Λάθη τρίτων πληρώνουν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι

0
1676

– Γιάννης Κιτσουκάκης στα «Χ»: «Αν κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αυτοί δεν είναι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι»
– Περίπου 2 στους 10 κτηνοτρόφους στη Δράμα δεν εισέπραξαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς να ευθύνονται

Εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης μένει περίπου το 15% των κτηνοτρόφων στη Δράμα, μετά από τις αλλαγές που ίσχυσαν φέτος στη διαδικασία των αιτήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε κτηνοτρόφος που εντάσσεται στο 15% έχασε εισόδημα της τάξης των 2.500-3.000 ευρώ κατά μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι του αφαιρέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό που διευκολύνει τη ρευστότητα της τοπικής κτηνοτροφίας, η οποία έτσι κι αλλιώς δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.
Οι περισσότεροι από τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης ασκούν το επάγγελμά τους σε ορεινές περιοχές της Δράμας, όπου η κτηνοτροφία είναι εκτατική και η παραγωγή γάλακτος μειωμένη.
Μιλώντας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει άμεση σχέση με τη στήριξη της τοπικής κτηνοτροφίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης τόνισε: «Κάθε χρόνο κατά την περίοδο των δηλώσεων ΟΣΔΕ, κάνουμε αίτηση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Στην αίτηση αυτή συμπληρώνουμε, στην περίπτωση των αιγοπροβάτων, κατά προσέγγιση την εκτιμώμενη ποσότητα παραγωγής γάλακτος ή, στην περίπτωση των βοοειδών, τον αριθμό των γεννήσεων των ζώων για τη συγκεκριμένη χρονιά. Μέχρι και το 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπαιρνε στοιχεία από τον ΕΛΟΓ για την πραγματική ποσότητα γάλακτος που παρέδωσε τελικά ο παραγωγός και προχωρούσε σε πληρωμές σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβανε από τον ΕΛΟΓ. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός με 200 ζώα δήλωνε 20 τόνους γάλα, αλλά τελικά μπορεί να μην έφθανε αυτή την ποσότητα και να παρήγαγε 14 ή 15 τόνους. Τότε ο παραγωγός λάμβανε τη συνδεδεμένη ενίσχυση σύμφωνα με τους πραγματικούς τόνους γάλατος που τελικά παρέδιδε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓ.
»Φέτος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε να γίνει μία διοικητική πράξη από τους μελετητές τον Ιανουάριο. Με αυτή τη διοικητική πράξη έπρεπε να γίνει εκ νέου αίτηση με τα πραγματικά κιλά που παραδόθηκαν το 2020. Κάποιοι μελετητές προχώρησαν στην αίτηση αυτή και κάποιοι άλλοι όχι. Στις περιπτώσεις που δεν έγιναν αυτές οι αιτήσεις, εάν οι αποκλίσεις μεταξύ της εκτιμώμενης ποσότητας γάλακτος και της πραγματικής παραδιδόμενης ποσότητας γάλακτος ήταν πάνω από 20%, κόπηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Όσοι είχαν απόκλιση κάτω από 20% δέχθηκαν ποινές και πρόστιμα».
Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα και παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα τόσο στους βουλευτές όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Με το υπόμνημα ζήτησαν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς δεν υπήρχαν ευθύνες των παραγωγών (δηλαδή των τελικών δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης). «Στη χειρότερη περίπτωση, αν κάποιοι δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, είναι αυτοί που έκαναν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και όχι οι δικαιούχοι» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κιτσουκάκης, ασκείται πίεση από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων προκειμένου να ληφθεί μία πολιτική απόφαση και να ανοίξει και πάλι το σύστημα των αιτήσεων, ώστε οι κτηνοτρόφοι που δεν έλαβαν τα ποσά της συνδεδεμένης, να πάρουν τα χρήματά που δικαιούνται. Τα ποσά που δεν δόθηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς του Νομού Δράμας υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι κάθε παραγωγός που δεν πληρώθηκε έχασε περίπου 2.500-3.000 ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι ένας σημαντικός πόρος για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων. Κατά συνέπεια, η μη απόδοσή της επηρεάζει και την εύρυθμη λειτουργία τους, η οποία συνεχίζεται με πολλές αντιξοότητες τα τελευταία χρόνια. Από το σύνολο των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, έλαβαν τη «συνδεδεμένη ενίσχυση» μόνο οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι μελετητές προχώρησαν στη διοικητική πράξη που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος ή οι κτηνοτρόφοι που τελικά παρέδωσαν περισσότερο γάλα από την αρχικά εκτιμώμενη ποσότητα που δήλωσαν.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως την ορεινή κτηνοτροφία του Νομού Δράμας, που ασκείται εκτατικά και παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ