Κώστας Σιμιτσής στα «Χ»: Μέχρι το Πάσχα η μη επιστρεπτέα

0
1903

Προσλήψεις αξιολογητών για τις αιτήσεις 21.000 επιχειρήσεων που κατατέθηκαν στην περιοχή μας

Σε πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση των περίπου 21.000 επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, που αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, αποφάσισε να προχωρήσει η εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Επιμελητηρίων.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των αξιολογήσεων και να καταβληθούν τα ποσά των δικαιούχων, οι οποίοι θα προκύψουν από την αξιολόγηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ κ. Κωστής Σιμιτσής εξήγησε χθες ότι το Δ.Σ. της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ συνήλθε την προηγούμενη εβδομάδα και αποφάσισε να προσληφθούν εξωτερικοί συνεργάτες οι οποίοι θα αξιολογήσουν 21.000 αιτήσεις που υπάρχουν από την πλευρά των επιχειρήσεων. «Οι συνεργάτες αυτοί θα αποτελέσουν και στο μέλλον το στελεχιακό δυναμικό από το οποίο θα αντλήσουμε αξιολογητές και ενδεχομένως υπαλλήλους, εφόσον έχουν αποκτήσει εμπειρία σε αυτού του είδους την εργασία, διότι έρχονται πάρα πολλά προγράμματα από εδώ και πέρα».
Η εξέλιξη αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση που είχε καταθέσει δημόσια ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης λίγες ημέρες πριν μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ». Ακριβέστερα, ο κ. Σιμιτσής είχε δηλώσει στα «Χ»: «Περιφέρεια και Επιμελητήρια θα πρέπει να αποφασίσουν την από κοινού πρόσληψη επιπλέον αξιολογητών από έναν κατάλογο 100-150 αξιολογητών που υπάρχουν στην περιφέρειά μας προκειμένου να προσληφθούν με παροχή υπηρεσιών και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης».
Ως προς το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, ο κ. Σιμιτσής επισημαίνει ότι, εάν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, η καθυστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη και δεν θα είχε ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πλέον στόχος είναι η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων να έχει αξιολογηθεί μέχρι το Πάσχα και ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να έχει εισπράξει τα χρήματα. Οι περίπου 1100 δικαιούχοι της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που αξιολογήθηκαν στην πρώτη φάση αναμένεται να πληρωθούν νωρίτερα, αλλά πάντως μετά και την δεύτερη φάση της αξιολόγησης, όπως εξηγεί ο κ. Σιμιτσής.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ-Οικονομική Συμβουλευτική Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) μετά την εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. εξέδωσε τη Δευτέρα πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία έκανε γνωστό ότι αναζητά προσωπικό για δίμηνη απασχόληση. Προτίθεται, δηλαδή, να συνάψει σύμβαση έργου ανεξαρτήτων υπηρεσιών με 30 άτομα και με δυνατότητα επέκτασης έως και 50 συνολικά ατόμων, για την κάλυψη των αναγκών της δράσης: «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη». Οι ενδιαφερόμενοι θα εργαστούν για στην αξιολόγηση των υποβολών των αιτημάτων χρηματοδότησης και στον έλεγχο αιτημάτων καταβολής της ενίσχυσης με σύμβαση έργου που θα έχει διάρκεια το ανώτερο δύο μήνες.
Για την καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής στην αξιολόγηση, προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών της διοίκησης της Περιφέρειας και των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων. Από την πλευρά των Επιμελητηρίων είχε εκφραστεί η άποψη ότι οι αξιολογητές θα μπορούσαν να προέλθουν από το μητρώο Αξιολογητών από την Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, στο οποίο τελικά τα Επιμελητήρια αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία της πρόσληψης 30 αξιολογητών με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε.
Παρότι τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησε η αντιπαράθεση Επιμελητηρίων και Περιφέρειας για το ζήτημα της αξιολόγησης, αυτό που στην πραγματικότητα ενδιαφέρει πρωταρχικά τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τις επιχειρήσεις, είναι να εκταμιευθούν τα ποσά της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι αναγκαία για τη στήριξή τους στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ