Κλείνει οριστικά η ΔΕΚΠΟΤΑ

0
2953

Η Δημοτική Αρχή συμφώνησε χθες με την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, να μη διατεθεί κονδύλιο 300.000 € για τη δημοτική επιχείρηση στον προϋπολογισμό του 2021

– Χρ. Μαμσάκος στα «Χ»: «H συναίνεση είναι αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα όλους μας»
– «Πόλη + Ζωή»: «Δικαιώνεται η συνέπεια και η ωριμότητα της παράταξής μας. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εναλλακτική πρόταση της παράταξής μας για τον Προϋπολογισμό, που προβλέπει την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ»
– Αλ. Τσιαμπούσης στα «Χ»: «Θα καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ»

Σε μια μάλλον απρόσμενη εξέλιξη οδηγήθηκε η συζήτηση του θέματος για την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού και πίνακα στοχοθεσίας του Δήμου Δράμας του οικονομικού έτους 2021.
Το σχέδιο προέβλεπε χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ με 300.000 ευρώ για το 2021, κάτι που προτάθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Δράμας και ήταν στο πλαίσιο του σκεπτικού της Δημοτικής Αρχής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όμως, κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση για το σχέδιο του προϋπολογισμού από τη δημοτική παράταξη «Πόλη + Ζωή», η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη διάθεση ποσού μόνον 50.000 ευρώ στη ΔΕΚΠΟΤΑ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη διάθεση των υπολοίπων 250.000 ευρώ που προβλέπονταν για τη ΔΕΚΠΟΤΑ σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Τελικώς και παρά την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής, ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, στη διάρκεια της συζήτησης με εισήγηση του Δημάρχου, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής στήριξαν την εναλλακτική πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί και προφανώς οδηγείται σε κλείσιμο μέσα στο 2021.

Χρ. Μαμσάκος στα «Χ»: «H συναίνεση είναι αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα όλους μας»
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Εμείς είχαμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το σχέδιο του προϋπολογισμού. Από την άλλη πλευρά κατατέθηκε μια εναλλακτική πρόταση από την παράταξη «Πόλη + Ζωή». Πάγια αρχή μας ήταν ότι δεν έπρεπε να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ και είμαστε ακόμα αυτής της γνώμης. Όμως δεν έχουμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το τελικό αποτέλεσμα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021. Από την άλλη πλευρά, μέσα από τη λογική των συνεργασιών που επιβάλλει και ο Νόμος, αποφασίσαμε να ψηφίσουμε την εναλλακτική πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης. Συνεργασία επιζητά ο Νόμος. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς. Μέσα, λοιπόν, από τη διαδικασία της Οικονομικής Επιτροπής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και θεωρώ ότι στη συνέχεια μέχρι και την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει μια συζήτηση και με τις άλλες παρατάξεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε από κοινού και ομόφωνα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη πλειοψηφία, να περάσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας. Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, ετοιμάζομαι ήδη να στείλω έγγραφο με το οποίο θα ζητήσω διαπαραταξιακή επιτροπή, προκειμένου να δούμε το μέλλον των υπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης καθώς και το πώς θα κινήσουμε τις διαδικασίες, δηλαδή τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, αφού δεν μπορούμε να την κρατήσουμε, λόγω της μη ψήφισης του προϋπολογισμού της».

Αλ. Τσιαμπούσης στα «Χ»: «Θα καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σε δηλώσεις στα «Χ» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική πρόταση κατατεθειμένης την Οικονομική Επιτροπή από τη μείζονα αντιπολίτευση, γατί στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλειοψηφική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην Οικονομική Επιτροπή ούτως ή άλλως την πλειοψηφία την έχει η Δημοτική Αρχή. Όπως είπα προς τη μείζονα αντιπολίτευση, θα έπρεπε να καταψηφιστεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή.
Σε κανένα θέμα δεν έχει κατατεθεί πρόταση στην Ο.Ε. γιατί γνωρίζουμε ότι οι ισορροπίες είναι δεδομένες και δεν έχουμε πλειοψηφία. Πάντοτε τις εναλλακτικές προτάσεις τις καταθέταμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου είχαμε την πλειοψηφία. Θεώρησα ότι έτσι έπρεπε να γίνει και σε αυτό το θέμα, αφού πρώτα συνεννοηθούμε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ποσό που αφορά στη ΔΕΚΠΟΤΑ. Παρόλα αυτά, η «Πόλη + Ζωή» κατέθεσε την εναλλακτική της πρόταση 10 λεπτά πριν αρχίσει η Ο.Ε.».
Η διαφωνία της παράταξης Project δεν εστιάζεται, πάντως, μόνο στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και στην κατανομή του ποσού των 300.000 ευρώ που προορίζονταν αρχικά για τη ΔΕΚΠΟΤΑ. «Σαφώς και δεν συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ με 300.000 ευρώ. Ωστόσο, διαφωνούμε και με την εναλλακτική πρόταση, γιατί με αυτήν δεν εξασφαλίζονται οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ για όλο το έτος. Με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΚΠΟΤΑ θα μεταφερθούν στον Δήμο, όπως ζητούμε εμείς, θα έπρεπε οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, που για ένα χρόνο είναι περίπου 150.000 ευρώ, να προβλεφθούν και να μπουν στον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας. Δηλαδή να μείνουν οι 50.000 στην ΔΕΚΠΟΤΑ για να καλύψει το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο και οι υπόλοιπες 100.000 να μπουν στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων του Δήμου Δράμας. Επίσης, κατά την άποψή μας, η μείζονα αντιπολίτευση δεν προσπάθησε να δημιουργήσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι με το οποίο έθεσε σε κίνδυνο να περάσει η άποψή μας ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ πρέπει να κλείσει».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Δημάρχου, το ερώτημα είναι, αφού πήρε απόφαση ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ θα κλείσει, γιατί έβαλε την εκτελεστική επιτροπή και τους αντιδημάρχους του να ψηφίσουν ομόφωνα τη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ με 300.000 ευρώ. «Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση, η οποία θα έχει τα ποσά που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατεθούν στον προϋπολογισμό και πάντοτε με γνώμονα πρώτα από όλα να εξασφαλιστούν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ που θα μεταφερθούν στον Δήμο».

«Πόλη + Ζωή»: «Δικαιώνεται η συνέπεια και η ωριμότητα της παράταξής μας. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εναλλακτική πρόταση της παράταξής μας για τον προϋπολογισμό, που προβλέπει την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ»
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΠΟΛΗ + ΖΩΗ» σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ αναφέρει: «Η δημοτική μας παράταξη, «πόλη + ζωή», από τη θέση της στην αντιπολίτευση, με ωριμότητα και συνέπεια συνεχίζει να καταθέτει και να υποστηρίζει προτάσεις που δίνουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, ξεμπλοκάρουν θέματα που έχουν τελματώσει και οδηγούν σε αδιέξοδα και δυσλειτουργίες και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου προς το συμφέρον της Δράμας και των Δραμινών.
Αυτό κάναμε για μια ακόμη φορά, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, όπου καταθέσαμε την εναλλακτική μας πρόταση.
Η κατάθεση της εναλλακτικής μας πρότασης αφορούσε μόνο την χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ μέχρι την λύση της και την αντιμετώπιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τόσο πριν όσο και μετά την λύση της επιχείρησης καθώς και την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών του Δήμου.
Βέβαια διευκρινίζουμε ότι η πολιτική διαφωνία μας με τον Προϋπολογισμό του 2021, όπως έχει καταρτιστεί στο σύνολό του, συνεχίζει να υφίσταται.
Την πρόταση της παράταξής μας έκανε αποδεκτή και η δημοτική αρχή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού διαφώνησε, χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις, η παράταξη Πρότζεκτ 2020, συνεχίζοντας τον στείρο και μοναχικό δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθεί τον τελευταίο καιρό.
Μετά την υπερψήφιση της πρότασής μας και από την δημοτική αρχή, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα και με διαπαραταξιακή συνεννόηση η διαδικασία για τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Επίσης, με την πρότασή μας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ και έως ότου κλείσει η δημοτική επιχείρηση αλλά και μετά το κλείσιμό της.
Μας τιμά ιδιαίτερα που για μια ακόμη φορά, μετά την αποδοχή της πρότασής μας για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%, γίνεται και πάλι αποδεκτή από τη δημοτική αρχή η δική μας εναλλακτική πρόταση.
Συνεχίζουμε στον δρόμο της συνεννόησης και της λύσης των προβλημάτων, όπως κάναμε και ως δημοτική αρχή. Ελπίζουμε σύντομα να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε με αισιοδοξία σε ένα καλύτερο αύριο για τη Δράμα μας.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά»

Σε σχετικό σημείωμα που παραθέτει η «Πόλη + Ζωή» για το θέμα αναφέρει αναλυτικά:
«Σχετικά με τα έσοδα: Τα έσοδα από ακίνητη περιουσία θα εισπραχθεί μόλις το 67,9 % του προβλεπόμενου ποσού στον Προϋπολογισμό του 2020. Πολλά ακίνητα του Δήμου παραμένουν αδικαιολόγητα ξενοίκιαστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ολιγωρία στην είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων.
Στα ανταποδοτικά τέλη θα εισπραχθεί το 94,6%, που είναι πολύ υψηλό και δικαιολογεί τη μείωση των τελών για το 2021, αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες στην υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (εγγεγραμμένα 5.721.854 θα δαπανηθούν 5.160.472 και εγγράφεται για 2021 ποσό 5.086.215.
Από τα 5.174.286 βεβαιωθέντα έσοδα από παρελθόντα έτη, εισπράχθηκαν το 2020 μόνο 158.989 (3%). Επομένως, πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες το 2020 ήταν αυξημένες κατά 385.000 από το προβλεπόμενο ποσό στον Προϋπολογισμό του 2020. Επομένως, πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν.
Σε σχέση με τα έξοδα: Με εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό 2020 έργα ύψους 13.880.563 προσδοκάται ότι θα εκτελεστούν έργα ύψους 1.559.646 (11,2% παραγωγικότητα) και εγγράφονται 18.762.583 που με τον ρυθμό αυτής της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να τα εκτελεστούν ούτε σε 10 χρόνια. Ο Δήμος Δράμας αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα παραγωγικότητας και ανάπτυξης.
Για τις Μελέτες αντίστοιχα με εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό 2020 ποσό 539.744 προσδοκάται ότι θα πραγματοποιηθούν μελέτες ύψους 41.762 (7,7 παραγωγικότητα).
Αυτές είναι οι σημαντικότερες διαπιστώσεις-παρατηρήσεις για τον Προϋπολογισμό του 2021. Είναι πολύ μακριά από αυτό που θα θέλαμε για τον Δήμο μας. Επομένως, καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό.

Η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης
Η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης από μέρους μας, την οποία και θα ψηφίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τον Προϋπολογισμό όπως θα διαμορφωθεί, εφόσον ψηφιστεί η πρότασή μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση για να σταματήσει η χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, που πρέπει να κλείσει και να μεταφερθούν οι υπάλληλοι στον Δήμο, όπως έχει ήδη αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο καταθέτουμε και ψηφίζουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Η διαφωνία μας με τον Προϋπολογισμό όπως έχει καταρτιστεί, συνεχίζει να υφίσταται.

Η εναλλακτική μας πρόταση είναι η εξής:
-Μείωση κατά 250.000 του ποσού στον κωδικό 00.6738.01 «Χρηματοδότηση ετήσιου προγράμματος δράσης νέας ενιαίας κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΚΠΟΤΑ» από 300.000,00 σε 50.000,00
-Αύξηση του ποσού στον κωδικό 15.6471.01 «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων» κατά 100.000, από 4.000,00 σε 104.000,00
-Αύξηση του ποσού στον κωδικό 15.6481.02 «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης) για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου» κατά 50.000, από 92.007,99 σε 142.007,99
-Εγγραφή ποσού 50.000,00 στον κωδικό 15.6481.03 «Πρόγραμμα σίτισης απόρων», που είναι μηδενικό για το 2021
-Αύξηση του ποσού στον κωδικό 00.6715.01 «Επιχορήγηση Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας» κατά 50.000, από 1.100.000,00 σε 1.150.000,00
-Η αύξηση στον κωδικό 15.6471.01 «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων» κατά 100.000 είναι για να υπάρχει η δυνατότητα, με αναμόρφωση μετά το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, μεταφοράς ποσών στους κωδικούς για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στο Δήμο.
-Οι αυξήσεις κατά 50.000 στους κωδικούς 15.6481.02 «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης) για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου» και 15.6481.03 «Πρόγραμμα σίτισης απόρων» είναι για να αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές προς τους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω covid 19.
-Η αύξηση στον κωδικό 00.6715.01 «Επιχορήγηση Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας» κατά 50.000, είναι επειδή η χρηματοδότηση δεν καλύπτει τον Προϋπολογισμό δαπανών του ΝΠΔΔ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!