Λάθη στην ανακύκλωση εντοπίζει η Αυτοδιοίκηση Πολιτών

Αιχμές και για τα μηνύματα που τελικά περνούν στους πολίτες

0
2096

Αιχμές για την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Δράμας αλλά και για τις ελλείψεις που υπάρχουν εκεί άφησαν χθες τα στελέχη της παράταξης Αυτοδιοίκησης Πολιτών Δράμας.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και το μέλος της Σταύρος Νταγκλής επισκέφτηκαν τον χώρο του ΚΔΑΥ και διαπίστωσαν όπως αναφέρουν ότι πέραν των άλλων μεγάλος όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών παραμένει εκτεθειμένος και απροστάτευτος από τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί. Αυτό σημαίνει όπως έλεγε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ότι πέραν του περιβαλλοντικού προβλήματος δημιουργείται, αδικαιολόγητα, περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες που θα πληρώσουν και το κόστος μεταφοράς των υλικών αυτών σε χώρους ταφής εκτός Νομού. Από την άλλη πλευρά η εικόνα αυτή πλήττει σημαντικά την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την ανακύκλωση.
Η επίσκεψη των στελεχών της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) έγινε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. “Ο όγκος των ανακυκλώσιμων που είναι εκτεθειμένα είναι πάρα πολύ μεγάλος” δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Στέργιος Ηλιόπουλος στα ΧΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας ότι ο χώρος που καταλαμβάνουν τα υλικά αυτά εκτείνεται από το ΚΔΑΥ έως και τον χώρο της Μηχανικής Διαλογής.
“Από το 2015 και μετά συνεχώς ο Δήμος Δράμας δέχεται πρόστιμα και πρέπει να κατασκευαστεί στέγαστρο – σημείωσε ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος προσθέτοντας- Το στέγαστρο αυτό δεν έχει κατασκευαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό κάτι για το οποίο θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η ΔΙΑΑΜΑΘ. Επίσης οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση δεν επαρκούν. Θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε δεύτερη βάρδια και παράλληλα πρέπει να προστεθεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής. Ο πολίτης επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την μεταφορά και την ταφή των ανακυκλώσιμων υλικών που τελικά καταστρέφονται. Το κόστος για τον Δήμο της Δράμας για την μεταφορά και την ταφή των απορριμμάτων κάθε χρόνο είναι περίπου 1.000.000 ευρώ” επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος πάντως αντιπαρέβαλε τον θόρυβο που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με την κατάσταση στον χώρο της καθαριότητας εντός της πόλης με τα σκουπίδια εκτός πράσινων κάδων, αφήνοντας αιχμές, ότι αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ενδεχομένως γίνεται προσπάθεια από τον Δήμο Δράμας να μεταφερθούν οι ευθύνες που υπάρχουν συνολικά, στους πολίτες.
Σε ανακοίνωσή της χθες, για τα προαναφερθέντα προβλήματα, η παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας” ανέφερε τα εξής:
«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν καταγγελίες εναντίον πολιτών της Δράμας για την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων είτε σε χωματερές είτε έξω από τους κάδους.
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουμε αυτές τις πράξεις αλλά αντιθέτως τις καταδικάζουμε και ζητούμε να μπουν τα ανάλογα πρόστιμα στους παρανομούντες.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.
Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή;
Ισχύει για αυτήν το «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»;
Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» επισκεφθήκαμε για άλλη μία φορά το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για να έχουμε μία εικόνα.
Ενώ έχουν επιβληθεί ήδη 3 διοικητικά πρόστιμα λόγω μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων συνολικής αξίας 11.000€ τίποτε δεν έχει διορθωθεί.
Συνεχίζουν να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε μη στεγασμένο χώρο οπότε πολλές από αυτές τις ποσότητες καταλήγουν στο ΧΥΤΥ των Σερρών.
Έχουμε διπλό κακό, από την μία καταργούμε την ανακύκλωση και δεύτερο αυξάνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ για ταφή με το ανάλογο κόστος στον κάθε πολίτη (το συνολικό κόστος διαχείρισης πλησιάζει το 1.000.000€).
Ένα άλλο θέμα που δεν έχει λύσει η δημοτική αρχή εδώ και μία πενταετία είναι τα λεγόμενα «πράσινα σημεία» ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα (ογκώδη κλπ), προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Οπότε κύριοι της δημοτικής αρχής αντί να κουνάτε το δάχτυλο φροντίστε πρώτα να ταχτοποιήσετε τα του οίκου μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ