Της Ιωάννας Η. Σαλωνίδου, Παιδιάτρου
Ως ανθρωπότητα δοκιμαζόμαστε από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Τα κρούσματα αλλά και οι απώλειες από τη νόσο Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση και, παρόλο που φαίνεται να απειλεί περισσότερο ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία στους γονείς.
Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά;
Τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Ευτυχώς, όμως, τα περισσότερα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι σε αρκετές περιπτώσεις ασυμπτωματικά.
Η Covid-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:
α) Ασυμπτωματική
β) Με ήπια συμπτωματολογία λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού: Πυρετός, βήχας, ρινίτιδα, πονόλαιμος, μυαλγίες, κόπωση. Ο πυρετός μπορεί να απουσιάζει, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροια).
γ) Μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσος: Υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια, βρογχόσπασμος, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός.
Παιδιά υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:
1. παιδιά με χρονιά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)
2. παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια
3. ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως
– Ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία
– Παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων,
– Παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4.
4. Βρέφη <12 μηνών
5. Παιδιά με ΣΔ τύπου 1
Μπορούν τα παιδιά να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους;
Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά μολύνονται από τους γονείς τους. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και σε άλλους, αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό που δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και για το οποίο απαιτούνται περισσότερες μελέτες είναι το κατά πόσο τα ασυμπτωματικά παιδιά συμβάλλουν στη μετάδοση της νόσου.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας τώρα που επέστρεψαν στο σχολείο;
Όλοι αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του σχολείου για τη μόρφωση, την ψυχική υγεία, τη σωματική ευεξία και την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Το σχολικό περιβάλλον είναι ο φυσικός χώρος εξέλιξης των παιδιών και των εφήβων και η επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα είναι απαραίτητη. Υπό συνθήκες όμως πανδημίας, τα παιδιά οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ώστε η επάνοδος στο σχολείο να είναι κατά το δυνατόν ασφαλής για τους μαθητές, τις οικογένειές τους αλλά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.
Είναι λοιπόν απαραίτητο γονείς και εκπαιδευτικοί:
1) Να είναι πρόθυμοι, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, να τους εξηγήσουν γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους και γιατί είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας .
2) Να ενθαρρύνουν την έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών και να διαβεβαιώνουν ότι είναι φυσιολογικό να έχουν ποικίλα και αντικρουόμενα συναισθήματα σχετικά με την ιδιότυπη αυτή διαδικασία μάθησης και συνύπαρξης με τους συμμαθητές τους.
3) Να αποτελούν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα σωστής χρήσης της μάσκας, τήρησης των αποστάσεων και των κανόνων ατομικής υγιεινής (βήχας, φτέρνισμα) και της τακτικής απολύμανσης των χεριών.
4) Να τηρούν μία κοινή γραμμή στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την πανδημία. Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές πιθανές αμφιβολίες ή ενστάσεις του καθενός, είναι σημαντικό για την ψυχική ισορροπία των παιδιών να λαμβάνουν τα ίδια μηνύματα από γονείς και δασκάλους και να αισθάνονται μέλη μιας κοινής προσπάθειας με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
5) Να δώσουν μία αισιόδοξη μελλοντική προοπτική τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι δύσκολη αλλά προσωρινή και ότι όλα θα επανέλθουν στην προ κορωνοϊού κατάσταση όταν το εμβόλιο και οι νέες θεραπείες θα συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού.