«Κρίσιμο να παραμείνει ως έχει η προστατευμένη περιοχή στον Βώλακα»

0
2998

Μιλούν στα «Χ» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδης και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος.

Κρίσιμο είναι να παραμείνει σε ισχύ η απόφαση για το προστατευόμενο οριοθετημένο τοπίο στην περιοχή του Βώλακα, τόνισε χθες στα «Χ» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση του οργάνου αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Βώλακα στην ενδεχόμενη επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Κυριακίδης στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι το θέμα αυτό ήρθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να παραμείνει ως έχει το προστατευόμενο τοπίο της περιοχής.
«Αυτό δεν το συζητούμε καν. Η προστασία του Βώλακα για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για το θέμα, άλλωστε, προηγήθηκε και ομόφωνη απόφαση της τοπικής κοινότητας Βώλακα, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη και κάθε δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και κυρίως με σεβασμό στους ανθρώπους που ζουν εκεί και γνωρίζουν τα προβλήματα της περιοχής καλύτερα από τον καθένα. Όταν έρχονται οι κάτοικοι ενός χωριού και μας λένε ότι κάτι τους δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, ως δήμος, να τους προστατέψουμε».
Για το θέμα αυτό, όπως έγραψαν χθες, Δευτέρα, τα «Χ», κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Ο Δραμινός Βουλευτής επεσήμανε χθες στα «Χ»: «Είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την περιοχή, τόσο γιατί η εξόρυξη των μαρμάρων αποτελεί κορυφαία πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού μας, όσο και γιατί αποτελεί ένα σημείο που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής και από την πολιτεία αλλά και από την κοινωνία. Η κοινωνία του Βώλακα αντιδρά στο ενδεχόμενο της επέκτασης των λατομικών ζωνών. Αυτό εκφράστηκε θεσμικά τόσο με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου όσο και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Ως Βουλευτής της Δράμας αισθάνθηκα ότι θα πρέπει να έχουμε μια τεκμηριωμένη απάντηση από την υπεύθυνη κυβέρνηση για το πώς σκέφτεται να κινηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησα τον καθιερωμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο και εκτιμώ ότι σε λίγες ημέρες θα έχω απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο».
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου με την πρόσφατη απόφασή του δήλωσε ότι δεν συναινεί στην αλλαγή του υπάρχοντος προστατευτικού καθεστώτος στη ζώνη του Βώλακα, καθώς κάθε αλλαγή με την επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων εντός της θα οδηγούσε σε πλήρη καταστροφή της περιοχής. Όπως ειπώθηκε κατά τη συζήτηση, στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου: «Η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή του Βώλακα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ έντονη. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Γίνεται, όμως, εις βάρος της υγείας των κατοίκων του χωριού αλλά και εις βάρος του περιβάλλοντος. Η προστασία της οριοθετημένης περιοχής θεωρείται επιβεβλημένη, γιατί αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμεινε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό». Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι εν λόγω εκτάσεις βρίσκονται εντός των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Βώλακα που συνήλθε στις 25/08/2020 εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του υπάρχοντος προστατευτικού καθεστώτος στην περιοχή, αφού αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω ανεξέλεγκτη καταστροφή του μοναδικού υπάρχοντος, πλέον, υφιστάμενου δάσους και μοιραία σε πολύ άσχημες συνέπειες για τον οικισμό τόσο σε θέματα υγείας όσο και σε περιβαλλοντικά θέματα. Μάλιστα, στην ίδια απόφαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Βώλακα δήλωσε σύσσωμο πως, αν δρομολογηθεί μια τέτοια διαδικασία, θα προβεί σε έντονες και δυναμικότατες αντιδράσεις έχοντας στο πλευρό του και τους 1.100 κατοίκους του Βώλακα, οι οποίοι βλέπουν πως μια τέτοια κατάσταση όχι μόνο θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους αλλά και στην πλήρη καταστροφή μέχρι και μετακίνηση ολόκληρου του οικισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ