Λύσεις για τις ελληνοποιήσεις περιμένουν οι πατατοπαραγωγοί

Είχαν σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ την Κυριακή στο Νευροκόπι

0
2499

Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στην πατάτα, καθώς και τα προβλήματα της αυξημένης φορολογίας αλλά και του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης έθεσαν μεταξύ άλλων οι πατατοπαραγωγοί του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφθηκε την Κυριακή το συσκευαστήριο της ομάδας παραγωγών της ΕΑΣ στο Λεκανοπέδιο.

Η συνάντηση ήταν σύντομη λόγω του περιορισμένου χρόνου και του βεβαρημένου προγράμματος του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο οι αγρότες που συνέστησαν ομάδα παραγωγών από τον περασμένο Αύγουστο, πρόλαβαν να θέσουν έστω και εν τάχει τα προβλήματα, παρουσία και εκπροσώπων της διοίκησης της ΕΑΣ Δράμας.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η ομάδα παραγωγών που συστάθηκε καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τα γνωστά προβλήματα που προκύπτουν απο τις ελληνοποιήσεις του προϊόντος και παράλληλα να φέρει την πατάτα Νευροκοπίου στην θέση που της αξίζει στην αγορά, όπως έχει τονίσει σε προηγούμενη δήλωσή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου.
Πάντως σε ότι αφορά την συνάντηση της Κυριακής όπως έγινε γνωστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας με τους παραγωγούς, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το μέγεθος της παραγωγής, το ύψος των εξαγωγών αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι παραγωγοί του ανέφεραν ως σημαντικότερα προβλήματα την αυξημένη φορολογία και το υψηλό κόστος του πετρελαίου, καθώς και την απουσία ελέγχων στις εισαγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα να πωλούνται ως ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα.
Ο κ. Μητσοτάκης τους έδωσε συγχαρητήρια για το επιτυχημένο συνεταιριστικό φορέα τους και τους είπε «εμείς θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις ομάδες παραγωγών, να σας δώσουμε παραπάνω κίνητρα, να σας δώσουμε καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση, για να σπρώξουμε ολοένα και περισσότερους αγρότες μας -εσείς το έχετε κάνει ήδη το βήμα- σε οργανωμένα σχήματα. Ξέρετε ότι έχουμε πολύ λίγους αγρότες ως ποσοστό του συνολικού αγροτικού πληθυσμού οι οποίοι συνεταιρίζονται -με την ευρεία έννοια του όρου- και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό που έχετε πετύχει θα ήταν αδύνατο να το πετύχετε αν ήσασταν μεμονωμένοι. Απλά δεν θα μπορούσε να γίνει. Χρειαζόμαστε μέγεθος για να μπορείτε να υποστηρίξετε και το brand και τις επενδύσεις που θα χρειάζονται και για να μειώσετε το κόστος παραγωγής. Eσείς το έχετε ήδη κάνει και θα είμαστε κοντά σας».
Σχετικά πάντως με το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων της πατάτας θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πατάτες που πωλούνται στην αγορά ως πατάτες Νευροκοπίου ανέρχονται σε τριπλάσια ποσότητα από την παραγωγή του πραγματικού προϊόντος στο Νευροκόπι. Παράγονται δηλαδή στο λεκανοπέδιο κάθε χρόνο 70.000 έως 100.000 τόνοι, παρότι στην αγορά διατίθενται τελικά 300.000 τόνοι πατάτας που λανσάρονται ως Νευροκοπίου ανεξάρτητα από τον τόπο της πραγματικής τους προέλευσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ