Μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού για τους μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια εκπαιδευτική δράση με θέμα τη διονυσιακή λατρεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Δραμοινογνωσίας

0
347

Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση με θέμα τη διονυσιακή λατρεία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Επόπτριας Ποιότητας της Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χαραλαμπίδου Ευφροσύνης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και του Δημοτικού Σχολείου Πετρούσας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής Δραμοινογνωσίας.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κ. Χαραλαμπίδου, είπε ότι στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας και της επί σειρά ετών συνεργασίας που υπάρχει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Δράμας, κ. Βασιλική Πουλιούδη, αποφασίστηκε να γίνει η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. “Υποδεχτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο της Πετρούσας και συγκεκριμένα τους μαθητές της Γ’ και ΣΤ’ τάξης για να μιλήσουμε για την ιστορία της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή μας. Πρώτα από όλα σκοπός της υποδοχής των μαθητών στο μουσείο, ήταν να κατανοήσουν με ποιο τρόπο γίνεται μια επίσκεψη στο μουσείο. Την προετοιμασία που γίνεται πριν την επίσκεψη στην τάξη, αλλά και κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο χώρο του μουσείου, όπως και μετά την επίσκεψή που οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες στην τάξη τους. Σήμερα τα μουσεία προσφέρουν μια πιο σύγχρονη διδακτική προσέγγιση και είναι τόποι άτυπης μάθησης. Τα παιδιά στο μουσείο έρχονται σε επαφή και με τον πολιτισμό και με την ιστορία. Έτσι το ένα σκέλος ήταν να προσεγγίσουμε το χώρο του μουσείου και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε κατά την επίσκεψη σε αυτό. Στη συνέχεια έγινε μια εισαγωγή από εμένα και από την κ. Πουλιούδη για το θέμα του Διονύσου και της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή μας αλλά και των εκθεμάτων που υπάρχουν στο μουσείο. Προχωρήσαμε σε κάποιες βιωματικές δράσεις. Τα παιδιά μέσα στο χώρο του μουσείου, ζωγράφισαν και δημιούργησαν ένα παραμύθι. Αναζήτησαν τα εκθέματα και τις διαδρομές και έθεσαν ερωτήσεις”.
Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Δράμας, Βασιλική Πουλιούδη, μιλώντας στους μαθητές, αναφέρθηκε στη διονυσιακή λατρεία. Στις απαρχές της, στις ενεπίγραφες στήλες, στις προτομές που υπάρχουν στην περιοχή και την ιστορία που αφηγείται κάθε αντικείμενο το οποίο βρέθηκε. Ειδικότερα πέρα από τις ίδιες τις επιγραφές που βρέθηκαν, η κ Πουλιούδη, ανέδειξε και ορισμένα άλλα στοιχεία. Μίλησε για τους απανθρακωμένους σπόρους των Σιταγρών και της Καλής Βρύσης. Για τις αφηγήσεις των κατοίκων της Καλής Βρύσης, για τον ύμνο του Ορφέα, για την περιγραφή της φύσης της λατρείας του Διονύσου. Οι ομιλίες προς τους μαθητές έγιναν ανά τάξη και το ενδιαφέρον για τους μαθητές ήταν μεγάλο, πολύ περισσότερο διότι προερχόταν από μια περιοχή, τη Πετρούσα, όπου τελούνται τα γνωστά δρώμενα του Δωδεκαημέρου που αποτελούν κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!