζει σε άλλη κατηγορία σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, παρόλα αυτά η υποστελέχωση στα δικαστήρια είναι υψηλή. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2010 στα δικαστήρια, τα οποία έχουν αδειάσει. Έχουν βγει πάρα πολλοί υπάλληλοι σε σύνταξη. Η υποστελέχωση έχει συνέπειες και στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει η αναλογία 3 προς 1. Δηλαδή τρεις δικαστικοί υπάλληλοι για κάθε δικαστή. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας δικαστικός υπάλληλος για κάθε ένα δικαστή ενώ στην Αθήνα υπάρχουν υπηρεσίες που ούτε καν αυτή η αντιστοιχία υπάρχει. Στο μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχουν 400 υπάλληλοι και 432 δικαστές».
Παράλληλα σε σχέση με την επικείμενη λειτουργία της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων η κα Παπαδοπούλου εξηγεί ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι με τη δημιουργία της σχολής, αλλά αυτό φαίνεται και λίγο ουτοπικό καθώς οι υπάλληλοι που θα θελήσουν να εργαστούν στα δικαστήρια θα πρέπει να κάνουν 3 μήνες εκπαίδευση στη σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη, επωμιζόμενοι τα έξοδά τους και έπειτα άλλους 3 μήνες θα πρέπει να έχουν εκπαίδευση στα μεγάλα πρωτοδικεία, εφετεία και διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, για να παίρνουν μετά σαν πρώτο μισθό 650 ευρώ. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι ανεδαφικό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί» τονίζει η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων της Δράμας.
Η κα Παπαδοπούλου σημειώνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Να γίνει ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4798/2021(ΦΕΚ 68Α), τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022 και σε βάθος τριετίας να γίνουν και άλλες προσλήψεις ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια. Επίσης ένα άλλο αίτημα που έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης (120 ώρες το εξάμηνο) για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, ως έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία, του ρόλου που τους αναλογεί στην απονομή της δικαιοσύνης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!