Κώστας Μπλούχος: «Η Δράμα είναι προικισμένη απ’ τον Θεό αυτό πρέπει να το αναδείξουμε»

Συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νομού Δράμας Κώστα Μπλούχου στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
3211

Την επιδίωξη του ιδίου αλλά και της ΝΔ να μπει σε νέες βάσεις η σχέση εμπιστοσύνης του λαού με την πολιτική επισημαίνει στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κώστας Μπλούχος. Δηλώνει στρατιώτης της ΝΔ, παρατηρεί ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είχε ένα πολύ εντυπωσιακό ξεκίνημα που ευχή όλων είναι να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Επισημαίνει παράλληλα ότι η Δράμα και η Μακεδονία πρέπει να βγουν στην πρώτη γραμμή…

Κύριε Μπλούχο, καταρχήν συγχαρητήρια για την πρόσφατη εκλογή σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Να σας ρωτήσω εάν ήταν αναμενόμενη από εσάς η επιτυχία αυτή; Πού αποδίδετε τον μεγάλο αριθμό ψήφων που συγκεντρώσατε;
Κύριε Ψωμά, σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά της επικοινωνίας μας. Είμαι μάχιμος χειρουργός του δημόσιου νοσοκομείου, έχω μάθει να αγωνίζομαι, να περιμένω, να επιμένω και να θυσιάζω τον προσωπικό μου χρόνο για κάθε αναγκεμένο συνάνθρωπο που μου ζητά τη βοήθεια που μπορώ να του παράσχω. Κατ’ αναλογίαν, μπήκα στην εκλογική μάχη, χωρίς προσμονές και επιδιώξεις. Με μόνο στόχο να μιλήσω στον συμπολίτη μου και να σταθώ δίπλα του, όσο κι αν ακούγεται ρητορικό αυτό. Έτσι, ας ψηλαφήσω μιαν απάντηση στο ερώτημά σας, ορίζοντας την έννοια της επιτυχίας. Επιτυχία είναι να κοιτάξεις τον συμπολίτη στα μάτια και να μην φοβηθείς ούτε στιγμή να τον υπηρετήσεις. Επιτυχία είναι να καταφέρεις να του δώσεις το χέρι σου και αυτός να σ’ ανοίξει την καρδιά του. Επιτυχία είναι να μιλήσεις μαζί του σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, χωρίς ύβρεις, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς υστεροβουλίες και κυρίως χωρίς ψέματα ή μισές αλήθειες. Η επιτυχία λοιπόν στην πολιτική είναι κάτι ζητούμενο, πέραν της εκλογής στο κοινοβούλιο. Οι ψήφοι που πήρα, νομίζω ότι είναι απόρροια αυτού του γεγονότος. Προσπάθησα να δω τους συμπολίτες στα μάτια. Είμαι στρατιώτης της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Επ’ αυτού, ένας λόγος παραπάνω, είμαι στρατιώτης μιας παράταξης η οποία στην ηγεσία της έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θέλουμε να ξαναφτιάξουμε τη σχέση εμπιστοσύνης του λαού με την πολιτική. Θέλουμε να ζήσει ο συμπολίτης την «Πολιτική» ως προϊόν σχέσεων των ελεύθερων «Πολιτών», ως προϊόν του κοινού της «Πόλεως». Θέλουμε να μετάσχει στο άθλημα του να είναι «Πολίτης». Θέλουμε να πάψει ο κάθε συνάνθρωπός μας, στα πρόσωπα όσων πολιτευόμαστε, να βλέπει ενσαρκωμένη την ιδιοτέλεια, την αναξιοπρέπεια, την ψευδολογία, την κωλοτούμπα και την πλέον αηδή μορφή της πολιτικής που είναι το αυτοβόλεμα και η αργόσυρτη αδράνεια.

Πρώτα βήματα στην Βουλή των Ελλήνων. Ποια τα συμπεράσματα που αποκομίσατε αρχικά;
Κατ΄ αρχήν, στη Βουλή πρέπει να μάθεις να ακούς. Να στέκεσαι καθιστός και να ακούς, πολλές ώρες. Κατόπιν, πρέπει να μάθεις να μιλάς με κανόνες είτε στην ολομέλεια είτε στις επιτροπές και να συνομιλείς. Να συνομιλείς πολιτισμένα, εύστοχα και σύντομα. Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχει δουλειά. Δεύτερο είναι ότι στη ζωή μας πρέπει να υπάρχει μια θεσμική ιεροπρέπεια. Για τον απλό συμπολίτη μου, αυτό παραλληλίζεται μόνο με την κυριακάτικη συμμετοχή στη Λειτουργία της ενορίας του. Στη Βουλή λοιπόν τα πάντα είναι ιερά και λαμπρά και πρέπει να είναι ιερά και λαμπρά.. Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι όλοι συμβάλλουμε… Με ορθές παρατηρήσεις, με καλή προετοιμασία, όλοι συμβάλλουμε στο να γίνει κάτι καλύτερο.

Ο Νομός Δράμας σας εμπιστεύτηκε δίνοντάς σας πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων. Θεωρείτε ότι είναι ταυτόχρονα και ευθύνη για εσάς αυτή η εμπιστοσύνη;
Ε, δεν το συζητάμε αυτό… Είναι ευθύνη, είναι τιμή, είναι προσμονή όσων σας είπα προηγουμένως. Η Δράμα μας, η Μακεδονία μας πρέπει να βγουν στην πρώτη γραμμή. Πρόσφατα, σε συνέντευξη που έδωσα σε μεγάλο ραδιοσταθμό της Αθήνας, είπα τέτοιες κουβέντες και ο συνάδελφός σας μου αντέταξε ότι εμείς οι πολιτικοί αρεσκόμαστε στα ωραιοποιημένα και κούφια λόγια, χωρίς περιεχόμενο. Λοιπόν, ας δώσουμε περιεχόμενο: η Δράμα στην πρώτη γραμμή σημαίνει κατ’ αρχήν παρουσία και φωνή, δηλαδή εκπροσώπηση. Σημαίνει πίεση στην κυβέρνηση για βελτίωση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεδομένων του τόπου μας. Δυναμική ανάπτυξη στα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Επαναδημιουργία των προϋποθέσεων και για εκ νέου εκβιομηχάνιση της Δράμας. Να πάψει η πατρίδα μας να είναι μητρόπολη της ανεργίας. Στη Δράμα, έχουμε επιχειρήσεις που προσφέρουν τεχνολογική καινοτομία. Μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερες. Η Δράμα μας έχει γίνει κυρίαρχη στους τομείς της γεύσης και του κρασιού. Να την κρατήσουμε και να την κάνουμε ακόμη πιο γνωστή. Nα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της.

Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως νεοεκλεγμένος βουλευτής του Νομού Δράμας;
Να ακούω τον κάθε συμπολίτη μου. Να δείξω την αγάπη και την προσήλωση στον τόπο μου. Προσέξτε κάτι… Όταν μιλάμε για φιλοπατρία, για τους ανθρώπους μιλάμε. Όχι για ντουβάρια, χώματα και νερά, χωρίς βέβαια να θέλω να υποβιβάσω το φυσικό κάλλος και την περιβαλλοντική ηθική που πρέπει να απορρέει από το ενδιαφέρον για την πατρίδα. Η φιλοπατρία λοιπόν, είτε είναι η έκφραση της αντίθεσης σε μια Συμφωνία σαν αυτή των Πρεσπών, είτε είναι η σοβαρή παρακολούθηση των εχθρικών κινήσεων της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ, είτε οτιδήποτε αφορά την ανάπτυξη της Δράμας αλλά και ευρύτερα όλης της Ελλάδας, σημαίνει και στόχευση στο να είναι ο λαός παρών στα πάντα. Να είναι ο λαός αφυπνισμένος. Να υπάρχει μια ενεργή συλλογικότητα με συνείδηση της ιστορίας μας και της αλληλεγγύης των γενεών. Και αλληλεγγύη γενεών σημαίνει δυνατή οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς αυτή την αλληλεγγύη -το ζήσαμε κατά την τραγική διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα- υπάρχει κίνδυνος στις νέες γενιές να μην υπάρχει εθνική και δημοκρατική συνείδηση.

Σας αφήνουν ικανοποιημένο οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού; Tι περιμένετε από τον νέο Πρωθυπουργό στην συνέχεια;
Με αθλητικούς όρους, είχαμε ένα πολύ πολύ δυνατό ξεκίνημα. Εντυπωσιακή ταχύτητα και ευελπιστούμε εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, απόλυτη γνώση του τι θέλουμε για να φτιαχτεί ένα επιτελικό κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη. Μας βασανίζει όλους, πολίτες και πολιτικούς η εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που εξυπηρετεί συχνότατα περισσότερο τον εαυτό του και λιγότερο τον πολίτη. Πώς σπάζει τούτο το κακό; Δείτε: Η εικόνα των καλά οργανωμένων και συντονισμένων δυνάμεων πυρόσβεσης, έδωσε το στίγμα του τι σημαίνει επιτελικότητα. Δείτε ακόμη το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Μια ιδεολογική αγκύλωση, επιτέλους καταγγέλθηκε και εξοβελίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Μια αγκύλωση που τυράννησε χρόνια και χρόνια το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών των πανεπιστημίων μας. Δείτε ακόμη το θέμα του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, που επιτέλους «ξεκόλλησε» και φανερώνεται ως δρομοδείχτης για κάθε επένδυση.
Θα πάμε ακόμη καλύτερα. Προσμένω σε περισσότερη ελεύθερη αγορά, λιγότερο κράτος και λιγότερη γραφειοκρατία στις συναλλαγές του πολίτη, περισσότερη αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη. Και βέβαια περισσότερη εθνική φιλαυτία. Με στόχο την αποτελεσματικότερη εθνική άμυνα και ασφάλεια καθώς και την ανάκτηση της τρωθείσας εθνικής αξιοπρέπειας από θέματα όπως αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών ή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικής δυσπραγίας της πλειοψηφίας των πολιτών; Πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;
Κατ’ αρχήν θα σας έλεγα, ότι εύκολο ή δύσκολο τούτο το εγχείρημα, είναι αναγκαίο να γίνει πράξη η κανονικότητα. Επιτρέψτε μου μια διαπίστωση που με οργίζει. Έχω την αίσθηση ότι σε μερίδα του πολιτικού κόσμου, προφανώς και του εκλογικού σώματος, «κανονικότητα» σημαίνει ότι επανερχόμαστε στις οικονομικές συνθήκες και νοοτροπίες πριν το πρώτο μνημόνιο. Μόνο που λησμονούμε ότι με εκείνα τα μυαλά, ακόμη κι αν μας χαριστούν όλα τα χρέη μας, σε ικανό χρόνο θα δημιουργούσαμε τα ίδια χρέη, θα ερχόμασταν στην ίδια κατάσταση. Κανονικότητα λοιπόν σημαίνει, να παράγουμε περισσότερα απ’ όσα καταναλώνουμε, καλύτερο και λιγότερο κράτος, περισσότερη αγορά, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας λόγω ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Στον δημόσιο τομέα κανονικότητα σημαίνει περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Ποια η άποψή σας για τους άλλους δύο συναδέλφους σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συνεργασία προς όφελος του Νομού Δράμας;
Το βράδυ της εκλογής μας, και ο κύριος Ξανθόπουλος και η κυρία Κεφαλίδου μου έκαναν έκπληξη. Ήρθαν στο γραφείο μου να με συγχαρούν. Αλληλοσυνεχάρημεν. Αυτό φανερώνει καλή ποιότητα ανθρώπων, πολιτικό πολιτισμό και νομίζω κι εύχομαι αγάπη στη Δράμα, την οποία μοιραζόμαστε.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους δραμινούς για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο; Τι θα πρέπει να περιμένει ο Νομός Δράμας;
Η Δράμα μας είναι μια περιοχή προικισμένη από το Θεό. Αυτή την προίκα πρέπει να την αναδείξουμε και να την αυγατίσουμε. Στην κοινοβουλευτική περίοδο που διανύουμε, από μέρους μου θα γίνει κάθε προσπάθεια να καταδειχθεί και να αναπτυχθεί τούτη η προίκα, ως «πράγμα τζιβαϊρικόν πολυτίμητον» που λέει και ο Μακρυγιάννης. Κάθε πρόβλημα κοινωνικό, από μέρους μου θα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί με σκοπό την εύρεση λύσης είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε, κυρίως από την κεντρική κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ