Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Δράμας

1
1376

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης


Με επισημότητα, κορυφώθηκαν την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 109ης επετείου της απελευθέρωσης της Δράμας. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας, προεξάρχοντος του τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη επίσκεψη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας και συνάντηση του Υφυπουργού με τους εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, για να ακολουθήσει μετάβαση στο άγαλμα της Ελευθερίας στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας και τέλεση επιμνημόσυνης δέησης. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των αρχών, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν σημαιοφόροι μαθητές των σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, η φιλαρμονική του Δήμου Δράμας και στρατιωτικό άγημα υπομένοντας τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όμως δεν εμπόδισαν αρκετούς συμπολίτες μας να βρεθούν στον χώρο των εκδηλώσεων στον Δημοτικό Κήπο και να τιμήσουν με την παρουσία τους, την 109η επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας.

Ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, αμέσως μετά τη λήξη των εκδηλώσεων δήλωσε για την επέτειο: “Το πένθος της χθεσινής ημέρας, της σφαγής των κατοίκων του Δοξάτου, που ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους, διαδέχεται σήμερα η χαρά των Ελευθερίων της Δράμας, 1η Ιουλίου 1913 ημέρα των Αγίων Αναργύρων. Τελέσαμε στον Ναό των Αγίων Αναργύρων τη θεία λειτουργία. Με τη Δοξολογία δοξάσαμε τον Άγιο Θεό γιατί μας χάρισε την ελευθερία μας και εδώ στο μνημείο της Ελευθερίας κάναμε την επιμνημόσυνη δέηση για να αναπαύσει όλους εκείνους οι οποίοι για πολλούς αιώνες περίμεναν την ελευθερία, αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για να την απολαμβάνουμε εμείς. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους. Στο λαό της Δράμας αλλά και σε όλο τον κόσμο να χαρίζει ο Χριστός την υγεία, την ελευθερία, την ενότητα και την ομόνοια. Χρόνια πολλά και ευλογημένα».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Καλαφάτης τόνισε: «Οι Μακεδόνες στέλνουμε σήμερα από τη Δράμα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε όσους διεκδικούν να παίξουν τον ρόλο του ταραξία στη γειτονιά μας και λέμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν πάμε πίσω. Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τον αέρα και τις θάλασσες μας. Προχωρούμε δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχος τόνισε: «Σήμερα η Δράμα μας γιορτάζει, γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Χρέος τιμής, καθήκον μνήμης για όλους εμάς, που πρέπει να φανούμε αντάξιοι, δεν ξέρω αν είμαστε, αλλά πρέπει να φανούμε αντάξιοι της ελευθερίας που αυτοί μας έδωσαν, για μια προοπτική για τον τόπο μας, ευημερίας, για μια ουσιαστική προοπτική. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Όλοι μαζί ενωμένοι, με εθνική ομοψυχία, με ηθικό, με εθνική αυτοσυνειδησία, μπορούμε να προχωρήσουμε. Ας είναι όλοι όσοι έπεσαν από αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, πυξίδα και δρομοδείκτης στη μελλοντική πορεία μας. Χρόνια πολλά Δράμα, χρόνια πολλά Μακεδονία, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος τόνισε: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζουμε. 109 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη και η Δράμα εντάχθηκε στον εθνικό κορμό και συνεχίζει έκτοτε αδιατάρακτα την πορεία της. Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για εμάς τους Δραμινούς, αλλά είναι και μια πολύ μεγάλη ημέρα για τη χώρα, γιατί ακριβώς η χώρα επεκτάθηκε, απέκτησε χώρο, ενέταξε πληθυσμούς που ζούσαν εκτός των ορίων της εποχής εκείνης και η ένταξη αυτών των περιοχών έδωσε νέα δυναμική στην προσπάθεια της χώρας. Σήμερα, σε συνθήκες αναθεωρητισμού, σε συνθήκες αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αυτές οι επέτειοι θυμίζουν τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα, καθώς και της ευθύνης που έχουμε να παίξει η χώρα μας ένα ενεργό, σταθεροποιητικό και ειρηνευτικό ρόλο στην περιοχή, ακριβώς διότι η περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ως πολίτες της Δράμας έχουμε πολύ ζωντανές τις μνήμες όλων των περιπετειών που προηγήθηκαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ας είναι η μνήμη τους ενεργή. Ας είναι η ευθύνη μας παρούσα για μία Δράμα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και μπορεί να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ανόρθωσης όλης της Ελλάδας, όλης της κοινωνίας. Και του χρόνου».

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα Χ. Κεφαλίδου ανέφερε: «Χρόνια πολλά. Πρώτη Ιουλίου, μια ημέρα σημαντική, ένδοξη, μέρα χαράς για τον τόπο, απελευθέρωση της Δράμας από την πιο βάρβαρη, πιο βάναυση κατοχή, τη βουλγάρικη κατοχή. Κάθε σπίτι έχει και μια ιστορία και μια πληγή να διηγηθεί. Οι συντοπίτες μας έδωσαν αγώνα για τα ιδανικά τους, για τις αξίες τους και κατέθεσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, υπερασπιζόμενοι την πόλη τους, τα ιδανικά τους, τις ελευθερίες τους. Θυμόμαστε, δεν ξεχνούμε. Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα που πρέπει να μας προβληματίζει και να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, γιατί ζούμε σε ταραγμένες εποχές, ζούμε σε μια περιοχή, που γεωπολιτικά το τελευταίο διάστημα περνάει μεγάλη περιπέτεια, με όξυνση, με ένταση από τη γείτονα. Χρόνια πολλά για σήμερα. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν επίσης και εύχομαι να είμαστε γεροί, με δυνάμεις. Χρόνια πολλά Δράμα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε: «Η άδικη σφαγή των κατοίκων του Δοξάτου την 30η Ιουνίου του 1913 αποτέλεσε τον προπομπό της απελευθέρωσης της πόλης της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 από τον διορατικό και έμπειρο Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό που μαζί με τον ένδοξο ελληνικό στρατό μπήκε απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας πριν από 109 χρόνια. Η σταθερή προσήλωση των Δραμινών στην ελληνική παιδεία, στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, αποτέλεσαν εκείνα τα συστατικά που πριν από 109 χρόνια έδωσαν την ελευθερία στον τόπο μας. Αυτά τα συστατικά είναι που και σήμερα μας κάνουν δυνατούς για να προχωράμε μπροστά και να έχουμε αυτό το πνεύμα αγωνιστικότητας και σταθερότητας στις αρχές, στα ιδεώδη και στις αξίες του ελληνικού Γένους. Χρόνια πολλά στη Δράμα μας, χρόνια πολλά στις Δραμινές και στους Δραμινούς».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου σημείωσε: «Εκατόν εννέα χρόνια ελεύθερης Δράμας. Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα. Η Δράμα γιορτάζει τα Ελευθέρια της με όλη την κατάνυξη και τη λαμπρότητα που αρμόζει, δεδομένου ότι έχουμε επιστρέψει σιγά σιγά στην κανονικότητα. Εκατόν εννέα χρόνια αγώνων και διαρκούς προσπάθειας προκειμένου η πόλη μας, ο Νομός μας να βελτιωθεί, να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί, κατά τον προσήκοντα τρόπο. Εμείς από την πλευράς μας, ερχόμαστε για να τιμήσουμε τους ήρωες μας, τους νεκρούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι. Από το 1913 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Η Ελλάδα μας έχει γίνει ένα κράτος ισχυρό, δυνατό, με εθνική ανεξαρτησία, η οποία δεν αμφισβητείται και κόντρα στις αναθεωρητικές τάσεις της εποχής, στέκεται όρθια και αγέρωχη, διατρανώνοντας ότι η ελευθερία και όλες οι αρχές και αξίες των προγόνων μας παραμένουν ζωντανές. Τύχη αγαθή έχει φέρει τα πράγματα, έτσι ώστε σήμερα να γιορτάζουμε τα 109 έτη από την απελευθέρωση της Δράμας, παρουσία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία και μάλιστα κατέθεσαν και στεφάνι εδώ στο Άγαλμα της Ελευθερίας, σε μία ένδειξη σεβασμού σε όλους τους νεκρούς μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που με πλαισιώνουν οι συνάδελφοί μου την ημέρα αυτή, μια ημέρα γιορτής και εύχομαι σε όλες τις Δραμινές και τους Δραμινούς χρόνια πολλά».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μ. Τάσσου δήλωσε για την επέτειο: «Τα 500 και πλέον χρόνια σκληρής σκλαβιάς που βίωσε ο τόπος μας δεν ήταν ικανά ούτε να σβήσουν την εθνική συνείδηση της Δράμας ούτε την ορθόδοξη συνείδηση του λαού της. Με όπλα την πίστη στα ιδεώδη του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, οι Δραμινοί του τότε έδωσαν έναν πολιτικό, διπλωματικό και ένοπλο αγώνα για να μπορούμε να γιορτάζουμε σήμερα εμείς τα 109 χρόνια της ελεύθερης Δράμας. Είναι ένα ορόσημο η σημερινή ημερομηνία. Ήταν το εφαλτήριο για τη Δράμα του σήμερα και το εφαλτήριο για τη Δράμα του μέλλοντος, για την οποία οι νέες γενιές πρέπει να παλεύουμε. Χρόνια πολλά σε όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς. Χρόνια πολλά στη Δράμα μας».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης δήλωσε: «Εκατόν εννέα χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας, από τη διπλή κατοχή. Χρόνια πολλά στην ηρωική και μαρτυρική Δράμα, χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!